Armele, în perioada sărbătorilor, ar trebui puse la păstrare în safeu

După omorul din “Pădurea Domnească”, dar înainte de dezvăluirile publice făcute despre moartea tânărului “gonaş”, MAI a disctribuit un comunicat de presă intitulat “Prevenirea incidentelor cu arme”.

În document se spune că MAI a “reuşit diminuarea incidentelor comise cu folosirea sau aplicarea armelor de foc, de la 142 – în 2011, la 121 – în 2012, sau cu 15%. Cele mai frecvente incidente au fost cauzate de utilizarea armelor deteriorate, încălcarea regulilor de port şi folosire a armelor, neatenţia la mânuirea armelor sau efectuarea împuşcăturilor involuntare, pierderea sau păstrarea neglijentă a armelor, tragerea din armă de foc în locuri nestabilite, braconaj cu arme, păstrarea ilegală a armelor”.

Pentru încălcările admise în 2012, au fost retrase şi anulate 732 permise de portarmă (în 2011 – 392). Concomitent, au fost depistate şi ridicate 208 arme păstrate ilegal (în 2011 – 150).

Specialiştii din cadrul MAI le recomandă posesorilor de arme să nu poarte arme în stare de ebrietate; să se abţină de la folosirea armelor; să nu folosească armele contrar destinaţiei lor speciale; să fie mai îngăduitori şi să se abţină de la folosirea armelor atunci când nu există pericol real sau când acesta poate fi evitat; să nu poarte armele la întruniri sau alte acţiuni de masă pentru a nu pune în pericol viaţa sau sănătatea personală şi a celor din jur; să nu admită accesul la arme al membrilor familiei, rudelor, oaspeţilor sau altor persoane străine; să nu lase armele fără supraveghere în genţi, autoturisme sau în alte locuri; este binevenit ca armele, în perioada sărbătorilor, să fie puse la păstrare în safeu; în cazul deplasărilor peste hotare, armele, conform prevederilor normei legale, urmează să fie transmise pentru păstrare la comisariatul de poliţie local.

Pentru admiterea sau comiterea cu vinovăţie a unui incident sau infracţiuni cu arma, posesorii acesteia riscă o sancţiune contravenţională sau penală, precum şi retragerea şi anularea permisului de portarmă, după care un nou permis se eliberează doar peste 5 ani.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Mara

    Stimata redacție! Vin cu o constatare si o rugaminte. Rubrica Circ in tramvai e buna , dar e greu citita, din simplu motiv ca este folosit acest model de litere. Dacă e posibil si găsiți de cuviinta, rog sa scimbati scrisul actual in unul mai citeț. Luați, va rog, in consideratie ca multi citesc pe timp de seara, au probleme de vaz, fac economie de energie.
    Va mulțumesc anticipat. Succese.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *