“Moldoveanul” Şevciuk este mai influent decât Lazăr şi Efrim

Nina Ştanski şi Evgheni Şevciuk, ministru al afacerilor externe al aşa-numitei rmn şi preşedintele acesteia, au fost incluşi în topul politicienilor moldoveni, elaborat de asociaţia Politicon. Experţii l-au plasat pe Şevciuk pe locul 13, înainte de Valeriu Lazăr, Ion Hadârcă, Oleg Efrim şi Mark Tkaciuk, iar Nina Ştanski a ajuns pe locul 40 în top, notează HotNews.md.

Şevciuk a obţinut 158,5 de puncte, cu 120 de puncte mai puţin decât liderul clasamentului – primul-ministru Filat — şi cu 60 de puncte mai puţin decât Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti.

Nina Ştanski i-a depăşit pe Petru Lucinschi, viceministrul Andrei Popa, procurorul general Valeriu Zubco şi directorul CCCEC, Viorel Chetraru.

Vlad Filat, Marian Lupu şi Iurie Leancă sunt cei mai influenţi moldoveni ai lunii martie 2012. Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a ajuns pe locul 6, coborând 3 poziţii faţă de luna februarie. Locurile 4 şi 5 au fost ocupate de preşedintele Nicolae Timofti şi, respectiv, de liderul PL, Mihai Ghimpu.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, coboară tot mai multe poziţii în top. În luna martie, acesta a ajuns pe locul 9, fiind devansat chiar şi de liderul socialiştilor, Igor Dodon, care s-a clasat pe poziţia a şaptea. Locul 8 din clasament a fost ocupat de prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, iar preşedintele PD, Dumitru Diacov, a încheiat Top 10. La realizarea clasamentului au participat 31 de experţi.

Pe locul 36 în top găsim un alt politician sută la sută “moldovean”, Mihail Formuzal, liderul Găgăuziei, care încearcă să se identifice, la fel ca şi RMN, drept un stat independent.

Experţii susţin că la selectarea celor mai influenţi politicieni stau la bază patru criterii esenţiale: influenţa reală asupra deciziilor politice majore din ţară, popularitatea publică, vizibilitate în sursele media şi perspectivele politice.

În acest context, putem să ne aşteptăm ca în viitoarele topuri ale celor de la Politicon să-i găsim, de ce nu, pe preşedintele actual al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, sau pe preşedintele ales, Vladimir Putin. Să nu spună cineva că cei doi nu au influenţă reală asupra deciziilor politice majore din ţara noastră, popularitate publică, vizibilitate în sursele media sau perspective politice.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *