Ouăle radiate stresează găinile autohtone

275-circ-radiatie2De la începutul lunii, ouăle s-au ieftinit practic de două ori. O bucată poate fi procurată la piaţă cu doar 50 de bani. Cumpărătorii sunt mulţumiţi de reducere, dar îngrijoraţi de originea acestor ouă atât de ieftine. Producătorii autohtoni sunt alarmaţi şi caută soluţii pentru micşorarea pierderilor generate de situaţia creată.

Comercianţii din piaţa centrală susţin că ieftinirea este cauzată de cantităţile mari de produse. «După sărbătorile de Paşti, toţi sunt sătui de ouă. Se cumpără mai puţine. Aceasta coincide şi cu perioada fertilă pentru găini, când ele se ouă mai des», este convinsă una dintre vânzătoare.

Preşedintele Asociaţiei Ouălor de Moldova, Andrei Gălbenuş, spune că deşi oficial se invocă faptul că s-a stopat exportul, în realitate, această abundenţă este creată de importul de ouă din Ucraina şi Bielorusia. «Noi nu le putem vinde peste hotare, pentru că nu corespund standardelor, dar oare se gândeşte cineva ce se aduce la noi? Nimeni nu verifică dacă ouăle importate sunt proaspete, dacă-s fără radiaţie», este convins preşedintele asociaţiei, care presupune că ouăle aduse în Moldova sunt produse de găini cu sindromul Cernobîl, care se ouă de mai multe ori pe zi, iar uneori şi noaptea.

Între timp, inginerii incubatoarelor de la noi încearcă să prevină scoaterea din ouă a puilor de sex feminin. Experienţele europene au demonstrat că păsările stresate fac mai des ouă, iar acestea conţin mai multe elemente dăunătoare sănătăţii. Astfel, firmele avicole sunt nevoite să angajeze un specialist care ar ţine sub control starea psihologică a găinilor.

Reprezentanta Asociaţiei Avicultorilor Locali, Raisa Găină, a solicitat autorităţilor în mod public să soluţioneze această problemă. «Vrem să aflăm cine sunt persoanele care au avut dreptul să aducă aceste ouă în ţară şi dacă astfel nu se lezează drepturile producătorilor locali», a declarat Găină. Ea a mai spus că, până la finele anului, mulţi producători riscă să falimenteze. Cucoşii nu au făcut nicio declaraţie, deocamdată.

Găinuşa URANIU


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *