«Moldoveneasca», încetăţenită de Formuzal

De la 1 august, Executivul autonomiei găgăuze va ignora cu desăvârşire scrisorile trimise autorităţilor de la Comrat din partea instituţiilor de stat de la Chişinău “dacă acestea nu vor avea şi o traducere în limba moldovenească”. Guvernul de la Comrat a avertizat că scrisorile scrise doar într-o singură limbă vor fi reexpediate fără ca să fie examinate.

O dispoziţie în acest sens va fi semnată în zilele apropiate de Mihail Formuzal, başcanul Găgăuziei.

Decizia respectivă, potrivit autorităţilor găgăuze, se va baza pe Legea privind funcţionarea limbilor pe teritoriul R.Moldova, potrivit căreia toate documentele structurilor de stat se scriu în limba de stat cu traducere ulterioară în limba rusă.

În acelaşi timp, de la 1 august, autorităţile locale din Găgăuzia vor fi obligate să asigure traducerea corespondenţei în “limba moldovenească” către Executivul de la Comrat.

“Pe teritoriul autonomiei, toată corespondenţa trebuie să fie făcută în două limbi”, a spus Mihail Formuzal.
HotNews.md precizează că, în autonomia găgăuză, funcţionează trei limbi oficiale, “moldoveneasca, rusa şi găgăuza”, limba de comunicare fiind, preponderent, rusa.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. Vasile

  Asa este rasplatita BUNATATEA si RABDAREA moldovenilor,populatie majoritara in Republica Moldova, de un boseac pe nume Formuzal.

 2. DACUL

  Pentru Gagauzi e mai bine sa ajute moldovenii sa intre in Europa .EUROPA apara drepturile minoritatilor nationale si le acorda ajutor financiar pentru dezvoltarea zonei locuita de ei.
  Dar se pare ca bascanii lor au mentalitati invechite.

 3. Dr Rod London

  Trebuie ca aceasta молдавского языка sa fie scrisa neaparat лимба молдовеняскэ intrucat DOAR limba romana este scrisa cu caractere latine!
  Deci daca celebrii ‘statalisti’ STATI, DODON, et al doresc continuarea, cultivarea ei, va trebui scrisa NUMAI in litere chirilice!

 4. Golban

  Probabil documentele erau adresate pana acum doar in limba gagauza, iar dl Bascan isi face griji pentru soarta limbii de stat si cea a statului al carui parte componenta este.

 5. Eminescu ROMÂNUL

  ***NU EXISTĂ LIMBA MOLDOVENEASCĂ***
  Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
  ***NU EXISTĂ POPOR MOLDOVENESC***
  Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
  ***NU EXISTĂ REPUBLICA MOLDOVA***
  Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!

  ***Există doar LIMBA ROMÂNĂ,POPORUL ROMÂN şi ROMÂNIA,urmaşa DACIEI STRĂBUNE!!!!!***

  Bagă la cap “statalistule-maldavanist”(adică KAGHEBIST)Formuzal!
  Băgaţi la cap COLONIŞTI VENETICI GĂGĂUZI!

  ***Destinul nostru al ROMÂNILOR basarabeni este unul singur: ROMÂNIA RE-ÎNTREGITĂ!!!!!***

 6. Eminescu ROMÂNUL

  Declaratia Adunarii Generale anuale a Academiei de Stiinte a Republicii Moldova:

  «Adunarea Generala anuala a Academiei de Stiinte a Republicii Moldova confirma opinia stiintifica argumentata a specialistilor filologi din republica si de peste hotarele ei aprobata prin Hotararea prezidiului ASM din 9.IX.1994, potrivit careia DENUMIREA CORECTA A LIMBII de stat (oficiale) a Republicii Moldova ESTE LIMBA ROMANA. 29 februarie 1996».

 7. Eminescu ROMÂNUL

  Dimitrie CANTEMIR:

  “Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI, iar limbii noastre nu dacica,
  nici moldoveneasca, ci ROMÂNEASCĂ, astfel ca, daca vrem sa-l intrebam pe un strain de stie limba noastra, nu-l intrebam: «Scis moldavice?», ci «ŞTII ROMÂNEŞTE?», adica (in latineste): «Scis Romanice»?»

  In «Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor»:

  «neamul moldovenilor, muntenilor, ardelenilor…
  TOŢI cu un nume de obste ROMÂNI SE CHEAMĂ».

  Afirmatiile acestea nu lasa nici o umbra de indoiala ca moldoveanul Dimitrie Cantemir SE CONSIDERA ROMÂN.

 8. DACUL

  Ai dreptate Limba noastra este LIMBA ROMANA.
  Ea sa format din limba Dacilor si Romanilor.
  Dacii/traco-getii au locuit aceste pamanturi din totdeauna.Limba lor erea o limba Eoropeana formata din vechea limba proto-eoropeana.
  Dau exemplu de cuvantul APA
  se mai gaseste atestat in limba traca=APA,
  limba letona=UPA,limba sanscrita=APA,
  limba latina=AQUA ,deci se vede din ce familie de popoare faceau parte daco-getii.
  De aceea romanizarea dacilor a fost foarte usoara ei avand deja multe cuvinte comune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *