La facultate fără BAC

435-bac-picatCateva mii de elevi care au picat BAC-ul în primăvara curentă au reuşit să se înscrie cu bine la facultate. Mulţi dintre ei s-au înscris la specialităţi de prestigiu şi acum le râd în nas celor care au luat BAC-ul, dar din cauza unor note mai mici, precum şi a unor posibilităţi financiare minore – s-au înscris la locurile de la buget, dar la specialităţi nu prea prestigioase.

Tineri cu maşini cumpărate din banii mamelor care lucrează “la Italea” sau a taţilor care muncesc “la stroikă la Rusia” au năvălit zilele trecute la universităţile private din Chişinău, pentru a se înscrie la facultate.

În timp ce alţi tineri, care aveau BAC-ul dat, aveau şi dosare cu acte, printre care diploma de BAC şi diverse certificate, tinerii fără BAC n-au avut nevoie de dosare, pentru că n-aveau nici diplome de BAC. În schimb, cei fără acte aveau portmonee. Portmoneele erau mai groase decât dosarele cu acte ale absolvenţilor de succes.

Universităţile private au înmatriculat picătorii de la BAC pe un cap, cu o singură condiţie – să le pice portmoneele “de la Italea” drept pe biroul comisiei de admitere. Unele universităţi le-au spus “picătorilor” că e vorba de nişte cursuri pregătitoare, dar nu s-a supărat nimeni – căci orice pregătire e un pas înainte când ai BAC-ul picat.

După ce au depus dosarele la universităţi, non-BAC-iştii s-au oprit cu automobilele la cluburile de elită. Acolo au trecut cu brio face-controlul, pentru că aveau portmonee şi borsete. La cluburile gen “Cocoş Privet” li s-a oferit un nou serviciu contra cost – fotografii lângă raftul cu whisky cu inscripţia – Ba(ca)laur universitar. Cei care comandau 2 sesiuni foto (lângă vitrina cu alcool şi cu narghileaua în grup) primeau bonus o diplomă, similară cu cea de BAC, pe care scria “Absolvent al cluburilor de noapte 2013”. Unii dintre deţinătorii acestor diplome au mers a doua zi să se înscrie la a doua facultate.

Experţi în corupţie şi studii false de la Chişinău au declarat pentru ZdG că aceşti tineri au mari perspective să devină deputaţi în Parlament şi, de ce nu, angajaţi în diverse structuri de stat. “Parlamentul R.Moldova îi rabdă pe toţi. Poporul a întreţinut tot felul de oameni fără studii ajunşi în legislativ cu ajutorul partidelor politice. Poate Parlamentul e anume pentru aceşti tineri, deprinşi cu petrecerile în cluburi de noapte, căci în legislativ deseori deputaţii merg ca la club – cu haine şi încălţări scumpe, ca să treacă face – controlul, dar fără diplome şi fără idei. Principalul e să se fotografieze sau să se filmeze pe acolo şi să se arate frumoşi la televizor sau pe Facebook şi pe Odnoklassniki”, a declarat pentru Circ în Tramvai Marcela Hoţmare, expertă în fraude politice.

Acum neostudenţii fără BAC au o singură problemă – ca diploma universitară pe care o vor primi cândva să nu fie prea mare, aşa cum este în prezent, ci să fie micuţă, fără notele înscrise, şi să încapă în portmoneu dar să nu boţească dolarii şi bancnotele de euro. “Eu merg la lecţii cu portmoneul, sau cu borsetka. Mie diploma asta mi-ar strica tot look-ul, că arată staromodnaia şi îi tare şi nu o pot îndoi în 4 s-o pun în buzunar. Eu vreau ca atunci când termin universitatea să îmi dea o diplomă mică. Dacă am să mă duc să mă aranjez la lucru la Parlament – ea să nu mă încurce, dar nici să boţească dolarii – căci cu aşa diplomă va trebui şi de plătit”, spune Grigore Dolarimulţi, proaspăt înmatriculat fără BAC la o universitate privată din Chişinău.

Ulima Yellow


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

  1. Alex

    Eu cunosc caz concret cind un tip , care a umblat ( nu a invatat) dar numai a umblat pina in clasa 7 iar mai apoi parintii l-au luat cu ei in Portugalia unde a muncit , iar mai apoi a venit in sat, a cumparat un BAC si acuma acest individ este student la una din Universitati ca dupa absolvire
    sa vina la o intreprindere in calitate de mare specialist…..

  2. el

    a devenit o moda de a avea toti studii superioare, dupa mine, important e sa ai in cap, pana la urma hartia aia nu totdeauna reda realitatea, uneori nu poate oforma o fraza, dar se bate cu pumnul in piept ca are 2 facultati terminate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *