Lupu va da foc la oameni

Marian Lupu are o nouă misiune în calitatea sa de post-comunist neprezidenţializat. De pe vremea preşedinţiei colegului său de Parlament Vladimir Voronin, preşedintele statului (fie de acuma şi interimar fără şanse de a ridica 61 de mâini parlamentare în semn de pro) urmează să dea foc la oameni.

Preşedintele de până acum, fie el şi comunist şi ex-ateu sau viitor antihrist, dădea foc la oameni. Nu la toţi oamenii, doar la cei care se aflau în preajma Catedralei din faţa Guvernului. Este vorba de Focul Haric, adus de la Ierusalim. De ceva timp, comunistul Voronin a instituţionalizat tradiţia ca comunistul nr. 1 să preia focul de la trapa avionului sosit de la Ierusalim şi să îl împartă publicului credincios care nu a avut bani de bilet.

Anul acesta, se pare că Focul va fi dat la oamenii fără bilet de către un ex-comunist, şi aproape ex-preşedinte interimar.  Dar poate şi de către premierul neinterimar?

Situaţia este sensibilă. În ultimii ani Mitropolia Moldovei, în prietenia sa cu lumea politică, avea un singur favorit atât de Paşti, cât şi de Florii sau de Bunavestire – Voronin.

Acum, împărţeala Focului va începe cu împărţeala politică. Duminica trecută, de Florii, de dreapta Mitropolitului a stat Vlad Filat şi finul său de botez politic, Victoriosul Bodiu.

Duminică, s-ar cere să dea foc la oameni Lupu. Dar, precum e în proverbul despre „Lupul paznic la oi”, ceva nu se leagă nici aici. În anii anteriori, pe când comunismul domina şi în Biserică, Lupu îl însoţea pe Voronin în nopţile pascale la catedrală.  Dar stătea ca pe jăratic, niciodată până la Sfinţirea merindelor. După istoria cu clătita semimuşcată de la Masleniţa din acest an, nu se ştie dacă Marian Lupu va putea rezista toată slujba până la capăt. Nu de oboseală, ci de „principiul valorii” de a nu primi vreun cozonac de pomană de la femeile blajine, care-s tare multe  în aşa sezon la Biserică. Căci cozonacul nu-i clătită, nu-l poţi transmite pe neobservate bodyguardului.

Poate că Lupu ar putea fi salvat, totuşi. Vladimir Ulinici, vicepreşedintele neinterimar, ar putea da foc şi nouă, dacă s-ar putea, de ce să nu dea colea nişte foc oamenilor? Ar fi frumos ca fundaţia patronată de el să doneze oamenilor lumânări  pe gratis, ca fiecare să poată lua foc.

În fine, n-a rămas mult şi o altă mână de politician va da foc oamenilor. Focul Iadului are şi el catastiful lui. Până atunci – rămânem cu Circul.

Reporter Circar


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. ASASINATE KGB

  ASASINATE KGB:
  diplomatul român Adrian Dohotaru

  Adrian Dohotaru –
  consilierului prezidenţial al lui Iliescu,
  / 2 Aprilie 1939 – 1 Sept. 1995 /
  /cunoscut ziarist, poet din Maramures, dramaturg, ministru secretar de stat în Ministerul de Externe şi Locotenent Mare Maestru al Marii Lojii Naţionale din România/.

  “…care mergea pe şoseaua Ismail–Odesa, pentru a participa la dezvelirea bustului lui Eminescu… A fost acroşat, pe un traseu absolut liber, de un vehicul la volanul căruia se afla nu altcineva decât un… cascador, deci, un profesionist… A murit şi consilierul, a murit în acel aşa-zis accident şi şoferul…”/ V. Besleaga /
  N.B.
  Unele surse de pe Internet mentioneaza ca el o fi murit la Munchen / ? / dezinformare intentionata ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *