Lupta cu corupţia la MAI: fără curele la pantaloni

Poliţia cheamă corupţia la duel. Şi CCCEC-ul – la respect. După ce, săptămâna trecută, Europa a avertizat Chişinăul, din nou şi pentru a câta oară în ultimii 20 de ani, că este codaş la lupta cu corupţia, Ministerul de Interne şi-a reunit, de urgenţă, angajaţii şi le-a cerut mai întâi să se mărturisească, după care să jure, pe cine au mai scump, că vor lupta fără cruţare cu cel mai mare duşman din sânul lor – corupţia. Cel puţin asta reiese dintr-un comunicat de presă al MAI.

Ministrul Roibu, faţă cu toţi angajaţii, s-a declarat umilit şi foarte jignit în onoarea sa de general (o fi fost sau nu?) că ministerul pe care-l conduce nu poate ieşi din gura presei, fiind cel mai mult acuzat, dintre instituţiile de forţă, de acte de corupţie. Supărările generalului au rupt, cică, careul şi s-au revărsat şi peste CCCEC, care, – zice comunicatul de presă, – ar prezenta MAI-ul într-o lumină proastă în rapoartele sale de serviciu. «Considerăm că cifrele care au fost prezentate drept indiciu de nivel al corupţiei la Interne nu reflectă situaţia reală, deoarece acestea reprezintă cifra cazurilor iniţiate spre examinare, dar nu şi a deciziilor adoptate de instanţa de judecată, care să constate producerea ilegalităţii», – spune acelaşi comunicat de presă. Potrivit MAI, «din totalul de 59 de cazuri de corupţie cu implicarea poliţiei, înregistrate în 2011 de CCCEC, doar pe un singur caz a fost pronunţată sentinţa de condamnare, 9 cauze au fost clasate, iar altele 27 – rămân încă fără o decizie». Păi ăsta-i record, frate. E de lăudat, nu de condamnat. Ministrul trebuie propus la ordin sau măcar la o niscaiva medalie. Nici Europa nu se poate lăuda cu aşa ceva: un singur caz de corupţie la Interne, pe tot parcursul unui an întreg, în 365 de zile şi nopţi, într-o lume în care corupţia e la putere? Păi, e record. Să mai încerce acum CCCEC sau oricine altcineva, chiar şi acelaşi Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei UE în R. Moldova – nu să admită, dar nici măcar să bănuiască că în R. Moldova ar exista corupţie în Poliţie. Da poate că ea nu există, în genere, în R. Moldova? Poate ea există doar în fantezia cuiva, poate e un miraj? În tot cazul, ministrul Roibu, – potrivit comunicatului de presă, – a găsit, de acum încolo, soluţia salvatoare pentru MAI. De fapt, două soluţii. Prima: ministrul şi-a sfătuit angajaţii să-şi coase buzunarele, să nu mai poarte curele la pantaloni şi să umble desculţi la serviciu, ca nu cumva nişte provocatori, care vor rău MAI-ului, să le poată strecura mita în buzunare, în sân ori în pantofi. Şi a doua: «să fim solidari, domnilor ofiţeri!», – le-a cerut ministrul. «Să nu recunoaştem nicio acuzaţie de corupţie, fără sentinţa instanţei de judecată. Iar cu judecata, ştiţi voi cum e la noi: cu cât mai mulţi judecători corupţi, cu atât mai mulţi poliţişti necorupţi. Pentru lupta cu corupţia, fiţi gata!». «Totdeauna gata», a răspuns milităreşte oastea la apelul ministrului şi s-a împrăştiat fiecare cu gândul la judecătorii săi.

Avraamvăzătorul


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. AVRAAM

    Filat,Plahotniuc,Roibu,cine din voi PREASFINTITILOR cunoaste cat costa functia de comisar raional de politie,de expert criminalistic ori agent de circulatie rutiera???? In 2009 suma incepea de la 3000 euro,in 2010-5000 euro,in 2011-7000 euro,deja in 2012 angajarea in MAI incepe de la 10000 euro!!!Cum zice Lupu: Care e “fishka” de lupta cu coruptia in MAI??? 🙂

  2. Petru

    Fişca, este că microbusele încărcate cu bunătăţuri trebuie să soseacă la MAI la timp,da de unde bani ca să le umpli?? De aceasta şi gaişnicii,inspectorii de sector “colecţionează” care lei,care au pe sector Baze Angro-colectează în natură.Şi ce e culmea-se încarcă tot chear în faţa CMP sub ferestrele locatarilor. Multă minte le mai trebuie….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *