Principală  —  Pamflet   —   Comuniştii vor Muzeu şi Mausoleu…

Comuniştii vor Muzeu şi Mausoleu la Chişinău

Pretenţiile au apărut pe nepusă masă. Comuniştii s-au aprins imediat cum deputaţii AIE au votat, joi, la iniţiativa Partidului Liberal, proiectul de lege cu privire la condamnarea crimelor comunismului în Republica Sovietică Socialisă Moldovenească şi eliminarea din viaţa publică a simbolicii comuniste (secera şi ciocanul). Încercările lui Voronin de a-şi găsi părtaşi printre deputaţii lui Filat şi Lupu s-au soldat cu eşec pentru el.

Proiectul de lege a fost votat. De pe 1 octombrie, PCRM va trebui să pună cruce pe seceră şi ciocan. Înfuriaţi, comuniştii i-au făcut pe deputaţii AIE «fascişti», iar în aceeaşi zi, seara târziu, a fost convocat într-o şedinţă extraordinară Biroul Politic, la care a fost adoptată o contradecizie la cea a Parlamentului. Potrivit unor surse avizate, comuniştii au decis să ceară Guvernului construcţia, la Chişinău, a unui Mausoleu şi inaugurarea unul Muzeu al comunismului. Mauzoleul se presupune a fi edificat pentru ultimul dintre «mohicanii» comunismului la fostele graniţe de sud-vest ale fostului imperiu sovietic (cine e, mă rog, nu-i mare enigmă).

«Biroul» insistă ca Mausoleul să fie amplasat sub Catedrala Naşterii Domnului. De ce? Pentru că au îndoieli şi se tem că Guvernul nu le va accepta un loc anume pentru Mausoleu, iar spaţiul de sub catedrală ar putea fi convenit, fără miniştri, cu ÎPS Vladimir, cu care Voronin nu şi-a pierdut relaţiile de frăţietate. «Biserica este în afara statului, aşa că aici nu ne poate încurca nimeni, dacă Mitropolitul va da «dobro», iar dacă va pune un cuvânt de bine şi Patriarhul Kiril, atunci problema e ca şi rezolvată», ar fi declarat în şedinţa Biroului Artur Reşetnicov, de pe poziţia sa de fost şef al Securităţii. Cât priveşte Muzeul, lucrurile par a fi ceva mai complicate, dar comuniştii mizează şi aici pe indulgenţa Bisericii (Ruse). Spre deosebire de «garda tânără», care cere amplasarea muzeului în pădurea de la Ţiganca, «garda veche» a PCRM (şi această opinie este susţinută şi de fugarii lui Mişin, de cei ai lui Dodon şi chiar de cei evadaţi odată cu Stepaniuc) a pus ochii pe Parcul Catedralei. În primul rând pentru că, zic ei, e în centru, ca la Moscova. În al doilea rând, pentru că este un spaţiu confortabil, care le permite să adune la vedere toată «moştenirea» lor comunistă de prin toată republica. În al treilea – pentru că Biserica e alături (comuniştii, ca şi cum, au de gând să se pocăiască zilnic). Şi, în al patrulea, pentru că va fi în acelaşi «spaţiu» cu Mausoleul. Pe părţile laterale ale Parcului, comuniştii vor să amplaseze, de jur împrejur, toate busturile şi monumentele lui Lenin, iar printre ele câte 2-3 tancuri, tunuri şi avioane sovietice, adunate de prin aşezările Moldovei. Pe interior, în plan secund, ar putea fi amplasate câteva alei cu busturile celor mai «dedicaţi» comunişti din R. Moldova – ultima generaţie, iar în colţul Parcului, la intersecţia străzilor Bănulescu-Bodoni şi Columna — o galerie subterană cu tot genul de «relicve» comuniste, inclusiv seceri, ciocane, lenini mai mici şi fotografiile ultimilor dintre comuniştii zilelor noastre. Se presupune că un «ungheraş» aparte va fi rezervat pentru Igor Dodon, Vadim Mişin şi ceilalţi transfugi de la comunişti, care s-au solidarizat cu PCRM şi nu au votat condamnarea comunismului. De la o luni, Voronin şi toată avangarda PCRM vor porni să sondeze opinia faţă de Lege a foştilor preşedinţi, şefi de legislativ, prim-miniştri, miniştri şi alţi «foşti» barosani. Dacă aceştia vor fi solidari cu PCRM, li se va promite şi lor câte un loc «de onoare» în acelaşi «ungheraş roşu». De ce Muzeul şi Mausoleul adunate în acelaşi loc? Pentru comoditatea turiştilor, zic comuniştii. Iar alţii cred că, pentru comoditatea lor, pe 22 aprilie vor merge la Lenin, de Paşte şi de Crăciun – la Catedrală, iar mai târziu, când va veni timpul – la Mausoleu. Foarte curios!

Acrinel MAZOLARU