Mita la putere: “Am dat o dvaţatkă…”

Citesc şi parcă nu îmi vine să cred. Am în faţă mărturisirea unui ofiţer CCCEC. Detaşată, dezinvoltă, fără pic de remuşcare, regrete sau pocăinţă. Mai mult: nu e o declaraţie impusă, scoasă cu cleştele, ruptă cu sânge, aşa după cum obişnuiesc s-o facă, de obicei, organele “noastre” de anchetă… Ce lucru minunat e, totuşi, şi cititul ziarelor…

În nr. 49, din 16 decembrie 2011, săptămânalul “Cahul Expres” publică un interviu cu directorul adjunct al Direcţiei Teritoriale Cahul de la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), V. Afteni. Aflăm, astfel, de la ofiţerul CCCEC că R. Moldova este în topul statelor cu cel mai înalt nivel de corupţie – locul 5 în Europa, “după Rusia, Ucraina, Belarus şi Kosovo”. Aflăm, de asemenea, că Cahulul, la rândul său, este lider la corupţie în topul celor 8 raioane de sud, deservite de CCCEC Cahul. Oficialul, întrebat dacă există corupţie şi la Anticorupţie şi dacă i s-a întâmplat şi lui să mituiască vreodată pe cineva, recunoaşte că “da, există” şi că i s-a întâmplat să “ungă” un agent de circulaţie, ca să scape de un proces-verbal pentru depăşirea vitezei: “Am dat o “dvaţatkă” (verde?), că nu puteam să pierd timpul în contraziceri, întocmirea procesului-verbal şi aşa mai departe… Nu eram doar să-i prezint legitimaţia de ofiţer CCCEC?” – zice şefu’ dezinvolt, ca şi cum ar fi făcut o pomană şi nu o încălcare de lege, şi de parcă nu ar şti că, în cazuri similare, prezentarea legitimaţiei e mai riscantă decât neprezentarea ei. Iar eu citesc, mă gândesc şi, totodată, mă întreb în mintea mea: dacă un funcţionar de stat, de la Anticorupţie, corupe un alt funcţionar de stat (indiferent cum o motivează), ce trebuie să înţeleagă şi să facă simplul cetăţean, care ajunge să citească în ziar, negru pe alb, că CCCEC-ul e, de fapt, altceva decât ceea ce trebuie să fie. Şi mă mai întreb: dacă CCCEC-ul dă mită, înseamnă că şi ia? Că, altfel, de unde ar lua bani ca să dea şi de ce ar da atât de uşor?… Se vor schimba lucrurile la Cahul în 2012? Nu ştiu. Deocamdată, toate rămân pe vechi. Nicio reacţie de nicăieri la “sincerităţile” dlui şef Afteni. Dacă “Cahul Expres”-ul ar fi citit şi de cei de la CCCEC-ul republican sau de la Procuratura Generală, poate că… Dar poate că nu?

Ilie Cititorudegazete


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *