“Haiducia”: sus haiducii, jos bandiţii

În sfârşit. Am ajuns. Surse, apropiate Circ în Tramvai ne-au anunţat, confidenţial, că la Ministerul Justiţiei a fost depusă, în grabă, o cerere de înregistrare a Mişcării de luptă cu hoţia de stat, care pretinde să fie oficializată cu numele «Haiducia».

Potrivit proiectului de program, în vizorul Mişcării vor intra foşti şi actuali preşedinţi de tot genul, premieri, vicepremieri şi şefi de servicii, deputaţi, miniştri, viceminiştri, judecători, procurori, avocaţi (inclusiv parlamentari), şefi de instituţii de stat (sănătate, educaţie, economie, agricultură, transport, paşapoarte, asistenţă socială, fisc, vămi, poştă, telecomunicaţii etc), comisari de poliţie, vicecomisari, poliţişti de sector, agenţi de circulaţie, şefi de puşcării, şefi de raioane, primari, iar în oraşe şi raioane, inclusiv viceprimarii, şefii de întreprinderi municipale şi direcţii (în special arhitectură, patrimoniu, cadastru, transport, drumuri, salubritate şi finanţe). Excepţie vor face doar funcţionarii care îşi trăiesc viaţa din venituri reale, declarate oficial ca fiind legale. În fiecare caz, atunci când vor fi constatate abateri de la normă, «Haiducia» va face demersurile de rigoare (cu anexarea probelor) către instituţiile de specialitate ale statului şi va cere sancţionarea vinovaţilor, cu confiscarea averilor şi bunurilor agonisite ilegal. Dacă statul nu va reacţiona în termen şi pe potriva legii, «Haiducia» îşi rezervă dreptul să aplice Legea haiduciei: şi în raport cu cei vizaţi, şi în raport cu cei care vor căuta să muşamalizeze cazul. Autorii Grupului de iniţiativă al Mişcării susţin că organizaţii similare există azi în mai multe dintre statele aflate în tranziţie. În Rusia, bunăoară, a apărut şi activează «Generaţia X», care în fiecare noapte incendiază maşinile de lux ce aparţin demnitarilor corupţi. Spre deosebire de «Generaţia X», cei de la «Haiducia» declară că nu vor accepta varianta radicalismului rus, dar nici nu vor tolera hoţia, indiferent de rangul celui prins «cu raţa-n gură».

«Haiducia», potrivit iniţiatorilor, ar putea ajunge cea mai numeroasă şi populară organizaţie din câte au existat, după 1990, în R. Moldova. Şi asta, pentru că hoţia de stat, pe moşiile Basarabiei şi Transnistriei, a întrecut orice alte forme de hoţie. Până la ieşirea din iarna 2011-2012, «Haiducia» are intenţia să depăşească la popularitate PLDM şi PCRM, luate împreună, iar peste un an – să întreacă în sondajele de opinie (dacă nu vor fi măsluite) şi Biserica rusă din Moldova (Mitropolia Moldovei, cu tot cu ÎPS Vladimir). Organizaţia va avea celule în toate satele şi oraşele din republică, inclusiv zona găgăuză şi partea transnistreană a R. Moldova, şi «agenţi de informaţii» în toate instituţiile statului şi ale Bisericii.

Ideea Mişcării a apărut după ce zilele trecute Transparency Internaţional anunţa că R. Moldova este pe locul 5  în topul celor mai corupte state din Europa, iar Financial Times scria că «Moldova este ţara cea mai promiţătoare pentru aderare la UE (dintre statele est-europene), dar şi cea mai săracă…».  Ştirea a dat de gândit unui grup de absolvenţi ai mai multor centre universitare din R. Moldova şi din străinătate care, reveniţi acasă, stau fără lucru. Concluzia la care au ajuns tinerii e că sărăcia în R. Moldova nu vine dintr-o realitate obiectivă, ci este generată de una pur subiectivă: Moldova e săracă pentru că e furată şi coruptă. De la agrarieni încoace au furat-o şi o fură, în continuare, cui nu îi este lene. O fură cei de «sus», dar o fură şi cei de «jos», care ştiu să se împartă cu cei de «sus». Concluzia băieţilor a fost una: haiducia. Dacă avem bandiţi la guvernare, după cum recunoştea, personal, chiar premierul V. Filat, de ce să nu avem şi haiduci?


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *