Principală  —  Pamflet   —   La "prăşit", la CEDO

La „prăşit”, la CEDO

Premiu de Stat pentru încălcarea DO în R. Moldova şi descălcarea lor la CEDO

După ce a aruncat în vânt circa 15 milioane de Euro pentru dosarele pierdute la CEDO, Guvernul R. Moldova a decis să mai pună la cheltuială, până la sfârşitul acestui an, încă vreun milion şi jumătate de lei (88,8 mii Euro), «pentru salarizarea şi întreţineresa la CEDO a unii grup de «jurişti secunzi» (3 la număr)».

Asta spune un proiect de hotărâre a Guvernului, pregătit de Ministerul Justiţiei şi semnat de premierul Filat. Aceşti «secunzi» vor trebui, potrivit «documentului», să rărească (să „prăşească”) cererile ajunse la CEDO împotriva R.Moldova şi să lase pe rafturi doar ceea ce poate fi admis pe rol. Cum va arăta această «misiune» a «secunzilor», ce vor rări (prăşi) ei, cum vor rări, ce cereri vor fi trecute la «inadmisibile» şi care vor fi lăsate ca «admisibile» râmâne, deocamdată, o taină profesională a «secunzilor», Guvernului şi a celor ce s-au înţeles şi cu Curtea, şi cu Guvernul. Din cele spuse până acum sunt clare două lucruri. Unu: că «secunzii» vor primi din bugetul statului, până la sfârşitul acestui an, un salariu, lunar, de 2400 Euro (ca la moldoveni, pe timp de criză). Şi doi: că împotriva R. Moldova s-au înregistrat la CEDO peste 3000 de cereri, că Curtea Europeană s-ar fi înglodat până peste cap cu dosare «de la Moldova» şi că trebuie urgent ajutată să se dezgloade.

Deci, în loc să facem ordine şi curăţenie în justiţie, aici pe loc, la noi acasă, la un salariu de 5-6 mii de lei (pe cap de judecător), Guvernul alege să facă «uborcă» (selecţie) în dosare la CEDO, cu 37 mii de lei (salariu lunar, fără întreţinere, pentru fiecare «secund»). Râs cu plâns. Dacă ţinem cont că lucrurile la CEDO ar trebui «urgentate» (vorba ministrului), iar numărul dosarelor este unul care a speriat Europa, s-ar putea ca sezonul de praşă să fie unul foarte strâns. Deşi, ar fi o mare iluzie să credem că va fi, cumva, aşa. Care ar fi interesul «secunzilor» să termine «praşa» cât mai degrabă şi să revină acasă, după ce au dat de un aşa chilipir? Circulă zvonul că «proiectul» Guvernului ar fi unul de o durată mai mare decât până la sfârşit de 2012, că «secunzii» ar fi băieţi din «tabachera» guvernării», că ei merg la Strasbourg nu atât la praşă, cât să-şi facă loc pe lângă Curte, să se aclimatizeze, să-şi facă relaţii şi să-şi aranjeze în Europa viaţa şi cariera. Sau cariera şi viaţa. În tot cazul, cei de la Justiţie zic că ideea cu aceşti «trei secunzi» este una genială şi de mare perspectivă. De ce nu? La Chişinău, (in)justiţia va continua să producă dosare pentru CEDO, iar la CEDO, «secunzii» guvernului se vor trudi la  «rărit». Raţionalizare, frate. Conveier. Proces în lanţ. Cel puţin doi ani, cât va mai fi guvernul «în putere», «prăşitorii» pot fi siguri că vor fi ţinuţi acolo. Iar Guvernul (premierul, de fapt) ar putea fi înaintat – de ce nu? – la premiul…  Nobel, sau, cel puţin, la un Premiu de Stat: «pentru încălcarea drepturilor omului în R. Moldova şi descălcarea (apărarea) lor la CEDO».