Negoţuri parlamentare

Voci tot mai sigure spun că se apropie. Vine perioada negoţului, din care unii parlamentari ar putea ieşi cu buzunarele pline şi cu conturile supraîncărcate.

După ce a fost respins de Parlament de două ori, Guvernul va înainta din nou deputaţilor proiectul de Lege cu privire la lichidarea instanţelor economice. Iniţiativa legislativă a fost aprobată în cadrul şedinţei Guvernului şi urmează a fi introdusă pe ordinea de zi a Legislativului.

Unimedia aminteşte că, anterior, proiectul elaborat de Ministerul Justiţiei a fost respins în Legislatura precedentă de deputaţii comunişti, dar şi de către trei deputaţi din AIE-1. Este vorba de doi deputaţi AMN, Veceaslav Platon şi Valentin Cheptene, şi un deputat PDM, Alexandru Stoianoglo. Aceştia au votat împotriva proiectului de lege, după ce Vitalie Nagacevschi a propus să fie realizat votul nominal, să se vadă “care şi cât costă”.

Atunci, neadoptarea iniţiativei legislative a aprins discuţii fierbinţi în Parlament. Cei trei deputaţi au fost acuzaţi de colegii lor că ar reprezenta o structură de tip mafiot, care acţionează în Parlament şi blochează lupta cu corupţia. În replică, Stoianoglo a susţinut că PLDM ar încerca “să-şi subordoneze justiţia”, iar Platon a declarat că autorii proiectului de lege ar fi “amatori”.

Proiectul de lege prevedea transmiterea competenţelor instanţelor judecătoreşti economice şi militare către instanţele de drept comun (judecătorii şi curţile de apel), în contextul în care concentrarea excesivă a competenţei de examinare a unor categorii de cauze doar de câteva instanţe judecătoreşti generează riscul comiterii unor abuzuri de către judecători.

Potrivit ministrului Justiţiei, Alexandru Tănase, “concentrarea tuturor dosarelor economice la două etaje într-o clădire pe Ştefan cel Mare este un lucru anormal”. “Acest lucru favorizează preluarea forţată a afacerilor, chiar şi prin metoda raider”, susţine acesta.

Dacă-i aşa cum spune ministrul, s-ar putea ca şi de această dată deputaţii să nu cedeze, să iubească şi în continuare instanţele economice, la fel ca pe dragostea dintâi.

Magdalena CIURUETU

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *