Foi volante şi minţi zburătoare

Potrivit Hotnews.md, unii membri ai Partidului Comunist susţin că formaţiunea politică a reuşit să preia puterea în 2001 pe cale democratică, în mare parte, graţie foilor volante şi ziarului de partid “Comunistul”. Fiecare tiraj al foilor volante era verificat riguros de Vladimir Nicolaevici, a spus Arcadii Pasecinik, membru PCRM, la postul de televiziune NIT, transmite aceeaşi sursă.

La zece ani de la venirea la putere, comuniştii au suspinat, în sala închiriată de la Şelin,  după putere, guvern şi foi volante. Şi-au adus aminte cum batonul şi salamul erau învelite în “Comunistul” şi transmise celor care aplicau ştampila votat pe seceră şi ciocan. Au oftat cu gândul la miile de oameni care au crezut în comunism, dar PCRM nu mai era acelaşi. Dovadă este şi faptul că un membru PCRM, Iurie Muntean a învăţat o limbă străină şi poate citi de pe foaie în engleză. Iaca tu progresezi, Iura! Şi schimbi faţa partidului. Cât de greu v-a fost să umpleţi foile volante cu minciuni şi ideologii comuniste, dar cât de uşor au fost prinse, când le-aţi împins pensionerilor cu vodcă sau caloşi? De aceea şi foile volante au avut succes. Ia scrieţi acum o istorie de viaţă şi încercaţi să o împărţiţi. Nu va mai fi la fel de întrebată, dacă nu e învelită cu ceva. Există riscul să se transforme în obiect de igienă personală. La fel şi ziarul, dacă nu vă gândiţi imediat la rebranding. Adică de genul “în fiecare zi, doar împreună cu ziarul “Comunistul” primiţi o lecţie de engleză gratuită, împreună cu Iurie” sau “exclusiv, o cafea împreună cu Vladimir, pe terasa căsuţei din pădurea Ţiganca”. Atunci poate veţi reveni la numărul de cititori care v-a impresionat în 2001. Desigur că trebuie să ungeţi cu ceva foaia volantă sau ziarul. Să nu fie doar cu pete de grăsime sau de alcool. Dar ca să spargeţi gura târgului şi să monopolizaţi afacerea cu ziare,  ar trebui să mizaţi pe articole sau dezvăluiri şocante. De genul: află aici şi acum, doar cumpărând ziarul “comunistul”, cum poţi deveni milionar în cel mai scurt timp. Castel la Londra, conturi în Elveţia şi pământuri în R.Moldova. Studiu de caz: Oleg Vladimirovici. Sau cum poţi să furi, ani în şir, fără a fi tras la răspundere.

Aceste materiale ar prinde bine oamenilor, acum, pe timp de criză. Bunătăţi de mâncat nu mai puteţi oferi că treuca statului a fost arendată de alţi nesăturaţi. Caloşii s-au terminat, lamele de bărbierit au ras tot ce au putut. Numai să împărtăşiţi experienţa supravieţurii, oamenii v-ar mai crede pe cuvânt. Altfel, foile volante şi ziarul nu mai fac faţă sărăciei aflate în ascensiune.

Năulita MIRON


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. Victor

    Vreau să Vă mărturisesc că din 2001 încoace părinţii mei (ambi la vîrsta de 81 ani) primesc în fiecarea an ziarul “Comunistul”, dar, atenţie! Acelaşi număr în limbile rusă şi romînă. La ce le trebuie cîte 2 numere m-am convins cînd am vizitat WC din fundul grădinii. Iată aici am şi dat-o în bară, am observat fotografia color a lui Voronin numai după ce am aruncat-o şi colac peste pupăză fruntea lui s-a atins tocmai de poponeaţa mea. Acum mă întreb cum aşi putea să-l anunţ pe Voronin să-şi şteargă fruntea cea încruntată.

  2. AVRAAM

    COSTELE,mara/bratanul ca personalitate n-a existat niciodata.A fost un NIK a unor jurnalisti finantati si sustinuti de Plahotniuc.Daca te intereseza tematica si filosofia lui mara,treci la Timpul,acolo maestrul democrat Tanase canta cu glasul de mara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *