Chişinăul vinde aerocadoul lui Putin

292-colaj-avion-vanzareContrar bunelor maniere, care spun că un cadou nu se vinde, autorităţile moldoveneşti, deja pentru a doua oară, încearcă disperate să scape de avionul prezidenţial, primit în dar în 2003 de către fostul Preşedinte moldovean Vladimir Voronin de la fostul lider de la Moscova, Vladimir Putin, care de patru ani stă defectat în parcarea Aeroportului din Chişinău.

Voronin, a zburat cu acest avion, un YAK-40 fabricat acum 31 de ani, care a făcut parte la vremea lui din flota aeriană guvernamentală a Federaţiei Ruse, de prea puţine ori, pentru că viaţa-i era mai scumpă, decât cadoul de zbor nesigur.

În 2008, autorităţile comuniste, care scoseseră la licitaţie YAK-ul, cereau pentru el cinci milioanele şi jumătate de lei. Nimeni nu a fost atunci tentat de ofertă. Acum, Guvernul i-a estimat valoarea cu vreo două sute de mii mai puţin.

Pentru că este o altă conjunctură politică, autorităţile speră să-l vândă, iar până la moment, mai multe persoane, inclusiv din afara ţării s-au arătat interesate. Unul dintre zvonuri era că PCRM-ul îl va procura. Surse din cadrul partidului spun că încă nu este clar dacă aeronava va fi dăruită pentru a doua oară lui Voronin, ca să aibă, în caz de extremă urgenţă, cu se să zboare la Moscova, că doar într-acolo poate zbura bătrâna aeronavă, care e în afara normelor europene sau pentru a fi folosită pe post de sediu pentru capii roşiii, în cazul în care vor veni zile negre.

Prin locurile mondene din Chişinău se discută că un tânăr om de afaceri visează să facă în avionul prezindenţial un VIP disco-club, în care să aibă acces doar spuma spumelor şi elita elitelor, chiar dacă acestea nu dansează disco ci doar retro.

Expertul în aviaţie de dar, Ion Aterizatul susţine că YAK-ul prezidenţial cu siguranţă va fi procurat de administraţia de la Kremlin şi dăruită iar viitorului preşedinte moldovean. «E un fel de elefant alb, acest avion. Nimic folos din el. Nu poţi nici să-l foloseşti, dar nici să-l vinzi. Cred că pur şi simplu trebuia de dăruit înapoi ruşilor. Ar fi un moment bun acum, este motiv – ziua lui Medvedev, este context – blocada a tot ce vrei, importuri, negocieri, este şi justificare – dar din dar ajunge-n Rai şi având în vedere calitatea navei, sunt toate şansele să se ajungă acolo», a comentat expertul. El susţine că avionul poate fi oferit înapoi Moscovei, dacă va fi umplut cu vinuri, fructe şi legume după care se dau în vânt şi-n furtună administratorii de la Kremlin.

NB: Expresia englezească «white elephant», în traducere «elefant alb», înseamnă “cadou care aduce multe dureri de cap după sine”, sau “o acţiune complicată care se dovedeşte inutilă”, şi este de origine siameză. În anticul Siam (Tailanda zilelor noastre) elefanţii albi erau sacri şi nu puteau fi folosiţi la muncă. Totuşi trebuiau protejaţi şi îngrijiţi prin lege datorită semnificaţiei lor culturale. Regii Siamului îşi făcuseră un obicei din a face cadou câte un elefant alb acelor curteni care îi nemulţumeau: acest cadou aparent reprezenta o mare onoare, dar de fapt curteanul respectiv era forţat să aibă grijă de un elefant pe care nici măcar nu îl putea pune la muncă.

Iak Putină

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *