Ca la spanioli, dar invers

Din exces de zel sau din lipsă de «originalitate», guvernul moldovenilor i-a dat «chişca» guvernului spaniolilor în lupta cu criza economică mondială.

Ce au făcut spaniolii? Surprinşi de criză şi puşi în faţa unei situaţii dificile, spaniolii din guvern au pornit să caute soluţii. Nu pentru ei. Pentru ţară. Ca să poată rezista crizei. Au găsit mai multe soluţii, ultima, aprobată la începutul lunii trecute, prevede reducerea deficitului bugetar prin micşorarea (fiţi atenţi, micşorare, nu majorare) cu 25-30% a salariilor pentru toţi directorii şi managerii companiilor de stat. Salariul maxim în întreprinderile mici nu va trebui să depăşească 55 mii de euro anual, în cele mijlocii – 80 mii, iar în cele mari – 105 mii de euro. Noul decret a fost iniţiat de guvern pentru a echilibra (pe timp de criză) şansele de supravieţuire pentru angajaţii din sfera publică şi a nu periclita limitele nivelului de viaţă pentru cei cu agonisiri mai mici. Deşi Guvernul nu a anunţat cifra exactă a economiilor de pe urma acestei acţiuni, purtătorul de cuvânt al executivului, Soraya Saenz de Santamaria, susţine într-o declaraţie de presă că «suma totala este destul de mare” şi că acţiunea iniţiată de guvern va ajuta Spania să iasă mai uşor din criză. Deci, spaniolii au trecit povara crizei economice pe umerii celor cu venituri mai mari. Ce au făcut moldovenii (guvernul de la Chişinău)? Speriaţi şi puşi să lupte şi ei cu criza, miniştrii de la Chişinău, premierul, preşedinţii (doi), deputaţii (de la guvernare, dar şi din opoziţie) şi-au numărat şi renumărat salariile, suplimentele la salarii, diurnele, primele, veniturile din afacerile lor şi ale familiilor lor, maşinile, casele, apartamentele… şi au decis: Unu – bugetul Moldovei e sărac. Padagogii şi toate celelalte categorii sociale să fie scoase de pe lista de compensaţii sau majorare a salariilor şi în locul lor să fie trecuţi funcţionarii de stat (cei mai afectaţi de criză?) cu o ridicare de 30% a salariilor lunare.  Doi: să fie majorate pensiile populaţiei (dar nu echilibrat, ca la spanioli, ci tot dezechilbrat, ca la moldoveni), cu 9,6% pentru toţi, ceea ce înseamnă un adaos lunar de 50 – 70 de lei pentru muritorii de rând, şi 500 – 800 lei pentru cei «aleşi». Trei: să fie construit de urgenţă, în scuarul Guvernului, un monument dedicat Tricolorului şi altul, al Libertăţii, în scuarul Parlamentului. Patru: să fie cumpărate maşini noi, de lux, pentru premier şi cei doi preşedinţi – al republicii şi al parlamentului (interesant, pe mâna cui au trecut şi cine s-a îmbogăţit din cele «vechi»?). Şi cinci (dar deocamdată o decizie neoficializată): să fie majorate preţurile la sicrie şi toate uzanţele de înmormântare, iar Cimitirul Doina (cel de pe Armenească, nu) să fie trecut la regim de funcţionare non-stop. Şi biserica din cimitir, la fel. Nu de alta, dar e criză. Şi Guvernul face ce poate. Sau, ce ştie să facă.

Dorin Vornicel


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *