De la Psihiatrie, la Preşedinţie

Fostul director al Spitalului Clinic de Psihiatrie de la Costiujeni, Constantin Ţurcan, a fost numit, prin decret prezidenţial, consilier al preşedintelui R. Moldova în probleme sociale, deci şi în ajutoare umanitare.

La 1 aprilie 2010, Constantin Ţurcan a figurat într-un articol publicat în Ziarul de Gardă cu titlul “Donaţii: imnuri «de milioane»”.

În articol se povesteşte că autorul versurilor aşa-numitului imn din 6 strofe al Spitalului de Psihiatrie ar fi chiar fostul director al instituţiei, actualul consilier prezidenţial Constantin Ţurcan.

De altfel, acesta e imnul care, pe fundalul altor piese de acest gen, a provocat cele mai mari controverse. Imnul a făcut mii de oameni să râdă în faţa site-ului instituţiei, uitând că sunt la locul de muncă. Pentru a nu face risipă de timp şi pentru a nu sustrage oamenii de la obligaţiunile lor de serviciu, la puţin timp după ce a apărut pe site-ul instituţiei, imnul a fost suspendat. Celebrul imn are 6 strofe, toate închinate «meleagului scump» şi «spitalului mare al înţelepciunii».

“E unicul în codrul mare,/ În Moldova noi trăim,/ E spitalul cel cu care/ Medicina ne-o slăvim…”

Însuşi Constantin Ţurcan a recunoscut că versurile ar fi fost create de el, melodia fiind interpretată de Orchestra Simfonică Naţională a Teleradiodifuziunii din Moldova, dirijor – maestrul Gheorghe Mustea. Interpret – Corul «Moldova», conducător artistic – Boris Dubosarschi.

Imnul Spitalului de Psihiatrie a fost una dintre primele astfel de lucrări «ieşite pe piaţă». «A fost adusă recunoştinţă meleagului. E foarte greu să scrii când te afli la psihiatrie», remarca autorul textului, Constantin Ţurcan. “Lumea ar trebui să se mândrească cu locul de muncă. La noi nu e aşa. Oamenilor le este ruşine să spună că lucrează la psihiatrie. În America, dacă preşedintele sau congresmanul vorbeşte cu psihiatrul, nu e o problemă, dar la noi…»,  povestea fără a-şi finaliza gândul fostul şef al instituţiei. El spunea că a încercat să evite unele cuvinte, cum ar fi «psihiatrie» sau «bolnav mintal», şi a scos în evidenţă altele — «meleag», «biserică» etc.

«Cântecul e mai vechi, de vreo 3—4 ani. Iniţial îl ascultam doar la Ziua Femeilor, la Anul Nou. Era o mândrie pentru noi. După, am zis să-l pun pe internet. Cum l-am pus, însă, au apărut vorbe multe şi l-am scos», povestea Constantin Ţurcan.

«Am încercat să le dau un avânt oamenilor, să-i fac să se mândrească că lucrează la psihiatrie. Bolnavii văd doar în lucrătorii de la psihiatrie un sprijin, o nădejde. Ca să se mândrească, ca să le ridicăm duhul, moralul şi ca să fim şi patrioţi, am hotărât să scriu acest cântec. Nu putem fi indiferenţi, că doar şi pe noi ne doare inima de ceea ce se întâmplă în ţară», preciza Ţurcan.

«După mine, nu a fost cel mai rău. Eu m-am legat şi cu un poet şi am rugat să facă un cântec şi pentru surorile medicale, ca ele să se mândrească că vin să lucreze la psihiatrie», îşi destăinuie câteva dintre planurile de viitor fostul director al Spitalului de Psihiatrie de la Costiujeni.

Dacă încerci acum să abordezi persoane din cadrul spitalului pentru a vorbi despre imn, cu greu ai putea găsi pe cineva care acceptă discuţia. «Eu nu l-am cântat, nu ştiu unde e, nu ştiu nimic, vorbiţi cu fosta conducere», spune Mircea Cucu, medic-şef adjunct al Spitalului.

După disponibilizarea autorului imnului, adică a lui Ţurcanu, din funcţia de director al Spitalului de Psihiatrie, acesta a stat acasă, supărat din cauză că verişorul ministrului Sănătăţii, Mihai Hotineanu, i-a ocupat funcţia.

Luni, 24 mai, opinia publică a aflat că aşteptările lui Ţurcan nu au fost zadarnice.  Printr-un decret prezidenţial, acesta şi-a găsit locul. Cum se zice, omul potrivit la locul potrivit.

Costea şi Jenea

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Larisa

    Numirea in functie de consilier a persoanei susnumite a trezit urlete de bucurie si hohote de ris in rindul cititorilor ziarului “KP”. Conationalii nostri rusi is foarte fericiti , ca diagnosticul lor pus conducerii tarii s-a adeverit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *