Ministerele nu vor să lupte cu corupţia

Ministerele refuză să lupte cu fenomenul corupţiei pe motiv că situaţia actuală e mult mai convenabilă. Totodată, legea din R. Moldova este prielnică funcţionarilor pentru ca aceştia să-şi continue activitatea după bunul lor plac.

Transparency Moldova a lansat raportul de monitorizare a politicilor anticorupţie pentru anul 2011, făcând publice şi unele concluzii. Potrivit Transparency, cadrul legal de prevenire a corupţiei este nefuncţional. Această afirmaţie este explicată prin faptul că funcţionarii nu sunt pedepsiţi pentru declararea greşită a veniturilor, iar, în unele organizaţii, angajarea la serviciu se face netransparent.

Au fost monitorizate patru instituţii publice privind analiza performanţelor acestora în implementarea politicilor de prevenire a corupţiei, acestea fiind: Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Ministerul Tehnologiei Informaţiei, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei şi Ministerul Educaţiei. Concluziile experţilor arată că instituţiile publice pur şi simplu ignoră cadrul legal privind prevenirea şi combaterea fenomenului.

Toate cele patru organizaţii monitorizate au lacune la capitolul dat într-o măsură mai mare sau mai mică. Astfel, instituţiile nu dispun de persoană responsabilă pentru prevenirea corupţiei. La fel de proastă este situaţia şi în ceea ce priveşte conflictul de interese, dar şi angajarea personalului. Funcţionarii se apără, precum că familiile lor sunt numeroase şi au nevoie de locuri de muncă, iar locuri vacante cu venituri pe lângă salarii sunt doar în ministere.

În acelaşi timp, funcţionarii nu se grăbesc să-şi declare public veniturile şi proprietăţile. Reprezentantul Centrului Anticorupţie a explicat că, în multe cazuri, instituţia are mâinile legate, pentru că nu există prevederi legale pentru a pedepsi funcţionarii care nu prezintă informaţia necesară, nu previn actele de corupţie sau admit alte nereguli.

Funcţionarii, la rândul lor, spun că nu-şi declară veniturile pentru binele ţării: «Cu cât mai puţin vor şti oamenii, cu atât mai uşor vor trece prin greutăţi şi mai dulce le va părea viaţa. O facem pentru ei, ca să nu fie deprimaţi. Tăcerea noastră este în folosul statului».


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *