Principală  —  Pamflet   —   Intermediarul

Intermediarul

Intermediarul este studentul care ia mita de la studenţi şi o duce la profesori. Persoană de încredere. Dovadă a complexităţii şi nivelului de dezvoltare a sistemului de servicii reciproc avantajoase din cadrul corupţiei din universităţile din Republica Moldova. Citiţi mai jos un scurt interviu cu unul dintre ei.

— Cum ai ajuns să activezi ca intermediar?

— Totul a început cu examenul de la matematică. Colegii au observat că sunt mai shustrîi şi mi-au propus să rezolv problema cu examenul. Astfel am înţeles sistemul, am făcut cunoştinţă cu alţi intermediari şi am învăţat totul pe parcurs.

— Cât câştigi? Care e tariful pentru note?

— 10%-15% din plată; tariful e foarte simplu: 500 de lei – nota 5, 600 de lei – nota 6, 700 de lei – nota 7 ş.a.m.d. Deşi depinde şi de profesori, unii sunt mai scumpi. Majoritatea studenţilor care plătesc vor note de 6-7. Rar vrea cineva 10, doar câte unul-doi din fiecare facultate pe an. Şi atunci plătesc diferenţa dintre nota lor şi nota pe care o doresc.

Cei care au în mod normal 10 învaţă, dar nivelul de studii şi cunoştinţe scade oricum prin comparaţie… Din cauza celor care plătesc, studenţii care învaţă nu au concurenţă… şi e un fel de relax.

— Câţi studenţi „ajuţi” anual?

— 200. De la facultăţile de drept, business şi administrare, finanţe. Dar alţi intermediari lucrează mai mult şi au şi câte 1000 de studenţi pe an.

— Îţi place ceea ce faci?

— În linii generale… nu.

— De ce?

— Folosesc puterea şi relaţiile pentru a oferi studenţilor ceva ce nu le aparţine. Metoda este ilegală, imorală. Vrei să trăieşti cinstit, dar nu poţi.

— Câţi intermediari cunoşti în universitatea ta?

— 1 persoană anul III, 3 persoane anul II, 2 persoane anul I. La catedra de contabilitate sunt 2 persoane; ele deţin monopolul, sunt vreo 2 de la drept, dar acolo sunt mulţi studenţi şi mă implic şi eu. Sunt şi intermediari care activează de 7 ani.

— Cum ai soluţiona problema corupţiei în învăţământ?

— Şi cei de sus iau mită, nu numai profesorii. Au acoperire, nu se tem de nimic, aici e cam greu.

Dacă ar fi prins un decan cu mită, s-ar opri totul, dar numai pentru un timp. Ţin minte că anul trecut a fost prins un prof cu mită şi atunci cam toţi se temeau. Sunt şi catedre la care nu se dă şi nu se ia mită deloc, pentru că decanul este foarte dur.

În general, cred că ar trebui să fie înlăturaţi intermediarii, apoi şi mass-media ar trebui să facă gălăgie, salariile profesorilor ar trebui să fie mai mari.

— Nu te temi să fii prins?

— Este oleacă de teamă, dar mi-au spus că în caz de sunt prins, să tac, să nu zic nimc, profii sunt mai deştepţi şi se vor descurca.

A fost un caz într-un an când intermediarul a trebuit să plătească colaboratorilor CCCEC, un an a lucrat gratis.

Mai sunt profesori mai principiali, care nu acceptă mită. În cazurile acestea, studenţii merg la şeful de catedră atunci când profesorul absentează şi se descurcă cu el.

— Care e cea mai puţin coruptă facultate?

— Cea mai puţin coruptă facultate e cibernetica. Cei care merg la cibernetică se duc acolo să înveţe.

http://ospoon.eu/