Deputaţii PCRM cer explicaţii de la Focşa

Deputaţii PCRM au cerut, pe 27 decembrie, ca ministrul Culturii, Boris Focşa, să dea explicaţii în Parlament privind declaraţia-memorandum «Noi avem eroii noştri”, semnată zilele trecute de mai mulţi academicieni şi oameni de cultură.

Deputatul comunist Grigore Petrenco s-a arătat nemulţumit de faptul că acest memorandum a venit prin poşta electronică către mai mulţi jurnalişti, de pe adresa Ministerului Culturii.

«Mai mulţi jurnalişti au primit acest memorandum de pe adresa Ministerului Culturii. Cer să fie invitat în Parlament ministrul Culturii pentru a da explicaţii despre acest memorandum. Este vorba despre un mesaj fascist, care denigrează imaginea eroilor noştri”, a cerut Grigore Petrenco.

Totodată, deputatul comunist Ina Şupac a spus că «în acest memorandum este o propunere dea falsifica istoria și de a reabilita fascismul”. «Solicit Procuraturii Generale să de a explicații în ce mod aceste declarații corelează cu prevederile Codului penal», a solicitat Ina Şupac.

La rândul său, preşedintele grupului parlamentar al liberalilor, Ion Hadârcă, a spus că «printre semnatarii acestui memorandum se numără şi academicianul Alexandru Moşanu, unul dintre semnatarii Declaraţiei de Independenţă a R. Moldova, de care se foloseşte atât de mult aşa-zisa Ina Şupac”.

În ajun, oamenii de cultură au semnat o declaraţie-memorandum în care au cerut Parlamentului să adopte Legea interdicţiei simbolurilor comuniste şi a celor totalitare pe teritoriul R. Moldova. Ei au cerut Guvernului să identifice sursele financiare pentru înălţarea, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, a Monumentului Eroilor şi Martirilor Neamului, „care să reprezinte memoria eroilor luptători antisovietici, a celor care au apărat independenţa R. Moldova, precum şi a Victimelor regimului totalitar comunist”.

După arena.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. DACUL

  Deputatul comunist Grigore Petrenco.
  Un alt tradator al pamantului care ne vinde rusilor si ucrainienilor din neamul lui de slavi cotropitori.

 2. vlad

  VAI SI IAR VAI ! VASAZICA dl.ministru FOCSA “2011 s-a urcat biat la volan “inca la 27 decembrie ,cand el si alti oameni de cultura a semnat Declaratia memorandum de a inalta monument eroilor si martirilor neamului nostru. PARE-MI-SE , DE AICI incepe PUNEREA LA CALE DE a-l gasi pe dl. ministru biat la volan.CE ZICETI, Dl. PETRENCO?!

 3. vlad

  VAI SI IAR VAI ! VASAZICA dl.ministru FOCSA ” s-a urcat biat la volan “inca la 27 decembrie 2011 ,cand el si alti oameni de cultura a semnat Declaratia memorandum de a inalta monument eroilor si martirilor neamului nostru. PARE-MI-SE , DE AICI incepe PUNEREA LA CALE DE a-l gasi pe dl. ministru biat la volan.CE ZICETI, Dl. PETRENCO?!Nu cumva Focsa a baut mai mult decat Voronin si Staras ?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *