Parlamentarii îşi vor primi pensiile prin rotaţie

278-tramw-carPensiille demnitarilor au ajuns la culmea interesului public. În timp ce preţurile cresc, iar stabilitatea salariilor descreşte, unicul adăpost de sărăcie rămâne o pensie de ministru sau parlamentar. Nu degeaba mulţi dintre pensionaţii politicii moldoveneşti şi-au jerpelit coatele şi brâncile ca să ajungă pe listele parlamentare şi să obţină şi ei o recalculare de pensie.

Acum, tinerii proeuropeni din Parlamentul R. Moldova au anunţat că ora justiţiei sociale e aproape, de aceea egalitatea de şanse şi fraternitatea de neam începe de la echilibrarea mărimii pensiei. Vârstnicii din legislativ s-au asigurat mai întâi că legea nouă, oricât de haină ar fi, nu va avea efect retroactiv. După ce s-au asigurat de asta, s-au aşezat calmi în fotoliul comod de legiuitor.

Cei care iaca-iaca trebuie să-şi facă carneţel de pensie, au sărit la microfoane cu foc şi pară de argumente vitale. Deputaţii interesaţi au discutat lung şi cu spume despre necesitatea continuării inechităţii sociale, şi despre oportunitatea egalitatăţii veşnice cu pensionarii-demnitari pe care noua lege nu-i poate afecta.

S-a ajuns la propunerea unui schimb de pensii, pentru a acumula mai multă experienţă. De exemplu, bătrânii demnitari îşi vor primi pensia prin rotaţie cu un grup de ţărani dintrun sat-pilot. În iunie, deputatul pensionar va ridica pensia lui moş Gheorghe din Înfundata Neagră, iar moş Gheorghe – va primi paraiul lui Deputat pe Viaţă. Asta pentru ca demnitarii să simtă gustul neaoş al dulcii comune Înfundata Neagră.

Au fost luate în calcul şi riscurile. În primul rând, s-ar putea ca moş Gheorghe să dea de gustul pâinii cu unt şi să candideze în următoarea campanie, sau să solicite vreun referendum despre introducerea religiei în … sistemul de calculare a pensiilor. Or, reieşind din modul în care sunt calculate acestea acum, unii primesc aşa pensii, încât se cred angajaţi în anticamera Raiului, iar alţii primesc aşa pensii, care le fac frica de foame mai mare ca teama de cel de SUS.

Marcel Curcăchioară

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *