Ce pot învăţa de la georgieni poliţiştii din R. Moldova?

La 26 iunie, în cadrul Direcţiei Poliţiei Rutiere a MAI, a avut loc o întrunire de lucru cu participarea delegaţiei Departamentului Patrulare al MAI al Georgiei.

În cadrul întrunirii au fost discutate performanţele Ministerului de Interne Georgian împotriva corupţiei, experienţa de lucru privind asigurarea transparenţei organelor de drept, sporirea încrederii poliţiei în rândurile cetăţenilor, bunele practici, metodele şi standardele de lucru aplicate de  georgieni pe segmentul asigurarea securităţii rutiere.

Conform sondajelor, poliţia georgiană are cea mai înaltă încredere din partea populaţiei pe întreg spaţiul ex-sovietic, iar acest fapt se datorează intervenţiilor reformatoare promovate pe parcursul ultimilor ani de către Guvernul georgian.

Graţie susţinerii partenerilor de dezvoltare, reprezentanţi ai Poliţiei Rutiere din R. Moldova au beneficiat, în perioada 2011-2012, de oportunitatea de a vizita instituţiile de interne georgiene, fiind stabilite relaţii profesionale de colaborare şi schimb de experienţă în acest domeniu.

Într-un comunicat de presă al Direcţiei Poliţiei Rutiere a MAI se spune că “odată cu avansarea procesului de reformă în cadrul MAI, pentru Direcţia Poliţiei Rutiere este foarte binevenită asistenţa specializată a colegilor georgieni, care au depăşit cu succes mai multe etape de consolidare a capacităţilor instituţionale şi profesionale în domeniul securitate rutieră”.

În comunicat se mai spune că „voinţa de a produce schimbări de calitate a poliţiei rutiere în combinaţie cu buna experienţă internaţională şi acţiunile ambiţioase de creştere profesională a fiecărui colaborator al poliţiei, vor contribui la buna realizare a obiectivelor înaintate faţă de poliţie, iar respectul şi încrederea cetăţenilor va încuraja şi mai mult echipa poliţiei rutiere”.

“Recomandările şi opţiunile identificate în comun cu specialiştii din Georgia pot contribui esenţial la îmbunătăţirea activităţii în domeniul securitate rutieră”, se mai spune în comunicat.

În document nu se spune nimic despre felul în care, în Georgia, au fost disponibilizaţi toţi poliţiştii suspectaţi de corupţie, fiind angajaţi profesionişti pentru care activitatea în cadrul strucutrilor de Interne este întemeiată pe principii de înaltă moralitate şi norme etice impecabile.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Umora

  Voi veniti linga piata centrala (cu 50 metri mai jos de MAI)si veti vedea cum sint parcate masinile. Nu poti trece. In 2 rinduri. Zi de zi. AU locuri cumparate prezum. Stimati jurnalisti filmati o saptamina de zile spatiul in jurul pietei centrale si va veti convinge. Ce vreti voi sa stirpiti? Noi putem vorbi frumos. Dar cum stam cu faptele.

 2. vera

  Politia Rutiera din R.Moldova poate invata multe de la georgieni, dar in practica nu prea doreste sa le aplice!

  De ce?

  Fiindca ramin in pierdere..!

  De exemplu: uitati-va ce se face pe segmentul de strada de la str.Izmail piina la str.Tighina, mai departe nu face sa indic;
  Multe masini parcheaza pe partea dreapta a strazii, unde este categoric interzisa parcarea.
  Unele masini, cam vre-o sapte la numar, zilnic parcheaza, pun masa pe trotuar,scot marfa din bagajnic si fac tirguiala ilicita cu marfuri industriale, folosind ca vinzatori:cunoscutii, rudele, cu scopul de a capata venit nedeclarat la stat… Platesc amentzi, poate, dar…se pune intrebarea:

  Unde-i Politia Rutiera, de ce permite asa dezmat,parcarea pe partea dreapta a socelii, cand legea interzice, nemaivorbind de scopul parcarii?

  Avem oare Politie Rutiera demna de functia care-i este incredintata, nemaivorbind de aplicarea in practica a exemplului altora?

  Statul are parte de politisti dezordonati, iresponsabili de ordinea publica:majoritatea!

  Politistii din R.Moldova, pot invata multe, dar activeaza in folosul mentinerii dezordinei si coruptiei cu un interes anumit, altfel…stiti si singuri:nici popa nu-i cinstit in fata domnului si nu mai vrea in rai;si-l face el singur pe pamint, construindu-si castele,cumparind masini de lux…

  Politistii tot ii dau cu cistigul; pe dinsii nu-i intereseaza legea:ea este numai pe hirtie, iar coruptia-i de cand lumea si pamintul…

  Ei,lucreaza dupa principiul:

  -Clatina-te frunza verde,
  Ca stapinul nu ne vede,
  Chiar daca ne-a depista,
  I-om face si lui leafa,
  Sa ne stie numai dracul;
  Altii au furat chiar statul
  Si nimic nu le-au facut:
  Locul de munca li-i bun,
  Pantalonii rup, in fund,
  Noi,pe poaie stam pe drum,
  Adunam ceva, in pumn,
  Nu degeaba: “menti” ne spun!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *