Principală  —  Pamflet   —   Chişinău: Hotelurile, mai de preţ…

Chişinău: Hotelurile, mai de preţ decât monumentele

Ura-a-a-a! Chişinăul va avea cu un hotel mai mult. Dar nu ca toate celelalte, ci unul «istoric». De ce «istoric»? Pentru că acesta va apărea pe locul unui monument de istorie naţională din secolul 19, pe care cineva l-a cumpărat prin 2005 şi acum vrea să-l sacrifice în favoarea unui aşezământ «modern» cu 5 etaje.

Este vorba de clădirea de pe str. Sciusev nr. 52 care, potrivit documentelor de arhivă, este o casă individuală, construită în anul 1851 şi trecută în Registrul de Stat ca monument istoric, ceea ce înseamnă că el trebuie să fie protejat de stat. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă, pentru că «statul nu are timp pentru monumente» – o spun vecinii casei cu pricina, dar şi cei de la Mişcarea civică «Salvaţi Chişinăul», care dau vina pe Primărie că a eliberat autorizaţiile de demolare şi construcţie fără să ţină cont de statutul edificiului. Scandalul, care durează de câţiva ani, a depăşit limitele unei cerţi de cartier. Acum o săptămână, la faţa locului, s-a aflat şi edilul capitalei, Dorin Chirtoacă. Însă părerile primarului nu au coincis cu cele ale apărătorilor clădirii. Primarul a respins acuzaţiile potrivit cărora serviciile Primăriei au procedat ilegal sau din interese pecuniare atunci când au aprobat demolarea clădirii, iar proprietarul este în drept să demoleze localul şi să pornească o nouă construcţie, cu condiţia că va păstra faţada casei, «pentru că ea are valoare istorică».

Asta a fost poziţia primarului. Lumea, însă, consideră că decizia adoptată de Primărie este una contrară legii, iar asigurările primarului că proprietarul va lăsa neatinsă faţada clădirii sunt un fel de a spune. «În cazul clădirilor-monumente din Centrul Istoric al Chişinăului, această condiţie a fost respectată doar în raport de 2%, în celelalte 98% vechile edificii au fost înghiţite de construcţiile noi», susţin cei de la «Salvaţi Chişinăul». Sprijiniţi şi de vecini, ei sunt decişi să nu cedeze şi spun că vor încerca să-şi caute dreptatea, din nou, la Curtea Supremă de Justiţie, chiar dacă, acum o lună, aceasta instanţă i-a dat câstig de cauză proprietarului. Oamenii vor invoca o constatare a Procuraturii Anticorupţie, care ar fi depistat că unii funcţionari de la Primărie şi-au depăşit atribuţiile atunci când au eliberat autorizaţiile pentru clădirea de pe Şciusev nr. 52, indiferent de cauză au făcut-o: incompetenţă sau corupţie.

Gicu PANĂ