De ce Moldova are mătreaţă?

Departamentul de cercetare Circ în Tramvai a realizat un sondaj sociologic cu privire la efectele campaniilor politice şi ale mesajelor acestora asupra stării economice şi demografice a R. Moldova. Cercetătorii au ajuns la concluzia că sărăcia în care se adânceşte tot mai mult acest stat este cauzată de invocarea repetată, abuzivă şi agasantă a mesajului „Moldova fără…”.

Ţineţi minte sloganul „Moldova fără comunişti”? Au trecut mai mult de 7 ani de când a tot fost perpetuat şi care a fost efectul? Moldova e plină de comunişti. Da, poate sunt mai puţini în Parlament, dar în capetele multor politicieni social-democraţi, socialişti, democraţi, liberal-democraţi, liberali chiar – trăieşte comunismul în cea mai înfloritoare formă. Şi la Guvern sunt multe capete de comunişti, şi prin conducerea raioanelor. Care a fost efectul acestei campanii lungi-prelungi cu titlul „Moldova fără comunişti?”. Astăzi, Moldova are comunişti, mai mulţi decât trebuie.

Un alt slogan foarte răspândit a fost „Moldova fără sărăcie”. Panouri stradale, spoturi televizate, declaraţii la radio şi scandări la întrunirile publice. Cu ce s-a terminat? Moldova era cel mai sărac stat din Europa, iar acum a devenit statul sărăcit cu cea mai mare viteză, după furtul miliardului.

Despre sloganul „Moldova fără corupţie” e şi ruşine să vorbim. Corupţia s-a extins în progresie aritmetică. Nu i se vede capătul. E multă, lungă, lată, umflată, colorată, bogată.

A mai existat un slogan neoficial „Moldova fără preşedinte”. Era un slogan de jale, că uite, ani în şir, moldovenii nu reuşeau să aleagă un preşedinte. Şi care a fost efectul? A fost ales un preşedinte, dar mare parte a perioadei de mandat ne-am simţit de parcă nu am avut preşedinte. Şi acum, oricum, Moldova rămâne fără preşedinte.

Mai nou, se scandează „Moldova fără oligarhi”, dar care-i efectul? Oligarhii prind la putrere, la curaj, poate nu-s prea mulţi, dar foarte viguroşi. Au concrescut într-o verticală a puterii şi nu-i mai scoţi. Efectul sloganului „Moldova fără oligarhi” e de fapt exact opusul, adică „Moldova fără oameni”.

De câteva săptămâni, la TV a apărut o nouă reclamă: „Moldova fără mătreaţă”. Oameni buni, e o capcană! Este clar că de la o reclamă nu dispare mătreaţa, de la o reclamă la posturile TV ale unui oligarh, banii pentru publicitate se duc la oligarh. Iar oamenii cu ce rămân? Cu şi mai multă mătreaţă! De ce e interesat oligarhul ca oamenii să aibă mai multă mătreaţă? Pentru ca să fie ocupaţi, să nu-l întrerupă de la business. Aşa, de când la TV s-a declanşat campania „Moldova fără mătreaţă”, oamenii se tot scarpină în cap, îşi scutură pletele, îşi mai cumpără un şampon, îşi mai spală capul, iar se scarpină. Este evident că pe oameni îi mănâncă scăfârlia de gânduri şi griji, dar campania i-a manipulat şi i-a făcut să se gândească doar la mătreaţă.

Cercetătorii au analizat şi slogane care nu conţin neapărat cuvântul „fără”, dar care totuna au efect invers. De exemplu, „Renaşte Moldova”. Sună frumos, dar cum arată? Arată muribundă. Deci muribundul nu mai renaşte aşa uşor, mai degrabă nu renaşte deloc, adică moare de tot.

Cercetătorii au pus cap în cap efectele acestor campanii şi slogane şi au ajuns la concluzia că, în R. Moldova, acestea au efect neapărat invers. Aşa s-au aranjat constelaţiile sau câmpurile magnetice, dar orice energetică face ca efectele intenţiilor clasei poilitice să fie mereu pe dos.

Concluzia este una. Să fie emisă o lege care ar interzice să mai fie utilizate slogane care încep cu „Moldova fără…”. Sloganele interzise categoric sunt: Moldova fără Plahotniuc, Moldova fără oligarhi, Moldova fără proşti, hoţi, fără mătreaţă, diaree, râie, câini turbaţi.

În cazuri speciale se vor permite slogane care conţin expresia „Moldova fără” în următoarele contexte: Moldova fără transparenţă, Moldova fără democraţie, Moldova fără justiţie, Moldova fără Europa. Chiar dacă în urma acestor campanii nu vom avea mai multă transparenţă, democraţie, justiţie şi standarde europene, este cert că aceste slogane oricum vor reprezenta o realitate.

Sursele Circ în Tramvai susţin că deputatul Constantin Ţuţu a lăsat „trinirovka” pe câteva zile şi elaborează un proiect de lege cu privire la sloganele „Moldova fără…”.

Marian Şura-Mura
! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Simion

    “Moldova fara par!”. Adica Moldova cheala, ciumata! Lipsita de orizont, cum s-ar zice. Cum e bostanul nulitatii cleioase din fruntea Alibababantei Ador-Mita comunistoida la patrat, de pilda. Cum sunt astia…Simbriasii, preacurviosii, preazelosii! Travestitii. Terifiantii. Astia…liberali-penali = comunisti occidentali. Ceafa! Straluceste si lumii vesteste ca astazi Urgia naste…Nu stie. Ceafa, pentru ca n-are ochi. Desi ascunde un creier, de fapt un puroi, intre rotocoale de fum, ceafa, se screme sa induca falsa impresie ca judeca…judecati de valoare. Dar ceafa e total lipsita de logica. Toata grija cefei e sa pazeasca acea claie de par…sub care paduchii lati striga: “Crestem Moldova”, “Crestem Familia”… dupa chipul si asemanarea lindinei care guita: “Tara asta-i de cacare!”. Fara par, ceafa seamana cu un cwr de maimuta. Cu cat mai sus, cu atat mai tare i se vede cwr-ul ala rosu..leninist. Moldova fara…se cheama RECT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *