Ce experienţe vor prelua procurorii noştri de la procurorii chinezi?

Un grup de procurori, în frunte cu Procurorul General, Valeriu Zubco, se află în aceste zile în China, pentru a semna Planul de realizare a Memorandumului de înţelegere, parafat la 7 septembrie, curent, la Chişinău, între procuraturile ambelor state.

În vizita sa la Beijing, Procurorul General este însoţit de preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Iurie Garaba, prim–adjunctul procurorului municipiului Chişinău, Vladimir Lupu, procurorul Transporturilor, Gheorghe Nogai, şi şeful-adjunct interimar al secţiei asistenţă juridică internaţională şi integrare europeană a Procuraturii Generale, Mirandolina Suşiţcaia.

În China sunt discutate proiectele părţilor legate de menţinerea şi dezvoltarea cooperării în baza principiilor justiţiei şi supremaţiei legii, prevenirii şi combaterii criminalităţii, în general, a corupţiei, spălării banilor, traficului de fiinţe umane, a criminalităţi organizate şi transfrontaliere, în special.

Vizita îşi propune iniţierea unor relaţii de colaborare în baza principiilor de reciprocitate, schimb de experienţă şi bune practici între serviciile procuraturilor din R. Moldova şi din Republica Populară Chineză.

Implementarea prevederilor Memorandumului va determina un schimb de informaţii cu privire la legislaţia şi jurisprudenţa în domeniile de interes comun, luînd în consideraţie realizările din fiecare ţară, precum şi cooperarea cu organele competente, în scopul facilitării şi accelerării procedurilor de acordare a asistenţei juridice.

Precizăm că, în China, traficul de carne vie sau cazurile grave de corupţie sunt pedepsite cu moartea.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *