Cum se explică numele Roman Filat?

Presa rusă l-a redenumit zilele trecute pe premierul Vlad Filat în “preşedintele Roman Filat”, în ştirile cu privire la întâlnirea acestuia cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Opinia publică globală a exprimat diverse opinii cu privire la rebotezarea premierului moldovean. Prima părere, care susţine faptul că ar fi fost o greşeală jurnalistică trivială, a fost imediat spulberată de către experţi, care au venit cu contraargumentul că “redenumirea” lui Filat a avut loc tocmai într-un ziar care se numeşte “Argumentî i faktî”, ceea ce ar însemna că există toate argumentele că Roman Filat e un fapt împlinit.

A doua opinie e că prin această rebotezare s-a dorit o asociere a lui Filat cu Roman Abramovici, dat fiind faptul că ambii au ajuns să deţină poziţii de demnitari după ce au făcut business, dar mai ales – pentru că ambii au divorţat după ce au ajuns în fotolii publice.

A treia opinie a originii noului nick al lui Vlad Filat ţine de egoismul fostului kagebist, actualmente fesebesist rus, Vladimir Putin. El nu suportă alţi Vlazi, de aceea ar fi ordonat reporterilor de la ziarul AiF să îi atribuie alt nume înainte ca acesta să ajungă la Moscova. De ce totuşi numele de Roman?

Ideea ţine de domeniul vechilor relaţii ruso-române. Când spunem “român filat”, este foarte clar că e vorba de un basarabean român urmărit de KGB. De ce presa rusă i-a zis Roman şi nu Român? E simplu. Pentru că computerele de la AiF nu au diacritice, şi pentru că …. ruşii nu îşi pot permite să scrie “Român” cu “R” mare. Pentru ei, să scrii “Român” cu majusculă e mai rău decât să scrii “Putin” cu însemn diacritic şi literă mică.

P.S. Mai exista o opinie. Că i s-ar invoca lui Filat un roman. La Soci. Dar romantismul e cel mai slab argument în anticamera lui Putin.

Vlad ROMANMARE


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. drACro

    Gazetarii începuseră de fapt să scrie Roman Muşat, cu referire la începuturile statului feudal Moldova, dar cenzura (întotdeauna “deşteaptă”) a intervenit la timp şi le-a “Filat” muşatul.

  2. andrei

    Lui Vlad Filat rușii iau acordat o șansă…să le dovedească lor(spre bucuria noastră) că e Vladimir ca…și a lor, și ține la Patria lui nu mai puțin ca Putin la Rusia sa.Noi sperăm că nu v-om îngenunchia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *