Consilierii PDM s-au răzgândit

Trei consilierii din partea Partidului Democrat din Moldova din Consiliul oraşului Codru, o suburbie Chişinăului, au anunţat că îşi retrag semnăturile de pe decizia prin care numele mareşalului Ion Antonescu a fost conferită unei străzi din localitate, comunică DECA-press.

Cei trei democraţi îşi justifică decizia “pe motiv că denumirea respectivă este asociată cu numele unei persoane controversate”. De asemenea, ei solicită Consiliului orăşenesc Codru să dea o altă denumire străzii în cauză.

Consiliul orăşenesc Codru a adoptat decizia cu privire la atribuirea denumirii “Vila Antonescu” unei străzi din localitate la 29 septembrie a.c. Decizia cu pricina a stârnit indignarea unor partide de stânga, fiind calificată drept insultă la adresa memoriei victimelor celui de-al doilea război mondial.

Autorităţile de la Codru şi-au justificat decizia prin faptul că, în anii de război, Ion Antonescu a poposit în această localitate.

Mareşalul român Ion Antonescu a fost aliatul lui Adolf Hitler. După război a fost judecat, fiind găsit vinovat de crime de război şi condamnat la moarte (executat la 1 iunie 1946). Acum doi ani, înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a decis că reabilitarea mareşalului Ion Antonescu este inadmisibilă.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *