Ministrul beat era treaz

A ieşit basma curată. Ministrul Culturii, Boris Focşa, nu era în stare de ebrietate în noaptea de 7 ianuarie. Cel puţin asta arată rezultatele expertizei medicale. Declaraţia aparţine procurorului municipilui Chişinău, Ion Diacov. Medicul legist, Beat Muscă, este cel care a efectuat expertiza şi care spune că-l stimează pe ministrul Culturii pentru… «cultură».

Totodata, şeful procuraturii municipale afirmă că ministrul nu se face vinovat nici de tentativă de trafic de influenţă. După incidentul de acum trei săptămâni, ministrul Culturii s-a îmbolnăvit, iar pe 25 ianuarie a revenit la şedinţa Guvernului, continuând să susţină că, în data de 7 ianuarie, la volan se afla soţia acestuia, iar el se aşezase pe scaunul şoferului pentru a-şi aprinde o ţigară.

Amintim că, deşi era treaz-trezuţ, ministrul venise la sediul poliţiei rutiere, după ce consilierul său l-a sunat şi l-a anunţat că a fost oprit de agenţii de circulaţie. Ministrul Culturii, în pofida martorilor, spune ca nu a încercat să intervină în cazul consilierului suspectat că se afla la volan în stare de ebrietate.

În timp ce procurorii susţin că Boris Focşa nu era în stare de ebrietate, deci nu avea pic de alcool în sânge, acesta, la rândul său,  se apără spunând că «eu nu servesc mult nicodată. Nu-mi permit, fiindcă orarul de lucru este foarte încărcat». Se pare că părţile n-au dus tratativele până la capăt, căci este o mare diferenţă între «a nu bea DELOC» şi «a nu servi MULT».

Procurorii, de data aceasta susţinuţi şi de Focşa, mai spun că ministrul Culturii nu a condus maşina în acea seară. Potrivit lor, datele preliminare arată că el nu se face vinovat nici de trafic de influenţă, asa cum sugerase poliţia rutieră. «În cazul în care Boris Focşa nu era la volan şi nici la serviciu, ce mai contează dacă era în stare de ebrietate sau ba? În timpul său liber, n-are decât să bea omul», spun cetăţenii.

Procurorii mai spun că agenţii de circulaţie s-au comportat abuziv atunci când i-au cerut ministrului Culturii să treacă testul la alcoolemie. Potrivit şefului procuraturii municipale, cel mai probabil mâine va fi expusă poziţia oficială pe marginea acestui caz, unde se va discuta despre libertatea de acţiune a miniştrilor şi amendarea poliţiei rutiere, pentru că-şi făcea prea sârguincios munca.