“Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima…” (pauză de gândire)

Premierul V. Filat şi omologul său rus, D. Medvedev, ajunşi la Aşhabad, la o nouă reuniune a şefilor de guverne din CSI, imediat ce s-au zărit s-au privit respectuos ochi în ochi, şi-au zâmbit emoţionaţi (a fost prima lor «svidanie» (întâlnire) şi s-au încurajat, reciproc, să-şi strângă mâna, în semn «de prietenie» şi spre «consolidarea relaţiilor bilaterale» şi «de bună vecinătate (?!) dintre Federaţia Rusă şi Republica Moldova», – i-a adiat Dmitri (Anatolievici) lui Vladimir (Vasilievici).

Ce-o fi avut în vedere «Anatolievici», când i-a şoptit lui «Vasilievici» despre «buna vecinătate» a Rusiei cu R. Moldova, nu a fost prea clar, chiar nu a fost clar deloc: fie că Moscova urzeşte anexarea la Rusia a vechiului «cnezat kievean» (după proiectul social-naţionalistului Jirinovski) – ceea ce înseamnă revenirea la Moldova a Sudului şi Nordului Basarabiei (Bucovinei şi Herţei la România, Lvovului la Polonia etc.) şi stabilirea unor frontiere, pe uscat, cu Republica Moldova, fie că Medvedev a avut în gând ocuparea Transnistriei şi stabilirea unei vecinătăţi cu R. Moldova, de data asta pe apă. Naiba să ştie.

Că dacă premierul nostru îl întreba pe premierul lor (ruşilor) ce-a avut în vedere, azi îmi căutam şi eu de treabă, dar aşa stau, citesc şi recitesc ce-a spus Medvdev, ce nu a spus Filat şi caut să mă dumiresc: e de bine ce-a zis Medvedev sau nu prea. Că în celelalte declaraţii ale lor parcă m-am descurcat: Medvedev a recunoscut, totuşi, că atât cât a fost preşedintele Rusiei, Putin l-a sfătuit să bea, dar să zică de rău despre vinurile şi divinurile moldoveneşti, şi de asta au fost embargourile — şi din 2006, şi din 2008, şi din 2010, dar acuma, de când e premier, chiar dacă încă nu le-a gustat, oricum îi plac. «Îs bune, îs minunate, îs calitative», a repetat de câteva ori Medvedev – lucru la care Filat a prins momentul şi i-a zis pe loc: dacă au început a vă plăcea, daţi-i bătaie cu căratul, măriţi importul, la care «Anatolievic» i-a zis lui «Vasilievici» că el asta a şi avut în vedere când a zis că-s «bune», dar oricum trebuie să ceară voie lui Vladimir Vladimirovici (Putin), că el şi atunci, ca şi acum, era «marele». Şi a mai fost ceva la strânsul ăsta de mâini: am înţeles că premierul nostru l-a rugat pe premierul lor ca să-i lase pe moldoveni să se ducă cât mai mulţi în Rusia şi să stea acolo fără înregistrare cât mai mult, la care Medvedev i-a cerut lui Filat acelaşi lucru: să-i primească pe toţi ruşii care vin în Moldova şi pe termen nelimitat. Şi acuma stau şi mă gândesc: bine, moldovenii pleacă în Rusia la hămălit – că de lucru în Rusia e până peste cap, numai că n-are cine lucra. Dar ruşii în Moldova ce să facă? Politică? Mitinguri? Demonstraţii? Să strige că Moldova e pâmânt rusesc? Că locul nostru e în CSI, ori să umble beţi pe toate uliţele, că aici băutura-i fără embargou? Că ei l-a prăşit ni vor. Nici la crescut porci, nici la păscut oile sau la vândut mărar şi ridiche?


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. circ de 23 ani

  trebuie sa specifici ca termen nelimitat pt betivani puturosi in maldavia inseamna din avion (biletul platiit de statul maldav) direct in apartamente de 150 m,puse la dispozitie de statul sevil in 4 labe,si a doua zi posturi de directori analfabeti,care,a treia zi sa ne invete cum tre sa traim,ce limba sa vorbim,ce istorie invatam,ce semanam si cu cine ne culcam,adica statul cand da din coada si o ridica de 23 ani inaintea unor santajisti ocupanti.

 2. vera

  IMNUL POLITICIENILOR
  (neaprobat inca)

  Hai sa dam maina cu maina
  Cei cu inima straina,
  Sa adunam bogatii
  Cum pe vremuri, – impararii;
  Ca poporu-i ca si oaia:
  Cum nu-l dai,aduna roada
  Ca noi bine sa traim,
  In luxuri sa chefuim,
  Vinuri bune, sa cinstim !

  Hai sa dam maina cu maina
  Cei cu inima pagina
  Si cu firea mai hapsana,
  Sa agonisim de toate
  Pina “carul e pe roate”,
  Ca daca s-a rasturna,
  Comunistii ne-or prada!

  Hai sa dam maina cu maina
  Cei ce azi suntem la cirma,
  Ca poporu-i cam slabaci;
  Cu paharul i-l impaci!

  Avem singe de roman,
  Dar suntem ca niste cani,
  Care privesc la vecini,
  Fara simtul de stapin:
  La Transnistria furata
  De acei de la Kremlin,
  Ce si-au adus si armata
  Ca adevarati stapini!

  Hai sa dam maina cu maina,
  Cei cu inima-mpacata,
  Treburile ne merg bine:
  Poporul ne mai sustine;
  Cand cu banul,
  Cand cu votul,
  Pina ne-a trece tot srocul!

  Hai!

 3. Arghire

  Acest Filat este tradatorul neamului nostru.
  Banul si numai banul este stapanul lui.
  In viitoarea Mare Romanie re-unita,
  acest bufon sa fie declarat persona non-grata
  si sa mearga in Rusia lui iubita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *