BAC 2012: “…списaлa в полный ход…насиловалa телефон по максимyму”?

Alolingvii au susţinut BAC-ul la română, toţi ştiu asta, …eu în schimb sunt furioasă, şi când sunt furioasă, scriu. Am fost martora unei discuţii care m-a făcut să scriu un editorial, bun sau rău, “mica istorioară” contează.

O fetiţă blondă, drăguţă şi un băieţel bruneţel, frumuşel (asta e prima impresie).

Încep să vorbească, în microbuz, adică public. De obicei, nu ascult conversaţiile oamenilor străini….mă rog, uneori. Eu am scuză, fac jurnalism. Lumea ştie că-mi este greu să-mi stăpânesc curiozitatea. Vrei nu vrei, am tras cu urechea. Ei, şi ce aud?… (iaca scriu… şi rupe din mine!)

Am înţeles că ieri au dat bacul la română. Băiatul începe (ambii vorbitori de limba rusă):

“- И?… как прошел экзамен по румынскому?

– Так… списалa в полный ход… насиловалa телефон по максимyму, а ты?

– Я нет… написал то, что помнил, что знаю… румынский меня не интересует.

– А правда, нужен мне румынский… кому он нужен? Он мне нужен? Нафига он мне нужен? Я его ненавижу. Ой!!!…эти противные молдоване!

– Точно… хорошо, что мы от него избавились.

– А к вам приходил… “Х”… с предложением списать?

– Нет!

– А к нам пришел за две минуты до экзамена и начал кричать: “Кто хочет списывать быстренько собрали по 100 леев в конверт”. У меня не было, так я одолжила.

– К нам никто не приходил, но мы все равно списали.”

N-am ascultat mai mult pentru că urma staţia mea. De o bucată de vreme tot aud despre tot felul de campanii anti-corupţie în instituţiile de învăţământ… Vă spun eu, foaie verde. Oameni buni, corupţia nu pleacă nicăieri, ea a fost, este şi va rămâne. Hallelujah!!!

Un lucru, însă, sigur îl putem face. Să ne învăţăm copiii să respecte limba ţării în care trăiesc, învaţă, susţin examene, muncesc, merg la întâlniri, vorbesc necenzurat, dau câte 100 de lei în plic pentru a putea copia. Măcar atât.

Nu discriminez pe nimeni, n-o fac acum pe naţionalista, e un simplu apel la “RESPECT şi OBRAZ”.

Corina MOROZAN, www.studentie.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

14 comentarii

 1. cristian

  Rusii din Republica Moldova cred ca sunt şefi trebuie sa le aratam cine suntem noi in propria noastar casa

 2. Alegător

  Stimată dnă Corina, de la cine aştepţi d-le respect şi obraz?!!! De la urmaşii celor care încă două secole în urmă ne-au cotropit, exercitând o politică de stat de genocid faţă de băştinaşi? De la urmaşii celora care fac tot posibilul la nivel de politică de stat să ne lichideze ca popor, să ne şteargă din memorie istoria de neam, cultura, tradiţiile, limba şi tot ce am avut mai cfînt? De la ei Vă aşteptaţi? Amarnic speranţe dragă Corina!

 3. احجز ووفر حتى 80% من السعر الآن. نحن نضمن لك أفضل الأس

  dv.,d-ra corina,ati publicat pentru vorbitorii de ambe limbi din rep.moldova,ceea ce nu mi se pare atât de rău pentru propaşirea limbii române,că altfel n-am cum să-i spun.

 4. Sky

  Cristian, nu generaliza. Nu toţi ruşii din Moldova sunt la fel. Acelaşi lucru îl pot spune şi despre moldoveni. Nu aşi dori să fiu asociată cu o persoană care declară “să le arătăm cine suntem noi în propia casă”… miroase urât.

 5. Titulescu

  Sky, si de ce, ma rog, miroase urat daca le arati cine esti in propria casa? Daca la tine in casa ar intra cineva neinvitat si s-ar sui cu bocancii plini de noroi pe fata de masa alba din sufragerie, care va fi reactia ta? Ai sa stai si ai sa te uiti cat de frumos isi bate joc de tine si de casa ta? Sau ai sa pui mana pe primul obiect contondent care-ti pica la indemana si ai sa-l croiesti cu sete pana ii crapi fiecare oscior? Cam la fel ar trebui sa ne comportam si cu acesti stimabili concetateni.

 6. Sky

  Titulescu, rasizmul și nazismul miroase urat, pentru că miroase a milioane de oameni uciși. Hai să divizăm casa ta personală de țara care aparține în mod egal tuturor celor, care s-au născut aici. Nu e casa ta această țară și nu-ți aparține în exclusivitate, oricât de mult ți-ai dori acest lucru.
  Hai să divizăm critica oamenilor (și nu tuturor rușilor) care nu au respect pentru limba acestei țări și violența bazată pe ură. Se găsește un copil prost care se laudă în gura mare în microbus ca a copiat și că nu are nevoie de limba română și imediat se găsesc alții, la fel de proști, care amenință și arată locul unui grup întreg. Iată așa din cauza a câțiva proști se începe ura și războaiele între diferite grupuri naționale. Când critici o persoană pentru că nu face ceva corect, abține-te de la criticarea grupului cărui această persoană aparține.

 7. vasilius

  Sunt de acord cu sky. Oamenii care nu respecta limba moldovenilor, care sunt majoritari in RM trebuiesc pur si simplu pusi la punct si in special daca pica examenul la bac, sa-l mai dea odata far niciun comentariu, pana il da. Daca nu depunde efort cat de putin sa stea cu situatia scolara neincheiata. Cu porcii tb procedat exact la fel, а то расслабились ребята. Si atunci sa vb cat vor despre нафига мне этот румынский и противные молдаване. Eu personal i-as lasa pe acesti gen de derbedei concenye repetenti.

 8. Volga

  Ce mare noutate veniti la UPS Ion Creanga si veti vedea ce salarii isi fac profii la un examen.In fata ta te injosesc si -ti schimba notele din buna in rele numai sa le dai bani,,si inca nu 100 da pretu e de la 600 in sus.Despre ce invatatura mai vb,,acum dam e mai bine sa stai acasa dar de aici sa fii pus in rind dupa diploma.Si inca sa vezi mai ales pio podoaba cum nimeni nu poate so puna la lok pentru mitele ce le ea.Hmm,,,studii si dreptate in MD.,,,,este jos

 9. gheorghe din romania

  fratre ioane,uite ca aici e problema…moldovenii noştri,romani de peste prut,combat pentru propaşirea limbii române folosind limba minoritaţii conlocuitoare…si o fac cu o naturaleţe care te baga in damblale…da,corino,tu esti.

 10. vera

  Astazi mergeam in rutiera si am auzit o conversatie dintre un student ASEM si o persoana de la Centrul Antocoruptie.Erau cunoscuti mai de mult… Studentul spunea, ca a dat un examen pe nota 10,iar la al 2-lea a primit nota 5, deoarece trebuia sa achite suma de 200 de euro pentru ai pune o nota mai mare.Cel de la Centrul Anticoruptie, i-a propus sa faca asa ca sa dee banii in flagrant. Studentul a refuzat,fiind nepasator.
  L-am intrebat, cum dau banii la profesori si mi-a spus,ca prin intermediul secretarei,profesorii nu i-au.

  Alt student, tot de la ASEM ,la piata, vorbea cu mama sa despre examene si bani-mita, pe care le cer la ASEM.Povestea, cum au venit cu masina de la anticoruptie si au incarcat 15 profesori, care au luat mita m.mult de 50.000 euro…
  Iata ca s-au laudat,ca va fi ordine,in privinta luarii de mita, dar lucrurile stau altfel!

  Pentru ce trebuie sa sufere studentii care invata si de ce trebuie sa plateasca mita,pentru o nota mai mare, de rind cu acei care n-au invatat?
  Oare mai face sa te plingi pe coruptie,cand majoritatea de la institutiile de invatamint si alte parti o practica?

 11. Nicu

  DA CE PRETENTII AVETI LA RUSI/ de ce nu aveti pretentii la profesoara, la minister, de ce la toate celelate examene se copie si pentru rusi la romana , nu/ tre sa avem pretentii in primul rand la noi, profesoara de romana din scolile rusesti este de a noastra, de ce permite copiatul,ministerul, care stie ce se face, de ce nu a luat masuri drastice, macar la examene rusii sa-si aduca aminte, ca ar trebui sa cunoasca limba romina, fiecare dintre noi de ce le raspundem in rusa la adresari, de ce ne adresam in rusa, noi, care ne dam cu revolta, cum vorbim limba noastra, copiii nostri cat de corect vorbesc, noi de ce le dam copiilor nostri bani sa plateasac examenele, ce va faceti morti in popusoi????, cu ce ocazie trebuie rusii sa-si bata capul sa invete limba romana, daca numeni nu-i deranjaza, da drept zice rusoaika, “on mne ne nujen!”, da “nenujen”, fiind ca noi le permitem acest lux!!!

 12. gheorghe din romania

  ieri seară nici nu ştiu ce făceam,pierdeam timpul prin casă,trecuse de 10…ferestrele deschise,în bucureşti,la etaj, era f.cald…deodată aud aşa,un vuiet,rumoare,exclamaţii si imediat mi-am dat seama…am comutat repede la meci,am crezut că era mai bine,dar n-a fost decât golul egalizator al poloniei…dar o stare de bine m-a cuprins…o stare de bine care mi-a venit pe ferestrele deschise ale familiilor popescu,georgescu,ionescu,vasilescu dar nu numai ei,ci toţi cei din cartea de telefon si chiar mai mult de-atat…

 13. vasile

  hahahahhahahahahhahahahhahahahha!!!!!
  niste copii increzuti,niste copii dezorientati…niste victime colatereale ale ignorantei parintilor.
  sa nu va mire faptul daca acesti copii provin din familii de romani.
  moldova….. ras cu plans….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *