Andrei Neguţă – (al)chimistul Mitropoliei Moldovei

Chimistul Andrei Neguţă îşi va sărbătrori ziua de naştere pe 18 iulie, când va împlini 60 de ani. La acest hotar important al vieţii, Andrei Neguţă încheie o vastă pagină profesională – cea de comunist, şi deschide o nouă filă în cartea vieţii – cea de rob mitropolitan.

Calea lui Andrei Neguţă spre Biserică a fost lungă, a durat 60 de ani. Micuţul Andrei a copilărit la Hârbovăţ, Anenii Noi, iar când i-a venit sorocul să plece la studii – a ales facultatea de chimie a Universităţii de Stat. Nu că n-ar fi avut încredere că toate reacţiile chimice sunt date din Cer, dar a vrut să înţeleagă mai bine formula Divinităţii.

În timp a fost absorbit de elixirul comunismului. Uitând de simpla Divinitate, Andrei Neguţă şi-a complicat viaţa luând carnet roşu de partid comunist. Apoi, Partidul Comuniştilor din Moldova l-a avut pilon de bază în cele mai de restrişte timpuri, când comunismul era cât pe ce să dispară.

În anii de eliberare naţională Andrei Neguţă a fost prim-secretar al Comitetului raional Kotovski al Partidului Comunist din Moldova.

“La 22 octombrie 1993 a avut loc prima conferinţă de constituire a PCRM, la care au participat 169 de delegaţi, reprezentând organizaţiile de partid şi comitetele din Chişinău, Bălţi, Comrat, Cahul, Soroca, Drochia, Străşeni şi alte raioane ale republicii. În cadrul conferinţei a fost declarată constituirea PCRM, a fost aprobat Statutul, pronunţată Declaraţia de principii a partidului şi ales Consiliul Republican al partidului în frunte cu trei copreşedinţi: Vladimir Voronin, Andrei Neguţă şi Fiodor Manolov,” spun filele de istorie.

Este adevărat, cu susţinerea carnetului comunist a obţinut mai multe poziţii onorabile în viaţă – cea de deputat în cadrul fracţiunii comuniste în perioada 2001-2002, apoi – cea de Ambasador în Franţa, şi desigur – poziţia de Ambasador în Patria comunismului – la Moscova.

Dar poziţia oficială, salarizată din banii publici, pentru deţinătorul carnetului de partid comunist, nu a putut fi veşnică. În preajma celor 60 de ani, diplomatul chimist comunist Andrei Neguţă a fost nevoit să predea cheile de la Ambasada R. Moldova la Moscova.

Printr-o coincidenţă, Mitropolia Moldovei căuta cu înfrigurare o faţă evlavioasă ca să o reprezinte în relaţiile externe. Printr-o dublă coincidenţă, Mitropolia Moldovei căuta şi un suflet credincios ca să îi prindă drept inimă ordinul “Cuv. Paisie Velicikovski”. Acea faţă luminată, acel trup evlavios a fost identificat. Sexagenarul Andrei Neguţă a umplut golurile şi a completat aşteptările. Acum Mitropolia Moldovei face relaţii externe din bunăvoinţa unui diplomat comunist, cu diplomă de chimist.

Evlaviu NEGUGUŢĂ


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Eusebiu

    Oare cât timp est-moldovenii vor mai ramâne prosti dorind sa fie sclavii bisericii ocupante rusesti de la Moscova ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *