Cine grăieşte cel mai bine moldoveneşte?

În lipsa ocupaţiilor serioase, pe care nu le mai au de vreo jumătate de an, comuniştii s-au apucat de concursuri. Cel mai proaspăt proiect, în acest sens, este concursul «patriotic» pentru amatorii de curiozităţi «Cine grăieşte cel mai bine moldoveneşte?».

Ideea ca şi cum ar veni de la antropologul partidului, Mark Tkaciuk, însă a plăcut foarte mult şi «papei». La Plenara CC al PCRM, Vladimir Voronin ar fi dat două explicaţii acestei iniţiative. Prima: «lichidarea restanţelor PCRM la cunoaşterea limbii de stat» – comuniştii sunt (tradiţional) partidul cu cei mai mulţi necunoscători ai limbii oficiale a R. Moldova. Şi a doua motivaţie: comuniştii trebuie să dea naştere în R. Moldova unei altfel de limbi oficiale, care să nu fie nici românească, nici rusească şi nici moldovenească în grafie latină, ci un «hibrid» din două limbi, care să-i deosebească, la vorbă şi la scris, pe comunişti, pe adepţii şi simpatizanţii lor de toţi ceilalţi cunoscători şi vorbitori ai limbii de stat. Drept exemplu a fost adusă moldoveneasca lui Mişin, Tkaciuk, Reidman şi scrisul lui Voronin. De pildă, «la chidăneală şi baldioj nu-i nici o razniţă între comunişti şi democraţi» sau «pogoda s-a încălzit momentalno şi srazu s-au pornit ploile…», ori «daţi-mi un baton, două pletionci şi o deseatcă de ouă…». Cică s-ar fi discutat la Plenară şi varianta «limbii moldoveneşti după dicţionarul lui Vasile Stati», dar aceasta nu a întrunit nici 3% din votul Biroului Politic, pe motiv că ar fi «o adunătură de arhaisme şi localisme», în care «nu se regăseşte limba rusă» şi care ar fi mult mai complicată chiar decât româna modernă.

În prima fază, concursul se planifica a fi unul de uz strict intern: pentru elita de partid, deputaţi, primari, consilieri şi alţi funcţionari publici din aria partinică a PCRM. Altfel zis, treaba trebuia experimentată la nivelul «vârfurilor» partinice. Ambasada Rusiei se obligase, între timp, să editeze  mai multe îndrumare, ghiduri, abecedare şi să asigure o nouă redacţie a dicţionarului limbii moldoveneşti al lui V. Stati şi abia apoi, în faza a doua, lucrurile urmau să fie scoase «în lume». Însă, vrând, ca întotdeauna, să se «vîdelească» (evidenţieze) de alde Muşuc, Sârbu, Reşetnicov, Petcov etc., «vîscocica» de Iurie Muntean nu a rezistat ispitei de «Gheneralnîi secretari partii» (secretar general la PCRM) şi a hotărât s-o facă pe «cel mai tare moldovan». De 9 mai, el s-a înveşmântat într-un tricou, pe care era scris cu litere ruseşti «Еу сынт молдован! Еу грэеск молдовенеште!» şi a mers să-şi demonstreze «patriotismul» la memorialul gloriei sovietice ostăşeşti din Chişinău, între cei care nici a vorbi şi nici a «grăi moldoveneşte» nu ştiu. Mai multe «voci», din preajma lui Voronin, susţin că «Garda Tânără» de la PCRM a rămas tablou la «fraierismul» lui Muntean, care, ca şi cum le-ar fi stricat «o bunătate de proiect» şi le-ar fi «tăiat pofta de a mai învăţa moldov’neşte…» «Ne-a stricat concursul» – se plâng unii dintre colegii secretarului general. Iar ne-colegii zic că «Muntean, ca şi tot partidul comunist, speculează», că se dă moldovean doar de formă, la cameră şi că «grăieşte moldoveneşte» doar «po partiinomu poruceniiu» (la indicaţia partidului). «Doar numele de familie îi este moldovenesc, în rest…». Muntean a adunat şi mai multe pietre în capul său, după ce Iurie Roşca, ex-liderul PPCD şi ex-prietenul PCRM, a declarat la «Publika» că pune la îndoială faptul că Muntean ar fi comunist… «Muntean comunist?… Este mai degrabă o modă» – a spus Roşca, iar cei care l-au auzit pe Roşca  spun acelaşi lucru şi despre Muntean-moldovanul: «Să fim serioşi. Muntean moldovan?… E mai mult o modă de partid. Ca şi comunismul».


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. 2012- RE-UNIFICAREA Basarabiei cu Ţara Noastră MAMĂ ROMÂNIA este în plină desfăşurare !

  Domnul MOLDOVEI-Dimitrie CANTEMIR
  (n. 26 octombrie 1673 – d. 21 august 1723):

  “Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI
  “Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI
  “Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI
  “Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI
  “Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI
  “Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI
  “Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI
  ,

  iar limbii noastre nu dacică,

  nici moldovenească,
  ci ROMÂNEASCĂ
  ,

  astfel că, dacă vrem să-l întrebăm pe un străin de ştie limba noastră, nu-l întrebăm: «Scis moldavice?», ci «ŞTII ROMÂNEŞTE?», adică (in latineşte): «Scis Romanice»?

  VOI SLUGI ale ne-PUTIN-ciosului PUTIN,
  Voi MANKURŢI VICLEANI,
  voi «STATALIŞTI-MALDAVANIŞTI»,
  voi lupiKGB în piele de oaie,
  voi SLUGI ale Călăilor Ocupanţi RUŞI!

  Bagăţi la cap ACUM până când n-o vom face
  NOI ROMÂNII basarabeni,URMAŞII RĂZEŞILOR lui Ştefan cel Mare şi SFÂNT !

  ***NU EXISTĂ LIMBA MOLDOVENEASCĂ***
  Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
  ***NU EXISTĂ POPOR MOLDOVENESC***
  Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
  ***NU EXISTĂ REPUBLICA MOLDOVA***
  Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!

  ***Există doar LIMBA ROMÂNĂ,POPORUL ROMÂN şi ROMÂNIA,urmaşa DACIEI STRĂBUNE!!!!!***

  ***Destinul nostru al ROMÂNILOR basarabeni este unul singur: ROMÂNIA RE-ÎNTREGITĂ!!!!!***

 2. vera

  INTREBARE:
  – Cine vorbeste mai bine moldoveneste?

  RASPUNS:
  – Numai acel ce mama-si iubeste!

 3. ion din romania

  LIMBA este UNA: LIMBA ROMANA. Cu mai multe graiuri : ardelenesc, oltenesc, moldovenesc, aroman, timocean, etc…

 4. gheorghe din romania

  fratre ioane,alerg după tine pe unde eşti…io aş avea o altă parere,în sensul ca puţin contează cum ii zici limbii…dacă e tot aia pe care o iubeşti şi-o cultivi,tot aia pe care o ai în gând si când o scoţi afară o foloseşti ca un răsfăţ,ca să te simţi bine,mai mult nu contează…şi dacă este aşa, nici nu mai contează dacă nimereşti sau nu i-ul de la a şti sau liniuţa de la l-a…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *