Conducătorii R. Moldova, mulţumiţi atunci când criminalitatea creşte?

Situaţia criminogenă din ţară este stabilă, iar creşterea înregistrată în statistici este interpretată greşit. Totodată, numărul infracţiunilor, descoperite în ultima perioadă, creşte. Nu sunt declaraţii date la nimereală de cineva fără legătură cu realitatea, ci de unii dintre cei mai importanţi oameni din stat, procurorul Valeriu Zubco, ministrul de Interne, Dorin Recean, şi chiar şeful statului, Nicolae Timofti.

Luni, 15 octombrie, a avut loc şedinţa Consiliului de Securitate al R. Moldova. La eveniment au participat preşedintele, premierul şi liderul Parlamentului.

Procurorul General, Valeriu Zubco, şi ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, au declarat că situaţia criminogenă din ţară este stabilă. Potrivit lor, creşterea statisticilor este interpretată greşit. “Avem o creştere a statisticii, însă cifrele trebuie interpretate corect. Pot să vă spun că până nu demult infracţiunile cu privire la violenţa în familie nici nu erau înregistrate. Nu exista în trecut cadrul legislativ. Deja, acestea se vor înregistra, deci vor creşte şi statisticile”, a spus ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, citat de Unimedia.

De cealaltă parte, Procurorul General, Valeriu Zubco, a menţionat că efectele crizei se fac simţite. “Criza a influenţat situaţia în domeniul infracţiunilor. 50,9% sunt infracţiuni patrimoniale. Jumătate din infracţiuni sunt patrimoniale. Acesta este efectul crizei”, a conchis sursa, citată de acelaşi portal de ştiri.

Preşedintele Timofti a menţionat că i-a plăcut discuţia cu şefii organelor de forţă. “Sunt bune rapoartele. Mi-au plăcut. Se vede că s-a muncit. Situaţia la capitolul criminalitate nu e atât de bună, dar nici atât de rea. Ne îngrijorează faptul că există un nivel de criminalitate în R. Moldova. El există în toată lumea, dar acum vorbim de noi. Am constatat că MAI şi PG întreprind măsuri pentru a prinde persoanele care stau în fruntea grupărilor criminale. Am rămas satisfăcut de această şedinţă. Peste un an vom vorbi despre o situaţie mult mai bună”, a spus Nicolae Timofti, citat de Unimedia.

De precizat doar faptul că, de la începutul acestui an, în R. Moldova au fost înregistrate peste 25 de mii de infracţiuni. Cea mai mare creştere, de aproape 30 la sută, se atestă în cazul infracţiunilor excepţional de grave, anunţă publika.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. vera

  SCHIMBARE

  Creste criminalitatea,
  Slava ei:imunitatea;
  Hoti avem nepedepsiti,
  Criminali – acoperiti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *