Nasurile politicienilor – privite de sus în jos

Ne-am obişnuit deja cu faptul că politicienii moldoveni migrează dintr-un partid în altul, îşi schimbă viziunile şi îşi modifică comportamentul, dar există nişte trăsături care nu se schimbă odată cu trecerea timpului. Unele acţiuni ale politicienilor sunt greu de explicat, dar dacă am cunoaşte personalitatea lor, atunci am putea explica faptele şi prevedea viitoarele manevre politice.

Scrierile antice indiene şi notiţele lui Hippocrate conţin informaţii că forma ochilor şi a nasului pot oglindi o parte din personalitate. Cercetătorii geneticieni contemporani au constatat că trăsăturile feţei, de exemplu, pot determina unele modele psiho-comportamentale.

Antropologul italian Giacomo A. Menna, de la Universitatea Sapientia, a lansat, în anul 1992, o ipoteză conform căreia forma nasului poate fi un indiciu al temperamentului şi caracterului unui om. Această concluzie a fost trasă în baza unor consideraţii genetice, dar şi fiziologice. Astfel, conform evoluţioniştilor italieni, mărimea nasului, a nărilor, ca şi lungimea acestuia, demască diferite adaptări foarte vechi ale populaţiei din care provine individul. Formele de nas cu nări lungi, care facilitează pătrunderea mai masivă de aer, indică provenienţa dintr-o populaţie adaptată la un mediu ecuatorial sau subtropical.

Dimpotrivă, nasul gros, lung, demască o adaptare la zonele mai reci, unde aerul trebuie sa fie mai mult încălzit prin frecare pe o porţiune mai lungă şi mai îngustă, reducându-se astfel şi suprafaţa de pierdere a căldurii prin mucoasa nazală. De asemenea, dimensiunea nasului este invers proporţională cu numărul de gene ancestrale, foarte vechi, ale strămoşilor de dinaintea epocii de piatră. Un alt aspect îl constituie faptul că tipul de nas pe care-l avem ne oferă, indirect, un anume tip de ventilaţie pulmonară. Aceasta înseamnă o anume dinamică a presiunii aerului în plămâni şi, implicit, un ritm diferit de oxigenare a creierului, scrie Marius Radu în revista Felicia.

Lupu, Ghimpu şi Filat

Majoritatea politicienilor noştri, după clasificarea antropologului Giacomo A. Menna, au nasul de tip roman. Marian Lupu, Mihai Ghimpu şi Vlad Filat au nasuri drepte, ca şi mulţi alți moldoveni, deşi observăm unele deosebiri.

Forma nasurilor lui Marian Lupu şi Mihai Ghimpu poate fi catalogată în categoria nr. 1 a antropologului Menna: Nasul drept (roman) indică, de obicei, prezenţa unor gene europoide nordice sau dinarice, care determină, unele trăsături fizice, dar şi psihologice. Nasul drept indică, în cele mai frecvente cazuri, o inteligenţă rece, o viteză superioară de gândire matematică, dar şi o slabă intuiţie şi neîncredere în cei din jur. Se remarcă o tendinţă de dominanţă accentuată, asociată cu un spirit organizatoric dezvoltat.

Nasul lui Filat este drept, ca şi al lui Lupu, dar e mai ascuţit la vârf  (nas englezesc). Acest tip de nasuri este specific mai ales tipologiei nordicilor din vestul Europei, fiind foarte întâlnit la scoţieni şi la englezii din sudul Peninsulei britanice. Acest tip de nas indică o personalitate complexă, stufoasă, sofisticată, cu profunzime în gândire, intuiţie, iniţiativă şi deseori o fire agreabilă, cu bun simţ nativ. De obicei, îşi reprimă furia şi agresivitatea, ceea ce conduce la o încărcare tensională şi deseori la tristeţe sau chiar depresie.

Plahotniuc şi Greceanâi

Următorul “grup de nasuri” este al lui Vlad Plahotniuc şi al Zinaidei Greceanâi. Nasurile lor pot fi atribuite categoriei nasurilor cârne, tipice popoarelor slave. Această formă a nasului este de cele mai dese ori întâlnită la ruşi, ucraineni etc. Însă, această formă a nasului se întâlneşte şi la românii estici.

Majoritatea indivizilor cu această formă de nas îmbină puterea şi energia spirituală cu sensibilitatea şi delicateţea sufletească. Sunt, de obicei, pasivi, curioşi, indiscreţi, dar şi invidioşi şi foarte geloşi. Au un I.Q. dezvoltat, sunt inventivi, creativi, dar şi capabili de disimulare şi gândire speculativă. De obicei, urmăresc beneficiile imediate, trăind mai mult în prezent şi numai în anumite perioade în amintiri şi în trecut.

Nasul inimitabil al lui Voronin
Forma nasului lui Vladimir Voronin este mai rar întâlnită la politicienii de la noi. Nasul puţin încovoiat al liderului PCRM ne permite să-l catalogăm drept unul grecesc. Tipul nasului coroiat apare la europenii nordici, dar mai ales la mediteranizi, precum grecii, sârbii, spaniolii şi italienii, dar şi la românii olteni şi munteni, originea acestei forme având provenienţa semită, orientalidă sau indo-afgană (este prezentă şi la rromi). La aceşti indivizi se remarcă, în primul rând, o dominanţă a sferei afectiv-emoţionale asupra raţiunii.
Din acest motiv, foarte mulţi dintre cei cu nasul coroiat se implică afectiv în mod exagerat în orice tip de analiză a realităţii, ceea ce conduce la subiectivitate şi, uneori, la decizii greşite pentru viaţa lor şi a altora. Majoritatea au o personalitate stufoasă, dar nu foarte bine delimitată, capacitate de a dărui afecţiune, uneori milă şi chiar dărnicie. Reacţiile lor emoţionale sunt vii, uneori exagerate, sunt creativi şi destul de îndemânatici.

Nasul principal de
peste Nistru
Încă un personaj important în viaţa politică moldovenească este Igor Smirnov. Nasul lui Smirnov e total diferit de nasul altor politicieni moldoveni.
Liderul transnistrean are un nas scurt şi gros. Aceasta este o subclasă a nasurilor cârne tipice, însă acest tip de nas indică trăsături mai accentuate ale posesorilor nasurilor cârne obişnuite. În plus, cei cu acest tip de nas sunt mai puţin sociabili, iar viaţa lor este deseori controlată de instincte.

Autor: Dumitru Gudumac
Sursa: hotnews.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Alex Tabacaru

    Hai sa schimbam metoda de recrutare in partide dupa forma nasului. Oare s-or impaca politicenii daca s-or alia dupa diagonala aparatului olfactiv?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *