“Daraghie moldovane”, pe ruseşte

293-blow-tongue1Câţiva bărbaţi de la periferiile politicii moldoveneşti, care pretind să reprezinte nu doar minorităţile politikii R.Moldova, ci şi pe cele etnice, s-au unit într-un interes electoral periferic: să câştige niscaiva capital politic, măcar de o bere partinică, prin scormonirea aprofundată a unei bube vechi a R. Moldova.

Buba bilingvismului a ieşit cu 20 de ani în urmă pe trupul R. Moldova şi cauzează mare mâncărime la ombilicul politicienilor periferici de pe picioruşul de plai mioritic şi primitor de etnii. Mâncărimea este atât de nesuferită, încât bieţii bilingvişti de serviciu nici nu mai pot privi şi aprecia adecvat realitatea.

Luni, câţiva dintre ei au ieşit din nou la scărpinat limbile. Au decis să îşi scarpine cavitatea bucală în public, în faţa presei. În febra lingus-scratchingului, au comis o grămadă de erori etno-lingvistice.  Au propus să fie constituţionalizată limba rusă ca limbă de stat şi de comunicat între etnii, fără niciun fel de argumente plauzibile. În timp ce etnicii ruşi abia de depăşesc 5% în R.Moldova, limbagiii din politica periferică susţin că asta ar fi limba pe care ar trebui să o vorbească toţi înde ei în Moldova. Ignorând cifrele ultimului recensământ, în care se arată că etniile majoritare dintre minorităţi ar fi ucrainenii, găgăuzii şi alte etnii, mâna de scărpinători de serviciu insistă că limba rusă trebuie să fie statalizată şi privilegiată.

Teoria lingusului lor, fiind lipsită de fundamentul logicii minorităţilor, este folosită acum doar la tulburat apele preelectorale şi cele ale relaţiilor ruso-moldoveneşti.

Acum limb(r)iştii de serviciu au de acumulat de 320000 de semnături pentru demararea unui nou referendum în R. Moldova. Pentru desfăşurarea referendumului, ar fi nevoie şi de o campanie de panouri stradale, iar ideea este sugerată în afişul alăturat. Şi toate acestea, după ce Ghimpu i-a dezmierdat duminică, la Festivalul Etniilor, în limba rusă: “Daraghie naşi moldovane — ukrainskoi, gagauzskoi, russkoi naţionalinosti.”

Vasea Limbălungă

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. mihai

    si sa stiti ca o vor reusi daca nu vom fi uniti,daca nu ne va pasa de nimic,caci rusia stie sa-si faca meseria,acum e ca si taurul spaniol,e furios si puternic,e periculos si numai cu maestrie putem sa-i dam de hac.cu parere de rau in acest a`spect cu alde lupu nu faci treaba,el traieste tot timpul in calitate de “frate mai mic”.credca avem nevoe de mai multi oameni hotariti ca mihai ghimpu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *