Neguţă revine. Urechean rămâne

Ex-ambasadorul R. Moldova în Rusia, Andrei Neguţa, susţine că, de fapt, el şi-ar fi încheiat de jure misiunea diplomatică în Federaţia Rusă şi nu a fost demis, aşa cum s-a anunţat la Chişinău.

Ambasadorul a argumentat aceste explicaţii ale sale şi prin faptul că în decretul prezidenţial de rechemare a sa din funcţie este scris negru pe alb: “Încheierea mandatului”.

Neguţă mai susţine că nu a fost demis din cauza declaraţiilor făcute de el în legătură cu staţionarea trupelor ruse pe teritoriul R. Moldova. În acest caz, el spune că a fost interpretat incorect. «În interviu, am fost întrebat despre atitudinea Chişinăului oficial vizavi de prezenţa militarilor ruşi în regiunea transnistreană. Am spus că în regiune sunt militari ruşi care fac parte din componenţa forţelor mixte de menţinere a păcii şi fac garda la posturi, şi există cei care păzesc depozitele cu armament rus. I-am spus şi jurnalistului că, dacă retragem paza de la depozite, securitatea în regiune şi în R. Moldova nu va creşte, pentru că iniţial muniţiile trebuie evacuate de acolo, şi abia după aceasta trebuie retraşi militarii…  Ceea ce am spus eu nu are nimic cu aflarea trupelor militare străine pe teritoriul statului suveran R. Moldova. Am fost uşor surprins de o asemenea interpretare a cuvintelor mele”, spune Andrei Neguţă.

Cu referire la relaţiile actuale dintre Chişinău şi Moscova, Neguţă crede că acestea sunt “în ascensiune” şi că s-au reuşit multe “datorită coordonării bune a activităţilor comune”. El a mai apreciat că au apărut condiţii mai favorabile pentru avansarea la capitolul reglementare transnistreană, dar a spus că nu aşteaptă “o rezolvare rapidă a conflictului”.

Între timp, presa de la Chişinău a anunţat că, până la numirea unui ambasador nou în Federaţia Rusă, funcţiile acestuia vor fi exercitate de Vitalie Urechean, ministru-consilier la Ambasada R. Moldova la Moscova.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *