Chişinăul va avea 2 primari

Au rămas ore numărate şi Chişinăul va vota din nou, ca să aleagă în sfârşit un primar bun. Agitaţia şi zarva cu zeci de candidaţi de doi bani, adică de 2,01 voturi, s-a terminat. Se mai iscă pe ici-colea câte un scandal în familiile lui Marcel Darie sau Grigore Petrenco că nu au votat pentru ei nici măcar socrii sau verişorii de-ntâi, dar până la alegerile următoare chişinăuienii au scăpat măcar de promisiunile acestora de două voturi, adică de doi bani.

Mai există o confuzie. Candidaţii cu bani şi-au plătit afişele electorale până la sfârşitul lunii iunie şi oraşul e încă împânzit de portrete cu gospodari întorşi pe toate părţile şi de primii care reuşesc să nu treacă pragul electoral, dar parcă majoritatea alegătorilor au înţeles totuşi că trebuie să aleagă între doi candidaţi: Zina şi Dorin.

Chişinăuienilor nu le e greu deloc să decidă. Căci fiecare dintre cei doi candidaţi face totul ca să îşi atragă reciproc electoratul. Experţii cred că cei doi candidaţi fac totul ca să nu îşi atragă voturile unul altuia, ba chiar să le ofere nişte voturi în plus adversarilor. Adică Dorin Chritoacă nu vrea să atenteze la votanţii Zinaidei Greceanîi şi face totul ca să dea de înţeles că el nu are nevoie de electoratul ei, iar Zinaida Petrovna luptă cu toate mijloacele obţinute de Igor Dodon la Moscova să dea de înţeles că nu are nevoie de votanţii lui Dorin. În aşa fel, fiecare îşi face campania sa de succes, bazată nu pe promovarea calităţilor proprii, ci pe blamarea contracandidatului!

Şi succesele se văd imediat. De exemplu, Zinaida Greceanîi a distribuit prin Chişinău foi volante în care scrie că nu trebuie votat Dorin Chirtoacă, deoarece nu e însurat. Efectul acestei foi volante este clar. Chipurile, Zinaida Greceanîi a vrut să bage zâzanie în căsnicia lui Chirtoacă cu Primăria, să facă primăria geloasă şi să divorţeze de el. Dar efectul e unul tare drăgălaş: aflând de la Zinaida Greceanîi, femeie de încredere, că Chirtoacă e solitar, toate fetele din Chişinău şi din suburbii vor veni buluc la vot, să îşi aleagă primarul.

La acest gest frumos de acumulare de voturi de la tinerele Chişinăului, Dorin Chirtoacă i-a oferit şi doamnei Zinaida acţiuni de răspuns. Deşi se prezintă peste tot ca un om cult, inteligent şi pro-european, la un program TV a vorbit ca la uşa cortului, şi nu despre oricine, ci despre partenerul politic al doamnei Zinaida, Igor Dodon. În emisie, Dorin Chirtoacă arunca pe gură prezervative pe care scria Dodon. Gestul său, chipurile, a fost unul denigrator. Dar efectul e unul prietenos. O mulţime de oameni care îl considerau cult şi inteligent pe Dorin Chirtoacă au decis că nu vor un primar care vorbeste cu anticoncepţionale, căci nu se fructifică dialogul, aşa că au ales să voteze pentru domana Zinaida.

Experţii spun că, de fapt, Zina şi Dorin au un plan ascuns: să administreze Primăria în cuplu. Ea cu mâna Moscovei, el cu mâna lui Decebal, va fi o primărie frumoasă, unde fiecare cetăţean se va simţi bine. Potrivit planului lor ascuns de guvernare a Chişinăului în doi, în Chişinău totul va fi împărţit în două: străzi pentru vorbitori de limbă română şi limbi europene, străzi pentru vorbitori de limbă rusă, străzi pentru drapele UE şi Nato, străzi pentru drapele URSS, parcuri pentru ultrareligioşi ortodoxi supuşi Moscovei, parcuri pentru ultraunionişti religioşi cu Biserica la Bucureşti. Până şi PMAN va fi despărţită în două: pe de o parte va fi o panglică lată negru-oranj, pe de alta – un tricolor lung.

Doar concertele se vor face împreună, căci artiştii sunt cei mai uniţi: dacă li se plăteşte, ei cântă şi româneşte şi ruseşte, şi pentru Deny Pabedy şi pentru Ziua Europei.

O mică problemă e cu o mână de cetăţeni care cred că primarul nu trebuie să fie proiect politic, ci un edil care administrează capitala pentru oameni: cu clădiri renovate, reţele reparate, străzi pavate, cartiere iluminate, trotuare eliberate, parcări construite, grădiniţe curate şi şcoli bine dotate, indiferent de religie, rasă, etnie şi vârstă. Dar din îăştia sunt puţini şi ei nici măcar nu au un candidat al lor la primărie, tot pe Zina-Dorin trebuie să aleagă.

Marian Şura-Mura
! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *