De câţi procurori generali are nevoie R. Moldova?

Nu a dovedit să se încheie, ca lumea, pohodul premierului Filat împotriva procurorului general, că de la Comrat, başcanul găgăuzilor, Formuzal, a pus mâna pe microfoane şi a început a tuna şi a fulgera, ameninţând că lasă pe o zi oile nemulse în stepa Bugeacului şi porneşte lumea la răscoală.

Nu a spus başcanul dacă are de gând să intervină armat (cu aeropurtatele ruseşti de la Bolgrad) sau civil (cu cazaci împrumutaţi de la Smirnov), dar a avertizat public că el nu va «tăcea». Va merge la Filat, va merge la Voronin, va merge la Şelin, va merge la Lucinschi, va merge la ambasadorul Rusiei, Kuzmin, va merge peste tot, dacă procurorul general se va atinge, cumva, de procurorul autonom de la Comrat. De ce? Pentru că e procurorul său. «Noi l-am pus, – zice başcanul, este al nostru, al autonomiei noastre, e dreptul nostru să avem procurorul nostru». Formuzal se plânge că la urechile lui a ajuns vestea, din surse verificate şi demne de încredere, că procurorul general Zubco ar fi cerut Curţii Constituţionale să accepte modificarea legii prin care toţi procurorii (şi cel de la Comrat, inclusiv) să fie desemnaţi de Chişinău. «Este atentat la statutul autonomiei. Noi nu suntem raion», – a  tunat Formuzal, atât de tare, încât să-l audă şi Vladimir Filat, care tocmai era plecat după gaze (o fi, nu o fi?) la Moscova.

Din sursele noastre demne de încredere (de peste tot) am aflat că  Procuratura Generală pregăteşte în taină şi va înainta degrabă de tot, în Parlament, un proiect de lege prin care propune ca, în R. Moldova, să avem mai mulţi procurori generali şi procurori autonomi – după numărul partidelor aflate la guvernare şi al partidelor prietene ale partidelor de la guvernare. Ca să nu mai fie sfadă între aliaţi şi instabilitate în cadrul axei de guvernare. Scurt pe doi: PDM, PLDM şi PL vor avea fiecare procurorul său general. Şi basta. PCRM – dacă va vota preşedintele, va avea protecţie din partea tuturor celor trei procurori generali, iar Igor Smirnov (dacă se lasă de prostii şi renunţă la rmn-ul lui de la Tiraspol) şi M. Formuzal (ca başcan şi lider al Partidului «Regiunilor găgăuze») vor avea şi ei câte un procuror, nu chiar general, dar, oricum, câte un procuror al lor, aproape personal. Mai în scurt, câte un procuror, cu dreptate pentru fiecare. În proiectul de lege nu se spune, însă, nimic despre Procurorul General al R. Moldova: va mai fi, nu va mai fi?

Simion URDU


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. AVRAAM

    RM are 101 deputaţi în Parlament aleşi nelegitim,adică prin MINCIUNI şi PROMISIUNI goale!Ca urmare,pentru o eficientă conlucrare a parlamentului cu societatea şi organele statului e nevoie de 101 procurori generali! Cîte un procuror general la fiecare deputat întărit!RM mai are nevoie de 101 miniştri MAI,101 şefi de SIS,101 directori vamali,101 directori de grăniceri şi penitenciare,101 şefi de CCCEC.101 şefi de CEC şi 101 judecători la CC!Iată atunci,când fiecare deputat a avea acoperire juridică,imunitate beton şi putere de terminator mondial,atunci molovenii/români vor trai ca în UE,dar pâna atunci fură toţi de rup Pământul,câci un procuror general nu dovedeşte sî nu reuşeşte să documenteze toţi cei 101 deputaţi…

  2. vera

    Poate sa aiba si 1000, dar, daca or avea apucaturi corupte, nici ei nu vor face ordine, in dezastrul,lasat de PCRM fost la conducere. I-a distrabalat pe toti, dindu-le tonul coruptiei – gustul de a acapara avere si a ponegri adevarul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *