Igor Smirnov de 250 de grame

Marţea trecută, la Tiraspol a fost lansată o nouă monedă de argint din colecţia “Oameni Iluştri ai Transnistriei”. Monedele din această serie au valoarea nominală de 100 de ruble transnistrene, sunt confecţionate din argint de proba 925 cu un diametru de 32 mm şi o greutate de 250 de grame.

În continuare, Federaţia Rusă va transfera noi mijloace financiare pentru elaborarea unei vaste colecţii de monede. Una dintre ele va purta basorelieful lui Igor Smirnov cu cei doi fii ai săi pe fundalul vistieriei transnistrene. Medalia va fi intitulată “Familia  înseamnă Transnistria”. Alta – va fi cu portretele lui Putin Smirnov şi Medvedev, care se va numi “Rusia pe Nistru”.

O altă medalie va fi cu chipul aşa-zisului ministrul al securităţii din zonă. Medalia va purta un dublu nume, la fel cum e numele Kgbistului în cauză: “Vadim Antiufeev-Şevţov prodavati vsegda gatov”.

În colecţia de piese de argint va fi şi o minicolecţie Sherif. Monedele vor înfăţişa benzinăriile, supermarcheturile, pământurile mănoase, stadionul, clubul de fotbal  şi alte bogăţii deţinute de către clanul Smirnov.

O parte din monede vor evoca şi prietenia externă a liderului Igor Smirnov. El va fi ilustrat pe monede în timpul călătoriilor sale la Moscova sau Viena, unde îşi ţine şi conturile sale bancare. O monedă cu o valoare mai mică va ilustra relaţia sa cu autorităţile constituţionale de la Chişinău: semnarea tratatului din 1992 cu Mircea Snegur, zilele de naştere sărbătorite cu Petru Lucinschi, averile împărţite cu Vladimir Voronin, meciurile de fotbal vizionate cu Filat, rusofobia lui Mihai Ghimpu şi frica lui Marian Lupu de a trece Nistrul.

Până în prezent Tiraspolul a pus în circulaţie 130 de monede comemorative, în timp ce Banca Naţională a Moldovei a bătut doar 73 de monede.

Numizmat Samizdat


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *