Legea lui Shor, introdusă în Codul Penal

Zilele trecute, Eduard Harunjen, procuror general de trei luni neîmplinite, a acordat un interviu în care a explicat cum stau lucrurile cu justiţia, aplicarea legii, anchetele, pedepsirea vinovaţilor şi dosarele pe numele marilor corupţi. Interviul a fost absorbit aşa cum absoarbe apa nisipul din pustiu, pentru că domnul Harunjen, deşi e foarte general ca procuror, e foarte ”mladşii serjant” la comunicat cu presa, adică e timid, nu organizează briefinguri, conferinţe de presă pentru toată mass-media interesată de reforma Procuraturii, pe care a promis-o şi pe care o implementează parcă cu succes, parcă pe furiş.

Deci, de cum a curs din gura Procurorului General interviul, rechinii mediatici s-au năpustit să smulgă cu dinţii lor veninoşi fâşii din declaraţiile lui Harunjen, umplând lumea cu titluri şocante şi citate terifiante.

Una dintre chestiunile fierbinţi glăsuite de dl Harunjen ţine de ispăşirea pedepselor pentru dare de mită. Timp de câţiva ani, plebea justiţiară de pe Bâc se frământa că vestitul businessman dătător de mită, Ilan Shor, umblă cam liber, chiar dacă ar fi sub pericolul unei condamnări penale. Explicaţia procurorului nou şi general a fost iluminantă ca fulgerul noaptea: „După lege, dacă persoana recunoaşte că a dat mită, înainte ca organele de drept să afle despre acest fapt din alte surse, ea este scutită de pedeapsă. Ca să fie clar, Şor şi-a ispăşit vina prin faptul că a scris acest autodenunţ”, a declarat Eduard Harunjen.

De când există Codul Penal, nimeni nu şi-a dat seama, afară de Şor cu Harunjen, cum trebuie să funcţioneze această lege. Formula succesului în businessul politic moldovenesc: jefuieşti o bancă, dai mită, îţi rezolvi problemele, iar când trebuie să întorci banii jefuiţi înapoi – tufleşti repede un denunţ împotriva unui tip şi eşti salvat. Singura precondiţie e ca tipul pe care îl denunţi să fie în dizgraţia coordonatorului.

După această explicaţie explicită a modului în care funcţionează darea de mită şi exonerarea de pedepse penale, legislaţia Republicii Moldova va suporta nişte modificări. În Codul Penal va fi inclus un nou capitol, intitulat Legea Şor, care va prevedea exonerarea automată de la pedeapsa penală pentru orice dătător de mită care a făcut orice denunţ.

Ai dat mită un vagon de cărbune? Denunţ şi eşti salvat. Ai dat mită un vagon de dolari – denunţ şi eşti salvat. Ai dat mită un purcel? O vacă? Un sac de porumb? S-ar putea să nu fie atât de uşor acceptat denunţul, dar tot se va lua în consideraţie.

Marţi, Parlamentul a decis să nu mai lupte pentru Legea Amnistiei Fiscale, pentru că există Legea Şor. Oricine din Parlament, din Guvern, din alte instituţii publice a dat măcar o dată mită, sau de multe ori. Important e să îşi amintească numele, data şi suma mitei, să facă denunţ la momentul potrivit şi voila! Eşti salvat, exonerat, nepătat, scos basma curată din marea mocirlă a corupţiei.

Marian Şura-Mura

! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Pam­fle­tul este o scri­e­re jur­na­lis­ti­că, care vizea­ză sen­zațio­na­lul prin exploa­ta­rea rea­li­tă­ții ime­di­a­te. El își pro­pu­ne să infor­meze, să for­meze dar și să amu­ze publi­cul, capa­bil „să gus­te” din tră­să­tu­ri­le meni­te să-l defi­neas­că drept spe­cie lite­ra­ră: sati­ra, paro­dia, iro­nia și umo­rul.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Solon

    Marea probleme a legislatie noastre, dar de fapt nu e a noastra, e starina, fiindca nimeni nu cere inainte de a vota o lege, o dezbatere publica in presa, cum se facea candva la legile de interes national. Va mai amintiti de acei saci cu propuneri la Literatura si Arata etc etc Problema e ca la fiecare lege exista si a doua legea, ce o contrazice. Oare acum presa e libera sa scrie ce considera necesar si in interesul publicului fi catateanului ?? Nu. Fiindca exista o alta si a treia lege, care spune ca asta ar fi secret, alta ar zice ca e publictate comerciala, a treia mai inventeaza altceva. Astfel auzim,citim vedem informati gen Cineva a spus ceva auzita de la altcineva precum ca etc Aici e problema presei. E redusa la tacere si lipsa de inflenta,fiindca a dezamagit cetateanul. Prin omisiuni, manipulari, dezinformari si diversuni mediatice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *