Dostoievskii legislativului “Salonul meu ar trebui revopsit, prea duhnește a bolniță și a morgă”

După ce, la şedinţa Comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media de joia trecută, 7 aprilie, deputatul comunist Alexandr Petkov a numit-o “idioată” pe Tatiana Potâng, viceministra Educaţiei, iar instituţia pe care o reprezintă – “un minister de idioţi”, printre aleşii poporului a început o adevărată cursă de etalare a cunoştinţelor semantice şi literare.

Chiar a doua zi, în cadrul şedinţei Parlamentului, Petkov  a repetat “calificativele”, făcând trimitere la romanul clasicului rus Fiodor Dostoievski – “Idiotul”. Dar, Alianţa pentru Integritate Emoţională nu a înţeles “gluma” şi, cu votul majorităţii deputaţilor, deputatul comunist a fost dat afară din sală.

În sprijinul acestuia însă au sărit colegii de partid, blocând tribuna centrala a parlamentului, iar apoi părăsind sala în semn de protest.

Ulterior, eminenţa roş-cenuşie a PCRM, Mark Tkaciuk, a ţinut să declare că,  luând în considerație sensul pe care l-a pus Petkov în cuvântul „idiot”, reiese că declarațiile acestuia sunt un compliment, şi nicidecum o injurie.

Cu o declaraţie şi mai trăsnet(ă) a sărit un alt coleg de-al lui Petkov, Iurie Muntean. După ce o noapte întreagă a tot răscolit printre papirusurile prăfuite din Biblioteca Naţională a Greciei (nr. 32, str. Panepistimiou, Atena), Muntean a găsit la Secţiunea Manuscrise antice, rândul 11, raftul 5, lucrarea nr. 11/5/XYa, în care negru-cafeniu pe galben-suriu scrie că “grecii antici foloseau cuvântul idiot, având în vedere – „omul care nu votează”. (Din dorinţa aprinsă de a-şi apără colegul, conştient sau inconştient, Muntean a ajuns astfel se se autodefinească, împreună cu colegii de partid, atunci când nu votează proiectele AIE.) Comunistul Iurie Muntean s-a arătat sigur că Petkov a folosit anume sensul conferit de grecii antici acestui cuvânt, şi nicidecum sensul pe care ni-l oferă DEX-ul – persoană care suferă de idioție; tâmpit, cretin, imbecil.

Deja în cadrul unei alte şedinţe a legislativului, liberal-democratul Chiril Lucinschi, tot el şi preşedintele Comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, i-a dăruit lui Alexandr Petcov un volum al scriitorului rus A.P. Cehov – „Salonul nr. 6”.  Donaţia a fost făcută în mod solemn, în chiar sala de şedinţe a Parlamentului, pe fundalul aplauzelor şi aclamaţiilor deputaţilor AIE.

“Dl Petkov are o imaginaţie foarte bogată şi am hotărât să îi fac cadou cartea lui Anton Cehov „Salonul nr. 6”, a spus Lucinschi, iar colegii săi din AIE l-au aplaudat îndelung.

În replică, Petkov a declarat că “Salonul nr. 6” este Comisia condusă de către Chiril Lucinschi. “Din păcate, fac şi eu parte din ea”, a adăugat deputatul PCRM.

Nuvela “Salonul Nr. 6”, de Anton Cehov, este despre un doctor care devine pacient al unui salon de nebuni şi moare doar după o noapte petrecută acolo.

Din corespondenţa lui Anton Cehov cu unii dintre contemporanii săi desprindem: „Bucata e plină de cugetări, îi lipsește însă elementul dragoste. Are și intrigă, și deznodământ. E de orientare liberală», «Mai am puțin și termin o nuvelă. Dar e foarte plictisitoare, pentru că lipsesc din ea femeia și dragostea. Nu pot suferi asemenea bucăți. Am scris-o întâmplător, din nechibzuință» şi, în sfârşit, „Salonul meu ar trebui revopsit, prea duhnește a bolniță și a morgă. Nu prea sunt amator de nuvele de felul acesta!».

Arestina DOCTORIŢA


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *