Ministrul Focşa la circ

Circul din Chişinău a fost demolat. Păcat. Atâta spectacol de circ, pe gratis, atâtea reprezentaţii diverse în fiecare zi – biletele s-ar fi vândut ca pâinea caldă. De ce să insistăm pe mutarea spectacolului politic în clădirea Circului, dacă ei se descurcă bine şi în alte clădiri de stat?

Din câteva considerente. În primul rând, animalele de la circ s-ar fi odihnit, pentru că fauna politică e mai activă ca niciodată. În rândul doi, în acest moment scene politice sunt prea multe, şi la Parlament, şi la Guvern, şi la CNA, la CNI, pe Facebook, la televizor. Spectatorii sunt ameţiţi. Dacă totul s-ar muta pe scena circului, activitatea ministrului Culturii ar fi absolut justificată şi toţi ar fi împăcaţi.

Episodul 1
Ministrul în vacanţă de lucru. La Parij

Ultimul spectacol de combatere a corupţiei e chiar demn de arena circului. La 12 februarie ministrul Focşa a plecat în vacanţă. Cu ştirea Guvernului. Cu însărcinări. El zice că a plecat în vacanţă la Paris ca să … lucreze. “În perioada 12-21 februarie 2013, cu permisiunea Guvernului RM, m-am aflat în concediu, fapt cunoscut de toţi, fiindcă în această perioadă am plecat în Franţa, unde pe data de 14-15 februarie erau preconizate întâlniri la UNESCO, la Ministerul Culturii din Franţa, precum şi întâlnirea cu reprezentanţii diasporei, care se ocupă de promovarea culturii Naţionale.” La această scenă toţi miniştrii AIE şi ex-miniştrii PCRM roşesc. Câţiva roşesc şi transpiră. Pentru că nu s-a prea auzit de miniştri care îşi iau concediu “de muncă”. Episodul se încheie cu o scenă în care un jurist scrie explicaţia ministrului parizian Focşa şi o plasează pe pagina web a Ministerului Culturii cu titlul adecvat “Comunicat de presă”.

Episodul 2
Zumbreanu la CNN

Focşa pe arena circului. Pe un fundal cu UNESCO. În jur – mulţi basarabeni stabiliţi la Paris zâmbesc Cultural-Naţional. Un jurist scrie şi Focşa citeşte: “Din sursele mass-media am aflat că de cinci luni a fost pornită o urmarire penală de către CNA, prin care sunt bănuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu. Straniu, dar această informaţie a aparut în prima zi de concediu, pe data de 12.02.13,  la o ediţie specială  la Publika TV, difuzată în loc de ediţia de ştiri la ora 19.00”.

Pe arenă apare Zumbreanu pe fundalul Aeroportului Chişinău. Un avion cu destinaţia Paris decolează, pe navă sunt lipite etichete: Vacanţa stil Focşa= UNESCO + Guvernul Francez. Când avionul ajunge sub cupolă, Zumbreanu face semn mascaţilor. Mascaţii prind a cotrobăi prin nişte cutii de carton pe care scrie “Teatrul Luceafărul. De vânzare”.
Pe arenă intră un reporter de investigaţii. Deschide pagina web www.cccec.md şi dă la căutare noţiunea de “Zumbreanu”. Apar 3 ştiri: Zumbreanu la emisiunea “Deni za dniom” de la Publika, Zumbreanu la emisiunea “Ţara lui Dogaru” de la Publika, Zumbreanu la conferinţa CCCEC “Presa – partenerul strategic al Centrului în eficienţa instrumentării cazurilor de rezonanţă social – sporită”.
Reporterul face o căutare pe google: Zumbreanu CNN. Rezultatul căutării este zero.

Episodul 3.
Naşul şi viroza

Arena circului. Ministrul citeşte scrisoarea juristului semnată B.Focşa “Revenind în ţară, începând cu data de 20.02.2013 sunt  în concendiu medical din cauza unei viroze. Aflându-mă la domiciliu, declar, că nu am primit nicio citaţie. Mai târziu am aflat că pe data de 21.02.2013 de către reprezentantul DUP al CNA, care ştia cu certitudine despre faptul că mă aflu în concediu, a fost lăsată în cancelaria Ministerului Culturii o citaţie pentru a mă prezenta a doua zi, pe data de 22.02.2013, la organul de urmărire penală CNA. Consider că toate aceste acţiuni au fost făcute intenţionat. Este regretabil faptul că organul de urmărire penală a luat o atitudine obraznică şi sfidătoare a normelor legale ce reglementează procedura de citare”. În scenă apare naşul lui Boris Focşa şi fratele naşului. Toţi trei discută în şoaptă şi arată cu degetele arătătoare în sus. Sub cupolă – inscripţia: Plahoi.

Emilian Dresor


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *