Principală  —  Pamflet   —   Cârnăciorul lui Şor la prezidenţiale

Cârnăciorul lui Şor la prezidenţiale

Operaţiunea „Cârnăciorul (in)dependenţei /Cârnăcior de la Şor” s-a încununat cu succes. Cu mult succes. Totalurile acestei acţiuni au inclus următoarele cifre şocante: 10.000 de cârnăciori au fost aduşi la prăjit, 8495 de cârnăciori au fost prăjiţi, 7219 cârnăciori au fost oferiţi cetăţenilor (restul 2781 de cârnăciori au ajuns la frigare privată la persoanele implicate în acţiune). Alte cifre completează tabloul succesului cârnăţăriei generale şoriene: 16579 de oameni au stat la rând după cârnăciori, 6014 oameni au obţinut cârnăciori, 314 oameni au obţinut câte 2 cârnăciori, 9 oameni au mâncat câte 4 cârnăciori, 1 om a stat de 7 ori la rând (uneori fără rând), schimbându-şi hainele şi peruca, şi a obţinut 7 cârnăciori. 13 cârnăciori au fost scăpaţi pe jos, lăsând 13 oameni nenorociţi.

Şi statistica medicală confirmă un succes al operaţiunii „Cârnăciorul (in)dependenţei”. 7219 persoane au suferit de anxietate că nu vor obţine cârnăciorul, 6992 de persoane au trăit dezamăgire că cârnăţelul e prea mic, 8282 persoane au suferit călcături pe încălţăminte, pe unghiile de la picioare, coate sub coaste, haine boţite, coafuri deteriorate, păr zmuls, portmonee furate, părţi intime palpate, transpiraţie abundentă, balonare agresivă, lăcrimare de la fum. 127 de persoane au avut indigestie pentru că au înghiţit cârnăţeluşul întreg. Niciunul dintre ei nu a acceptat îngrijiri medicale, de teamă să nu li se facă spălături stomacale forţate şi să le fie luat cârnaţul din stomac, gata dobândit şi gata ingurgitat.

Majoritatea celor 7000 de oameni care au dobândit cârnăciori au rămas, totuşi, satisfăcuţi, arată sondajele de opinie. „Da, am venit la Ziua Independenţei îmbrăcaţi frumos, cu haine călcate şi coafuri aranjate, dar am ieşit de acolo boţiţi, rupţi, prăfuiţi şi scofâlciţi. În schimp – cu un cârnăcior neted în mâini! Asta înseamnă că am trăit mai bine de Ziua Independenţei. Am auzit că în alte ţări ale lumii primarii nu le dau cârnăciori pe gratis oamenilor, şi oamenii rămân aşa, cu hainele călcate şi fără nimic primit pe degeaba”, ne-a spus Ileana Şoricuţ, angajată a Primăriei Orhei. Ea consideră că, totuşi, ar fi bine să fie elaborat un ghid, pentru oamenii care vin la cârnăciori pe degeaba: să vină desculţi, cu veste antiglonţ şi căşti de protecţie, dar şi cu ochelari de cal, ca să nu vadă cârnăciorul vecinului, iar cardiacii să îşi ia corvalol de rezervă.

Stafurile partidelor politice de la guvernare au urmărit cu sufletul la gură „Cârnăciorul (in)dependenţei /Cârnăcior de la Şor”. Analiştii politici au calificat manifestarea cultural-digestivă drept un mare succes. S-a constatat că mai mulţi oameni au adulat spectacolul de împărţire a cârnăciorilor decât pe Jasmin pe scenă, unii au considerat că e un mix ideal pentru acţiuni populiste. „Nu, oamenii nu mai vor pâine şi circ, ei vor cârnăciori şi concerte!”, a declarat în studioul Biblika TV bloggerul Teo Cârnaţlung.

După analiza acestor fapte şi declaraţii, staful Partidului Socialiştilor a scris o plângere Consiliului Superior de Securitate al R. Moldova: „La Orhei se creează o concurenţă acerbă preşedintelui socialist Igor Dodon. După pâinea socială, pentru care oamenii trebuiau să plătească câte 5 lei, acum li s-a dat cârnaţi pe gratis. Oamenii care au obţinut cârnăciori mâncau fără pâine, cu ochii sticlind, bolmojind că dacă la alegeri le dă câte un cârnăcior pe gratis – îl votează pe Şor preşedinte şi deputat şi prim-ministru, toate în una. Exemplul cu cârnăciorul trebuie stopat. Căci acum, dacă socialiştii vor da cârnăciori – oricum oamenii vor crede că-s de la Şor. Solicităm Consiliului de Securitate să emită un ordin prin care ar interzice utilizarea de cârnăciori gratuiţi pentru satisfacerea plăcerilor electorale ale cetăţenilor”, se spune în scrisoarea socialiştilor.

De cealaltă parte, cei 6000 de oameni de la Orhei care au mâncat cei 7219 cârnăciori au decis să se unească în asiociaţia obştească „Apărătorii cârnăciorului lui Şor” şi să militeze pentru promovarea acestui produs. Monumentul lui Vasile Lupu va fi schimbat cu monumentul cârnăciorului gratuit, pe stema oraşului Orhei va apărea un cârnaţ, la fel în şcoli, în spitale, în azilurile de bătrâni vor fi afişate pe pereţi fotografii cu Ilan Şor cu un cârnăcior, cu inscripţia „Vă dau degeaba”. De asemenea, foştii clienţi ai Băncii de Economii vor primi câte o poză gratuită cu cârnăciori, iar procurorii care investighează frauda bancară vor primi câte un grătar plin cu valută, camuflată cu cârnăciori parfumaţi cu jasmin.

Trandafiiir de la Orhei,
Spune bade ce mai vrei.
Mândro, când o fi să mor,
Adă-un cârnacior de Şor
Şi-un pahar din verde vii
Ca Banca d-Economii
Cum dai, bade, ochii mei
Pe-un cârnaţ de la Orhei?
Lele, ia-o mai uşor,
Ce te legi de cârnăcior?
Iau şi eu ce-mi dă degeaba.
Ilan Şor îşi face treaba.

Marian Şura-Mura

! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Pam­fle­tul este o scri­e­re jur­na­lis­ti­că, care vizea­ză sen­zațio­na­lul prin exploa­ta­rea rea­li­tă­ții ime­di­a­te. El își pro­pu­ne să infor­meze, să for­meze dar și să amu­ze publi­cul, capa­bil „să gus­te” din tră­să­tu­ri­le meni­te să-l defi­neas­că drept spe­cie lite­ra­ră: sati­ra, paro­dia, iro­nia și umo­rul.