Principală  —  Pamflet   —   Maia, un obstacol în calea…

Maia, un obstacol în calea bărbaţilor politici

Cu 100 de ani în urmă, femeile din lume, după lupte aprige stradale, au obţinut dreptul de a vota. Până atunci, femeile nu aveau dreptul la vot şi explicaţiile oficiale erau multe: că sunt mai puţin educate decât bărbaţii, că nu au studii de care au bărbaţii, deci nici inteligenţă nu au, că nu sunt atât de înalte la statură şi puternice ca bărbaţii, că nu cunosc problemele politice la fel ca bărbaţii. A doua serie de argumente era şi mai mare: femeile sunt foarte ocupate cu naşterea, creşterea, educarea copiilor, cu îngrijirea casei, cu bucătăria, cu sănătatea familiei, cu deservirea tuturor activităţilor casnice.

Deoarece argumentele erau absolut juste, mai ales seria a doua – aşa slabe şi mici de statură, ocupate cu alimentatul, spălatul şi îngrijitul unor familii numeroase, ar fi fost total nedrept să le dai voie să voteze. Căci treburile de familie nu au weekend, acolo e de lucru şi sâmbăta şi duminica, poate chiar e mai mult de hrănit duminica, căci bărbaţii în zilele libere sunt mai relaxaţi şi petrec mai mult timp la masă. Totuşi, prin 1907, femeile din Finlanda au obţinut dreptul de a vota. Unul câte unul, statele europene au permis femeilor să iasă la vot. Şi aşa, votează femeile de 110 ani, dar ce aleg? Corect, majoritatea femeilor de pe glob aleg preponderent bărbaţi.

Să aruncăm o privire asupra femeilor din Moldova. Care a fost rezultatul faptului că femeile au avut dreptul egal la vot, timp de 25 de ani? Da, datele de la CEC arată că a votat în permanenţă un număr aproximativ egal de femei şi bărbaţi. Dar ce au ales? Bărbaţii este clar că au ales doar bărbaţi. Dar femeile? Femeile au ales mai tare bărbaţi, au ales bărbaţi mai frumoşi, mai cârlionţaţi, mai bine îmbrăcaţi, mai parfumaţi.

De ce? Psihologii zic că e simplu: femeile din Moldova în ziua de azi sunt poate mai ocupate ca niciodată – pe lângă faptul că au mai multe cămăși de călcat, mai mulţi pantofi de lustruit, mai multe cratiţe de ros, mai multe pahare de şters, mai multe farfurii de umplut (că bărbaţii de azi nu poartă o singură cămaşă şi nu mănâncă 3 feluri dintr-o singură farfurie), au şi un loc de muncă. Colac peste pupăză, au moştenit şi dreptul la vot. Iar asta înseamnă că trebuie să urmărească dezbaterile politice, să fie la curent cu candidaţii, cu partidele. Asta ar însemna că trebuie să urmărească de dimineaţă până seara nişte bărbaţi, care cam vorbesc toţi la fel, doar la chip poate sunt diferiţi.

Aşa că femeile au votat… pentru femeile din spatele politicienilor. Se ştie că în spatele oricărui bărbat bine îngrijit stă o femeie cu peria, laveta şi fierul de călcat în mâini. Asta da solidaritate feminină. Cine se va gândi la femeile din spatele politicienilor, dacă nu tot femeile? Eşti bărbat spălat, sătul, lustruit? Primeşti votul – ai o femeie harnică acasă. Da, poate eşti prost, poate eşti misogin, violent – astea sunt defectele tale, dar femeia din spatele tău şi-a făcut treaba perfect!

Şi puţinele femei care au fost alese în aceşti ani în Parlament tot nu au dezamăgit. Majoritatea au servit bărbaţii politici din fruntea partidelor lor fără cârteală, cu lacrimi în ochi şi devotament în inimă. Au apărat bărbaţii de populaţia feminină, au mustrat grupuri de femei rebele să se închidă în casă şi să spele pelincuţe, nu să umble ziua în amiaza mare pe străzi şi să ceară nu se ştie ce drepturi. Ce drepturi suplimentare mai vreţi de la nişte bărbaţi politici pe care tot voi i-aţi votat?

Totuşi, bărbaţii politici din Moldova devin tot mai deranjaţi. Nu e destul că femeile au dreptul la vot, acum mai au şi dreptul de a candida. Şi unele chiar iau acest drept în serios şi candidează. Ultimul exemplu şochează. Una, pe nume Maia, enervează rău. Dacă va eşua campania liberalilor – Maia e de vină, căci nu e suficient de unionistă în declaraţii, dacă va eşua campania socialiștilor – Maia e de vină, că nu e căsătorită, dacă pierd democraţii… Cum să piardă democraţii? Mai degrabă o prăpădesc ei pe Maia cu toată Moldova ei. Nu se poate un bărbat de doi metri să piardă în faţa unei femei de 45 de kg! Şi bărbaţii din PD au spus asta foarte clar – în vara anului 2015, când aceasta a fost înaintată la funcţia de premier. PD a adunat bărbaţii politici la sediul din strada Tighina, a blocat poarta de fier şi a explicat clar de după gard – bărbaţii ”aliansului” nu pot fi conduşi de o femeie! Cum poate o femeie să fie acum preşedinta Republicii Moldova? Acum, tocmai acum, când este atâta treabă bărbătească de făcut, de spălat urmele miliardului, principalul. Or, spălatul e treabă femeiască, dar spălatul unui miliard nu poate fi lăsat pe umerii unei femei. Astfel, bărbaţii politici, din diverse partide, s-au unit, au pus mâinile pe găleţi de zoi şi îşi educă electoratul. În spatele lor, nişte femei şi copiii lor îi vor curăţa şi îi vor vota.

Marian Şura-Mura
! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare