Manifestul politic al AIE-2

Trandafirul – cu secera, stejarul – cu ciocanul, liberalii – cu comuniştii

Alianţa pentru Integrare Europeană a lansat o ultimă versiune a jocului “De-a mijatca politică”. Condiţiile jocului coincid cu cele ale mijătcii copilăreşti: în timp ce un partid doarme, celelalte se ascund şi aleg un preşedinte de raion.

Deşi la joacă au ieşit 4 partide, rolul de mijitor de serviciu a revenit în fond liderilor AIE: democraţilor, liberalilor şi liberal-democraţilor. Comuniştii nu mijesc, dar asta nu înseamnă că ei nu au cea mai activă participare la acest joc.

Astfel, în timp ce PLDM a mijit, PL cu PD şi PCRM au ales preşedintele consiliului raional la Ialoveni, în timp ce PL şi PDM mijesc, PLDM cu PCRM aleg preşedintele consiliului raional la Hânceşti, atunci când PL cu PLDM mijesc, PD cu PCRM aleg preşedintele consiliului raional la Ştefan-Vodă şi la Rezina. Jocul se desfăşoară concomitent în diverse localităţi, astfel încât unui neiniţiat poate să îi pară că e un joc fără reguli, dar regula este, de fapt, foarte clară, ca şi scopul: pregătirea electoratului pentru următoarele alegeri parlamentare prin lehămetire, dezgustare, tulburare, enervare, îngreţoşare şi lepădare de votare.

Experţii consideră că toate cele trei formaţiuni ale AIE se descurcă de minune cu mijitul şi că, degrabă, toate trei ar putea să se asimileze cu comuniştii, aducând automat Moldova unde şi-a dorit aceasta cel mai puţin să ajungă: în comunismul totalitar şi nepedepsit.

Unul dintre experţi susţine că acest scenariu nu este creat de către liderii AIE, ci de către o forţă obscură, invizibilă, care avea acest proiect demult. Redacţia “Circ în TramVai!” a reuşit să intre în posesia unui prim proiect de bagatelizare al AIE, scris şi publicat conspirativ în anul 1962.

Scenariul scris atunci era intitulat „POZNĂ GOGONATĂ” şi a fost introdus într-o carte sub forma unei poezii de Andrei Lupan. AIE ar putea lua actualmente această poezie drept manifest politic.

“POZNĂ GOGONATĂ”
Iată cele trei surori,
ascultaţi mijatca lor:
cărămidă,
carandaş,
vine prima din oraş
cu smântână pe obraji
şi cu ochii jucăuşi
coloraţi cu gălbănuş.
Şi a doua lângă ea,
legănându-se abia,
nici înaltă
nici prea scurtă,
ca o butie rotundă,
merge-agale,
bosumflată,
ca ceaunul de curată.
Iar Mezina după ele,
se tot vaicără de jele:
aulică,
mămulică,
ce-o să-mi facă,
ce-o să-mi zică!
Că mi-i nasul degerat
şi mi-i pântecul umflat
şi sughiţ
ca un nagâţ,
hâţ!…
Sare tata îngrozit:
Ce s-aude?
Ce-aţi păţit?
Unde v-aţi văcsăluit?
Ele strigă toate-odată:
– Of, mamă!
– Of, tată!
Mare poznă gogonată!
Nu mai este îngheţată –
am mâncat-o noi pe toată.
A.Lupan, 1962

P.S. Orice asemănare a celor 3 fete cu liderii AIE şi a lui tata cu Vladimir Voronin este binevenită.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *