Cum să fii primar de Chişinău

Sătui de promisiunile deşarte ale politicienilor, chişinăuienii sunt decişi să schimbe situaţia. Locuitorii capitalei au luat cu asalt Consiliul Electoral de Circumscripţie Chişinău ca să solicite liste de subscripţie pentru a aduna semnături şi a putea participa independent la alegerile locale de la 5 iunie din municipiul Chişinău.

Anul acesta se anunţă un număr record de candidaţi independenţi la şefia capitalei.

Pentru a putea candida la funcţia de primar al Chişinăului, candidatul trebuie să aibă 25 de ani împliniţi şi să adune 5% din numărul locuitorilor cu drept de vot din Chişinău. Pentru majoritatea chişinăuienilor, aceste criterii sunt floare la ureche. Cum cu vârsta nu e nicio problemă, cele mai mari bătăi de cap pentru doritorii de a-i lui locul lui Chirtoacă îl reprezintă colectarea semnăturilor. Reporertii Circ în TramVAI, după o investigaţie rapidă, au aflat însă cum intenţionează chişinăuienii să le obţină.

Secretul îl reprezintă Oleg Bolotnicov şi Maia Laguta! Cei doi veşnici candidaţi independenţi la alegerile locale şi la cele parlamentare sunt dispuşi să-i ajute pe doritori să obţină semnăturile necesare contra unei mici remunerări. Astfel, Bolotnicov le cere celor care vor să strângă semnături câte 10 lei şi un pachet de seminţe. În lista lui Bolotnicov s-au înscris deja peste 100 de oameni.

Reporterii Circ în TramVAI au luat legătura cu Oleg Bolotnicov pentru a-l întreba dacă informaţiile pe care le deţin sunt adevărate şi cum intenţionează el să obţină acele semnături. Bolotnicov, deşi iniţial s-a dovedit destul de reticent în declaraţii, ulterior, fiind provocat de reporter, a menţionat că în cei 10 ani de când are această îndeletnicire – de a participa la alegeri în postura de candidat independent – a învăţat să facă peste 3 mii de semnături. “Nevoia te învaţă orice”, ne-a spus Bolotnicov. “Aici, la mine-n sat, mai am doi drugi care, pentru un pachet de răsărită, semnează şi ei. Ei însă nu pot face decât câte vreo 200-300 de semnături diferite, eu-s mai şmecher”, s-a lăudat Bolotnicov.

Maia Laguta, cealaltă expertă în obţinerea semnăturilor, are cerinţe mult mai mari dacă doreşti să te ajute în obţinerea numărului necesar de semnături. Laguta susţine că obţine semnăturile de la bătrânii pe care îi are în subordine şi că aceştia nici nu ştiu pentru ce semnează. “Eu vă obţin semnăturile. Ştiu eu cum fac! Le spun bomjilor că de fapt ei semnează pentru a le fi mărită pensia şi ei o fac destul de repede”, ne-a spus Laguta într-un moment de sinceritate. Pentru serviciile sale, Laguta cere câte 13 ouă, un pachet de lapte şi câte o sticlă de rachiu “Spicuşor”. Întrebată de ce are nevoie de aceste produse, Laguta a recunoscut că ouăle le va împărţi bătrânilor când vor ieşi la mitinguri. “Îs cam bătrâni, n-au voce. Le dau să bea câte 2-3 ouă ca să prindă la glas. Rachiul îl folosesc când cineva nu vrea să iasă în piaţă, iar laptele îl beau eu”, ni s-a confesat Laguta! Laguta are şi ea pe lista de aşteptare aproape 150 de persoane, dar spune că nu se grăbeşte să meargă la „cules” de semnături. „Când voi avea 200 de doritori, voi merge, că nu vreau să chinui bătrânii prea mult”, ne-a spus Laguta.

Oleşca Minciună


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. vera

    Da pe la penitenciare, umbla cineva sa stringa iscalituri?
    Ce griga deosebita are M.laguta fata de batrinii – impovarati si boschetarii – alcoolizati! Poate in locul lui Buliga la Ministerul protectiei sosiale ar fi mau bine de candidat,nu?
    Listele invalizilor, oare tot le vor mai folosi pentru complectarea voturilor?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *