Guvernul şi boala oftatului

Belarusul Alexandr Lukaşenko a găsit soluţia pentru lupta cu criza şi creşterea bunăsătii pentru belaruşi. Acesta l-a redescoperit pe Iuri Andropov, fostul şef al kgb-ului sovietic, iar în perioada 1981—1984, prim-secretar CC al PCUS.

Ca şi Andropov, care credea că URSS moare, pentru că lumea munceşte prost, Lukaşenko este şi el de părerea că belaruşii s-au făcut, de la o vreme, chiulangii, că vor să trăiască bine cu toţii, dar de tras în plug trebuie să tragă doar preşedintele.

Ce propune Lukaşenko? Să se revină la percheziţiile severe din perioada lui Andropov, să se vadă foarte clar cine şi ce face sau nu face, ori face prea puţin, ori face prost, ori nu vrea să facă nimic. Vă amintiţi de controlele instituite, pe vremea lui Andropov, când lumea, în toiul zilei, era vânată în plină stradă, în parcuri, în cinematografe, magazine, căminele muncitoreşti, cimitire, berării, clozetele publice, peste tot unde omul era în afara locului său de muncă. Reţinuţi, anchetaţi, protocolaţi şi, respectiv, sancţionaţi. Asta era regula. Asta vrea şi Lukaşenko. “Că le place unora sau nu, dar la fel ca atunci trebuie să forţăm oamenii să muncească. Jumătate din timp, lumea leneveşte. Dăm numai jumătate, din ce putem da, dar vrem să trăim în bunăstare…”, le reproşează Lukaşenko concetăţenilor săi într-o adresare către popor. Şi dacă a zis, zis a fost. “Părintele naţiunii” a cerut instanţelor statului să-i urmărească penal pe toţi cei care fug de muncă. Belarusi a intrat toată în controale. Uşile supermarketelor din oraşele mari se închid, pe neprins de veste, ca nişte capcane, iar clienţii – chestionaţi asupra faptului de ce sunt, în orele de program, la cumpărături… În blocuri au apărut caiete în care sunt fixate intrările şi ieşirile din clădiri, iar sălile de computere sunt în vizorul constant al serviciilor de «specialitate»… Lupta pentru “ridicarea productivităţii muncii” a început. Se va trăi mai bine după asta? Nu e clar. Dar, cu siguranţă, se va respira mai greu.

Şi la Chişinău, mai “marii” statului se declară nemulţumiţi de situaţie sau o fac pe nemulţumiţii. Guvernul bate alarma. După ce şi-a mai relaxat muşchii în apele Mediteranei, revenit la Chişinău, premierul Vlad Filat a pornit de luni o serie de consultări cu societatea civilă, preoţimea, partidele politice, ambasadele străine, sindicatele şi patronatele, ca să vadă de ce lucrurile în R. Moldova merg prost, reformele stau pe loc, nivelul de viaţă descreşte, corupţia înfloreşte, dreptatea tânjeşte, exodul sporeşte… Altfel-zis, e slut. La ce concluzii va ajunge şi ce soluţii va propune premierul, vom afla vineri, la fel ca şi în cazul lui Lukaşenko, printr-o “adresare către popor”. Puţin probabil, însă, ca Filat să meargă pe urmele lui Lukaşenko-Andropov. E mai tânăr, nu-l ţine minte pe Andropov şi, puţin probabil să ştie şi ce făcea Andropov. Însă, ca să nu uite poporul că avem guvern şi, mai ales, premier, va propune, cu siguranţă, ceva “extraordinar”. Va fi după asta mai bine? Depinde pentru cine. Dar, cu siguranţă, cei care oftează azi, nu vor ofta mai rar nici peste trei luni, nici peste trei ani. Nici mai uşor. Pentru că boala oftatului, de care trebuie vindecată societatea moldovenească, a devenit, se pare, una incurabilă.

Condrat NORU


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

13 comentarii

 1. ue

  Tineretul nostru ziua doarme iar noaptea sta in baruri si terase, de vina sunt parintii care lucreaza peste hoatre si le trimit bani de cheltuiala. De lucreu se vor apuca doar cind vor simti necesitatea, atat timp cat parintii lucreaza peste hotare si le trimit lunar daca nu saptamanal bani de cheltuala, ei traies bine mersi. Asta e… Mai grav e cine va lucra pamantul peste 10-20 de ani cand batranii nu vore mai fi, iar tineretul nu stie sa tina sapa in maina…

 2. nomatterwho

  De ce statul tre sa-si bata capul daca munceste poporul sau nu? Lukasenko isi face griji ca din cauza leneviei populatiei sa nu ramina fara plugul sau de aur pe care , bineinteles, are placerea sa-l traga.
  Totusi problema tre privita altfel:
  – persoana tre sa fie platita nu lunar ci pe ora, si in dependenta de studii, calificare , si experienta,ca sa nu primeasca un constructor de doua-trei ori mai mult decit un profesor sau un medic. Ce ar avea statul cu cine si cit lucreaza: eu am nevoie de $600 pe luna – muncesc mai mult, altul se multumeste si cu $300 – lucreaza part-time si restul timpului o petrece la pescuit.
  Iar pentru ue:
  – de ce pui problema ca nu va avea cine trage sapa? 🙂
  Astai filosofia moldovanului, sa munceasca din greu ca sa aiba ceva; totusi sa nu uitam ca nu sapa l-a facut pe om destept si bogat. Cu sapa iti poti face doar bataturi – tre de pus in miscare creieul d-lor, invati acest lucru la tineri, da nu lucrul in van si pe gratis ;D

 3. Stan

  nomatter,
  “Astai filisofia moldovanului” ai 3(treeeei) greseli,in 3 cuvinte.Nu-i fi unicul,dar tu te-ai bagat in tarate.S-apoi regula ta precum ca “modul de a scrie cu î sau â e la alegerea celui,care scrie”,e numai a ta,dar nu si a l.romane,categoric.Altfel ce inseamna “cit”,dar “cind”? Iar “cît” si “cînd” DEX-ul l.romane nu-i detine.”invati” acest lucru nu numai “la tineri”,dar si “la tine”.
  Cat n-ai pune “creieul” in miscare,cartofii singuri nu se vor prasi,iar mamaia n-are mijloace sa dispuna de tehnica,simplu.Din bataturi se mananca paine,nu din calculator.E suficient a moderniza munca agricultorilor ca celor ca tine sa nu le fie greata de bataturile lor,dragii de ei.
  Sa inteleg ca n-ai spart oglinda.
  “Asta-i filozofia moldoveanului”.

 4. nomatterwho

  Pentru Stan si galaction:
  Stane , tu acum gasesti scuze situatiei formate si nu incerci sa gasesti solutii, cit priveste restul comentariilor voastre 🙂
  …v-am mai spus-o, sunteti amuzanti, e vesel cu voi, numai minti luminate nu se vad:
  – doream sa scriu “invatati” si nu “invati”,
  – mersi pentru rectificari, dar am mai multe greseli (gramaticale), tu ai vazut doar trei,
  Da, ma rog, fiecare vede cit stie,
  – si nici pe departe nu m-am virit “in tarite” ci am raspuns la replica, si daca tot te dai tare in psihologie… ai tu grija sa nu te viri personal “in tarite” – termenul de narcisism nu este chiar atit de universal sa-l utilizezi la tot pasul
  – da, si chiar daca scrii cu “a” si nu cu “i” , oricum nu-ti da dreptul sa scrii incoerent

 5. Stan

  nomatter,
  propunerea mea,”cand unul iti spune ca esti beat…,dar cand iti spun doi,te duci si te culci”,ramane valabila.
  N-ai m/m greseli nici gramaticale ,nici de alt gen,doar un acord: restul timpului il petrece,nu “o petrece…”,e el,”timpul”,masculin singular.
  Corect,nu e universal “narcisism”,universal e “oligofrenie”,cand unul e semianalfabet si mai scuipa de la etajul 5.Voi fi vazut eu 3 greseli,(atatea sunt),iar tu zero,nici pe astea nu le-ai vazut,dar ai tupeul sa faci wc in usa,sa bati,apoi si sa mai ceri si hartie igienica.
  Dificil individ,ceva nu merge cu mansarda.
  “Tarate” inseamna ca te apucasesi sa-mi dai lectii de gramatica,dar tu nu “este” capabil,nu e domeniul tau sa arati cu degetul s-atunci stai in banca ta.
  Psihologia e altceva,eu iti vorbesc de l.romana,unde te crezi as.De altfel,ca peste tot:noroc de tine,altfel se rasturna pamantul.
  Esti incantat de persoana-ti.Dar ceva merite,in afara de a-i pune pe toti la colt si marafeturi cu etaj? Poate de aici ar incepe psihologia,fereasca sfantul s-o fi confundat cu psihiatria.
  Imi dai si exemple,unde scriu “incoerent” si ce treaba are “incoerenta” mea cu semianalfabetismul altora?
  Eu as fi in cautare de scuze? Adica? Tu ai scuipat in “fatada” o natie,un popor,si-ti pare ca nu-i nimeni ca tine,habar n-ai ce-s alea:se mananca sau se beau.
  Si care-i “situatia formata”,conflict international? Eu am obrazul curat,solutiile tre sa transpiri tu a le cauta dupa ce umilesti lume la stanga si la dreapta,care nu ti-a facut nimic rau.Daca meseria asta a ta e un amuzament pt tine,atunci capul serveste unora ca sa nu-i ploua in gat.

 6. nomatterwho

  pentru Stan,
  – de-ar fi macar jumatate din pop Moldovei “oligofreni” ca mine am fi scapat de mult de prosteala la care suntem supusi de catre Voronin & co. sau de catre “principii si Valori”,
  – solutia deja am gasit-o, drept ca doar pentru mine si familia mea ;), dar cui ii pasa?
  – si, vorbind asa , cred ca tendinta de a umili unele persoane sau poporul intreg vine din copilarie – am trecut prin suficiente dificultati si am rupt multe bete puse-n roate de catre nationalisti sau/si comunisti.
  Tu daca esti asa aprig, treci la fapte, influienteaza deciziile AIE , si nu petrece timpul cu personalitatea mea agresiva 🙂

 7. Stan

  nomatter,
  imi pare rau,credeam comportamentul straniu ar fi rezultatul mitocaniei unui individ de a se distra pe seama cicalelii semenilor.
  Nu cunosc mai multe.Idraznesc sa spun numai ca agresivitatea nu rezolva nimic,chiar daca ai suferit.Timpul e un doctor bun si tre sa stii pe cine ai in jurul tau.Oamenii fac rau,dar fac si bine,totul se face cu oameni.
  Incearca sa nu raspunzi cu aceeasi moneda.
  Mai mult nu ma implic,dar “influienteaza” se scrie fara i.

 8. AVRAAM

  nomatterwho,nu te supara omule,dar de ce permanent te rizi?Mereu zambesti!Esti cloun?Ori tii vesela viata la Moldova?de fapt recunoaste TE ROG: Ce culoare esti?caci in Moldova zambesc permanent ca tine doar Filat cu Leanca@Co si Plahotniuc cu Voronin.ce “harbuz” esti si tu de rizi intruna?Mersi.

 9. nomatterwho

  pentru Stan
  – stupiditatii tre de raspuns cu aceeasi moneda, si ultima mentiune totusin arata o adiere de mitocanie, scuze dar n-as fi putut sa nu t-io zic 😉

  pentru avraam
  – mai avraame, n-ai ce umbla cu observatii stupide, n-o sa-ti dea nimic faptul ca ve-i sti culoarea. Mai bine mi-ai raspunde la ceea ce vorbeam noi adineaori despre femeile plecate peste hotare, razboiul din transnistria si presupusul tau “pufusorul pe botisor”
  – cind lasi aroganta ta de atotstiutor, atotvazator si atotfacator, vorbim si despre faptul de ce eu rid, Promit 🙂

 10. MOS COSTACHE

  Aroganta de atotstiutor,atotvazator si atotfacator o vad numai la tine nomatterwho.Nu ne intereseaza deloc de ce razi.Râde ca râzi bine.

 11. nomatterwho

  domn costache 🙂 ?! esti speakerul lui avraam sau care-i faza?
  – mai scrisesem nu stiu unde pe aici ca nu prea ma intereseaza parearea cuiva si fii sigur ca tu esti ultima pe lista in a-mi da indicatii, ce si cum sa fac.

 12. vera

  Nu oftati!
  Totul e bine,
  Cu maciuca, nimeni, nu vine,
  Nici, cu arma, n-o sa traga,
  Fiindca, lumea, este-ngroapa.
  A ramas tarna, sa traga,
  Popa, sa ne atamiie,
  Ca sa mai tacem, oleaca,
  Tot oftind, de azi-pe-miine,
  ‘N mucegai, iz de urina,
  Asteptind ziua de miine-
  Tragicul sfirsit de lume,
  Ce mereu-mereu se-amina!

  Of!

  Nu catati raspuns prin gropi;
  Intunericul e orb,
  Puneti Legea,n capul mesei
  Si ceva o sa va iese!

  Voi, de sus, cu cap-destept,
  Pincele – nu desert,
  Ce-asteptati de la popor:
  El zace ca in birlog!

  N-are bani sa se-avanseze,
  Nici putere de critin,
  Are numai ochi, sa vada
  Si un eurosicriu !

  Of!

  Legea tarii,unde este,
  Ferecata cu lacati,
  Credca n-au dat-o pe ape
  Si nici foc, ca nu sunt beti?!

  Of!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *