Oligarhii s-au mutat în corturi

Duminică, socialiştii lui Dodon şi partizanii lui Renato Usatîi au ieşit la proteste în centru. Supărarea lor e mare, vor ca oligarhii de la putere să plece, să se termine cu corupţia, cu spălarea de bani, cu obscuritatea, cu furturile, să vină la guvernare oameni noi, educaţi, culţi, cu dragoste de popor. Mai pe scurt, jos bogătaşii de la Guvernare şi toţi abuzatorii de mijloace publice!

Simpatizanţii celor două partide s-au pregătit din timp, s-au adunat de la periferii şi au mers la pas, cu drapele roşii ca sângele lui Putin, spre centru, spre Parlament, spre orăşelul de corturi nr. 2. Zinaida Greceanîi, parlamentară salariată actualmente, fostă şefă de Guvern, a venit şi ea să protesteze. Cu multă eleganţă. Maşina de marca Škoda neagră, cu numere de înmatriculare RMP 005, aflată la balanţa Parlamentului şi întreţinută din bugetul statului, a adus-o pe Greceanîi chiar în faţa demonstranţilor, în stil nomenclaturist. Greceanîi nici măcar n-a roşit, căci era îmbrăcată în sacou verde. Nimeni nu s-a deranjat, ba chiar activiştii socialişti s-au arătat mulţumiţi că li s-a alăturat fosta împuşcătoare verbală de la 7 aprilie 2009, că poate mai împuşcă şi acum ceva declaraţii înfricoşătoare la adresa oligarhilor. Doar că activistul Oleg Brega, din gelozie că nu are şi el maşină de la stat, în loc să doarmă duminică pe la amiază ca majoritatea cetăţenilor, a ieşit pe jos la protest şi a prins-o pe Zinaida Petrovna cu Škoda statului, filmând-o şi făcându-i o grămadă de publicitate.

Când au văzut-o, ortacii din mulţime au început a striga Malldova şi … încă o expresie, în limba de stat „Dodon Oligarhul!, Dodon Oligarhul!” (cel puţin aşa se aude din filmările lui Oleg Brega, dar poate camera lui reproduce greşit sunetul?). Totuşi, alţii au tradus expresia “Dodon Oligarhul!” în limba rusă şi a ieşit „Doloi oligarhov!”, care parcă tot pe Dodon îl viza. Văzând această ipocrizie, când Zinaida Greceanîi, parlamentară, vine la protest împotriva statului cu maşina statului, primarul de Bălţi, Renato Usatîi, a decis să şteargă nasul anti-oligarhilor pro-abuzatori de buget socialişti şi a venit la protest nu cu Volga primăriei Bălţi, ci cu Land-Roverul care nu e la balanţa Parlamentului, ci la balanţa Kremlinului. Greceanîi şi Dodon n-au privit cu ochi buni jeepul lui Usatîi, şi au decis să se sincronizeze, de vreme ce protestează împreună: ori vin la protest doar cu maşinile statului, ori vin la protest doar cu maşinile lui Putin.

Totuşi, divergenţele au continuat şi atunci când a venit vremea de culcat. Corturi multe şi frumoase, dar nici Zina, nici Igor, nici Renato n-au binevoit să odihnească sub bolta cortului. Zinaida Petrovna a zis că ea nu încape cu Škoda în cort, de aceea va merge cu Škoda acasă. Igor Dodon a zis şi el că niciun cort nu e ca hotelul Prezident, de aceea a mers la hotelul Prezident ca la cort. Iar Renato s-a dus la Cocos Prive, pentru că îi datora lui Plahotniuc nişte dansuri.

Mihai Ghimpu a venit luni-dimineaţă, pe la 6, să vadă dacă nu cumva a-nţepenit mâna Moscovei de atâta frig şi ploaie. Dar ia-o de unde nu-i, liderii pro-ruşi puseseră mâna-n… buzunar şi plecaseră la călduţ. Doar Renato îl aştepta pe Ghimpu cu mâna streşină, să-şi facă un selfie de apel. Sau de appeal.

În fine, epopeea corturilor continuă, oamenii de rând sunt satisfăcuţi pentru că hrana ideologică se dă la timp şi odihna antioligarhică e aplaudată. Rămâne un fleac: să plece oligarhii, atât cei de la guvernare cât şi cei de la protestare. Când? Doar Putin ştie.

Marian Şura-Mura
! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Andrian

    Ei Sura-Mura Oligarhii tai umbla pri-n cluburi de noapte pe banii statuluide ce nu scrii de asta?

  2. Anatolie Mereuta

    bun pamfletul,dar unde sunt cei doi Nastase si cu Dolganiuk,ei nu sunt in piata,ei numai la microfon pot fi gasiti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *