Principală  —  Pamflet   —   La 20 de ani de…

La 20 de ani de Independenţă Burebista, Poliţistul şi Veteranul din Străşeni cântă Moldova colhoznică

Acest lucru se întâmplă după ce, la Străşeni, verzii au făcut alianţă cu roşii şi cântecele naţionale au fost schimbate pe cele care amintesc de înfloritoarea Moldovă sovietică.

La festivitatea dedicată aniversări a 20 de ani de independenţă a R.Moldova, „Burebista”, „Poliţistul” şi „Veteranul”, trei colective artistice care activează pe lângă casa de cultură raională, vor deschide sărbătoarea cu un cântec care se interpreta încă în perioada sovietică.

„Ţară mândră şi frumoasă

Eşti, Moldova mea,

Cu livezi şi vii frumoase

Eşti, Moldova mea.

Şi cu sate-nfloritoare

Eşti, Moldova mea,

Unde mai găseşti tu oare

Ţară ca a mea?

Pentru ţara noastră dragă

Noi muncim din plin,

Să se facă roadă-n creangă,

Struguri pe colin,

Să avem belşug în toate,

Flori de busuioc,

Să cântăm acum, măi frate,

Cântec de noroc.”

Câţiva melomani străşeneni, revoltaţi de repertoriul concertului, susţin că nici în cele mai comuniste vremuri coriştilor nu li se impunea să cânte ce se doreşte. Oamenii spun că ar cânta cu drag, numai să nu fie minciună. „Cum poţi să cânţi despre livezi şi vii frumoase, când aproape toate stau în paragină, despre sate-nfloritoare, când acestea sunt pline numai de bătrâni, cărora n-are cine le aduce o cană de apă?”, se întreabă retoric unul dintre nemulţumiţi.

Cică iniţiativa vine din partea dirijoarei „Poliţistului”, care este comunistă în suflet şi în acte şi care mai e şi consilieră locală. Pe vremuri, cântecul se interpreta puţin diferit. La refren, în loc de „eşti grădina ţării mele toată-n flori” s-a modificat cu „eşti grădina vieţii mele toată-n flori”, că de altfel chiar aducea rău de tot a Uniune Sovietică.

Oficial, nu s-a dat de capăt cum a ajuns a fi interpretată piesa „Moldova mea”. Gurile rele spun că acesta este un cadou din partea comuniştilor, pentru balansarea independenţei, ca să-i cânte poporului, după două decenii de suveranitate, „ce-aţi avut şi ce-aţi pierdut”.

Veterana Suverană