De ce scârţâie patul episcopului

488-circEpiscopul Marchel a deschis recent uşa modestei sale reşedinţe de la Bălţi şi a invitat televiziunea în chilioara sa cu 2 nivele şi multe camere. A prezentat imobilul şi a făcut şi o evaluare a investiţiei, ia o nimica toată – o căsuţică-chilioară de vreo 350000 de lei, adică vreo 18-20000 de euro.

Telespectatorii au vizionat excursia prin casă şi au căscat gura: au apreciat mult talentul episcopului de a construi aşa un pălăţel cu doar 18000 de euro. Mai rău, s-au găsit deja şi cumpărători, s-a pornit o licitaţie, fiecare dă mai mult, doar ca să se pricopsească cu imobilul episcopului cel ieftin şi sărac. Unii dau 30 de mii de euro, alţii chiar 50 de mii, că oricum o casă cu acest aspect pe Makler se vinde cu câteva sute de mii de euro. În fine, episcopul nu vinde casa nici cu o sută de mii de euro, deoarece casa este scrisă de câteva luni pe numele altcuiva. Dar să le luăm pe rând.

Deci episcopul a deschis poarta pentru camera de luat vederi. Simplitatea şi modestia, ba chiar ascetismul te întâmpină încă de la poartă. Poarta e făcută din „kovkă”, adică din fier forjat – cel mai ieftin material pe piaţă. Unii fac porţi din plasă metalică sau din scânduri, sau din foi de ardezie şi alte materiale scumpe, episcopul însă a mers pe cea mai ieftină variantă – a ales să facă poarta din fier forjat lucrat manual – ieftin ca din paie.

Intrarea în casă e supravegheată de doi lei. Nu, nu de două bancnote de câte un leu, nici de doi lei vii, e vorba de ceva şi mai ieftin – doi lei confecţionaţi din piatră la comandă pentru intrarea în casa episcopului. De ce lei şi nu bănuţi? De ce lei şi nu cămile? Episcopul a explicat totul, pentru el nu există întrebări fără răspuns: Pentru că Preasfinţia Sa este din Zodia Leului, nu din zodia bănuţului, sau a dolarului. Foarte corect! Episcopul trebuie să afişeze la intrare în casa construită pe banii câştigaţi din biserică simbolurile credinţei lui – însemnele din Zodia Leului, în numele Tatălui tuturor zodiilor de pe pământ.

În interiorul chilioarei cu două etaje a episcopului e de asemenea un anturaj simplu şi ieftin de tot: tot aplicaţii pe pereţi cu piatră de Cosăuţi, mobilă din lemn de cireş, sticle cu băuturi scumpe. Scara care duce la etajul doi a chilioarei are o bogată balustradă de fier forjat, nu din lemn, sau din plastic scump, din fier forjat manual, ieftin ca stuful. La etajul doi se află dormitorelul episcopaşului. În acest sanctuar episcopul a indicat întâi la trumeau (trimo) – oglinda ieftină în care îşi vede chipul scump proprietarul casei. Apoi a fost demonstrat patul. ”Vreţi să-l probăm?” a fost oferta imediată a episcopului. Proba pe aşezate a patului episcopului a dat rezultate uimitoare: patul scârţâia ca un scrânciob neuns! Dar în patul care scârţâie te poţi odihni liniştit? Nici măcar unşii lui Dumnezeu nu au posibilitatea în această ţărişoară să îşi doarmă somnul de Leu al Credinţei într-un pat fără scârţ? Aşa e cu bugetele modeste, de unde nu-i nici Dumnezeu nu cere. Aşa episcop, aşa zodie, aşa pat!

Văzând la televizor neodihna episcopului cu patul cu scârţ, enoriaşii au pus mână de la mână, rugăciune de la rugăciune şi leu de la leu şi i-au cumpărat episcopului un pat nou, manufactură curată, se numeşte Patul lui Procust! Acest pat tot scârţâie cumva, dar nu de multe ori, ci o singura dată: te-ai întins cât nu ţi-i plapuma? Trosc – patul singur îţi scurtează poftele şi dorinţele taman de colo de unde vrei mai mult – de pe la picioare, de pe la burtă, de pe la gură. Cică, câte un exemplar al acestui pat va fi instalat de curând în fiecare episcopie, iar unul mai deosebit – la Mitropolie.

Marian Şura-Mura

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. vera

  PLACEREA si INDIFERENTA
  pateaza mult CUVINTUL SFINT

  Conduc poporul,facind scirba,
  In fata celui sfint de sus,
  Stiind,pacatul sa-si ascunda,
  Minciuna, proslavind, nespus,
  Placerile,tinind,in umbra,
  Doar in vizorul cel’ de sus,
  Care mai lasa omenirea,
  Sa spuna ce are spus,
  S-aleaga, dupa voia sa,
  Stapinu-l care-i va salva
  Din mregetele idiotiei,
  A crimelor la nesfirsit,
  Tot daruinu-le lumina,
  Iubire-n numele lui sfint,
  Celor ce-au rupt din a sa piine,
  Dind celui chinuit,smerit…

 2. bussea

  De unde Doamne ploaie liniștită-n țară
  De unde vând domol și suflet liniștit…
  Dacă și proștii spre tine se îndreaptă,
  Cu zgârâituri prin episcopi urlând!

  De unde viața lină și pace între oameni,
  De unde atâta fericire printre noi…
  Dacă Iuda scormolește și înșeală,
  Și duce suflete în iad, le bagă în noroi!

  Cât timp va fi această mâncărime,
  Cât timp îi leși pe cei nelegiuiți…
  Să-și bată joc de numele tău sacru,
  De cei ce iubesc patria și pe Tine, cel Sfânt!

  Rușine să le fie celor,
  Ce se numesc creștini și cred că au un nume…
  Dar ponegresc tot ce e mai Sfânt,
  Trecându-Te în umbră și pe Tine!

  Să urle câinii noapte dând târcoale,
  Să zboare șoimii ducându-se în depărtări…
  Să cânte cocoșul de trei ori ca lui Petru,
  Dar să nu cadă ca Iuda în dezmăț!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *