AIE nu poate împărţi banii vămilor

Delegaţia FMI şi-a încheiat ieri vizita la Chişinău, dar a nu a putut părăsi teritoriul Ţării Minunilor, fără să ceară explicaţia unei vrăjeli descoperite recent: bani la vamă se adună cu vagonul, dar până la Bugetul de stat li se pierde urma.

Şeful FMI crede că a găsit Soluţia – banii înjghebaţi prin vămi nu ajung la buget din cauza evaziunilor. Desigur că Soluţia FMI şi-a găsit imediat ecou în cabinetele politice de la Chişinău. Cel mai mare adept al adevărului FMI-st a devenit imediat Marian Lupu. El a făcut 2 metri de scandal despre faptul că evaziunea ne distruge vămile, iar în gând a făcut 2 kilometri de proiecte cum să mute controlul vămilor de la Filat la Plahotniuc.

FMI nu a prea fost de acord cu dorinţa ascunsă a lui Lupu de a da evaziunea pe mâna vicepreşedintelui legislativului, ci a sugerat o a treia variantă, care ar garanta creşterea economică în Moldova în baza estorcărilor de la hotar. S-a propus modelul existent, dar exact invers: nu banii să fie colectaţi prin vămi fără să ajungă la buget, ci dimpotrivă: banii să ajungă la buget fără ca trecătorii prin vămi să fie despuiaţi.

La identificarea soluţiilor care ar împăca şi FMI, şi bugetul, şi businessmenii de la Guvernare s-au antrenat mai multe minţi lucide din cadrul conducerii de beton a AIE. Problema a fost dezbătută pe toate părţile, fiind iniţiat un plan de lucru:

1. Banii care nu ajung în buget să fie împărţiţi între liderii AIE

2. Vămile să fie conduse prin rotaţie, pe rând de toate formaţiunile alianţei

3. Procedeul împărţirii să fie monitorizat de PCRM

Desigur că s-a pornit un mare scandal. Deşi Filat a fost în aparenţă de acord cu rotaţia, Lupu a zis, îndrumat verbal de Plahotniuc, că transpoartele cu ţigări vor aştepta în mod special turele PLDM şi e clar cine va lua banii. Cu această ocazie, Ghimpu a spus că nu e clar când vor trece încărcăturile cu uraniu şi mercur – cine va face cheta, iar Filat a vrut să se facă un regulament special pentru transportul cu armament care trece prin vamă sub egida unui alt partid politic de la Chişinău.

Spre bucuria tuturor cetăţenilor R.Moldova, liderii alianţei s-au certat şi, până la urmă, nu au ajuns la un consens. Se aşteaptă data alegerilor preşedintelui, după care FMI va putea afla soarta banilor şi a evaziunilor fiscale de prin vămi.

P.S. Nu toate cele descrise în acest articol pot fi confirmate de către liderii AIE


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. nester&co77

    Interesant cine-i autorul aiurelilor de mai sus. In mod normal ar fi trebuit sa-si traga un pseudonim. Cred ca-i este frica tare sa nu fie luat pe sus ca doar mai trim in tara lui papura voda unde se fura jurnalistii de la serviciu.

  2. AVRAAM

    Vameşii,grănicerii,popii,miniştrii,depuaţii,pădurarii,primarii-ce produc ei?Doar rahat!Dar cum trăesc?Cu ce volume?Cu castele,limuzine,lanţuhuri cu crucioae de aur la gât toţi de parcă-s patriarhi,rotunjei,fiecare nu mai puţin de 110 kile de kkt,da aşa de vajnici de doamne fereşte!!!!Cu şoferi şi pază personală,cu amante la Antalya.Şi aceşti vameşi,ce produc ei???Corupţie!Evaziune!Crime şi infracţiuni economice,delapidări,înşelăciuni,uz de fals,falsificare de facturi şi chitanţe,micşorarea intenţionată a mărfurilor importate,tăinuirea averii,nedeclararea veniturilor etc!!!Pentru ce lui Plahotniuc Vamă dacă are CCCEC şi Procuratura???Când ajung vameşii în vizorul CCCEC atâtea sume plătesc neoficial celor din CCCEC,câte un jumate de buget a RM- să moară mama!!!Şi apoi moldovenii sunt hâtri la rînză,ce le pasă lor de AIE,Filat ori Plahotniuc???Vameşii moldoveni au o schemă bine aranjată: Finu la vamă,nănaşul la CCCEC,cumătrul la procuratură,cumnatul la Poliţie,fratele -judecător,socru în Parlament,ginerele la Guvern,adică MITA şi CORUPŢIA se învîrte în cerc!!!!Nimeni nu ia nimeni nu dă!Toţi ai noştri!!!!LA TOŢI LII BINE!!!Exemplu: În 2009 un simplu buhalter cumătru cu Tarlev şi nănaşul vicelui de economie Calmăc,un oarecare Barbăneagră Victor un ortac de a lui Filat îmbla cu “ghetele pe dos” şi împrăştia publicitate pentru PLDM.După ce PLDM a venit “să rulească” acest Barbăneagră din buhalter a devenit vice de finanţe şi Curatorul vamei RM.Dacă în 2009 acest buhalter îmbla cu un ” MOSKVICH” avînd un apartament cu 2 odăi la Botanica,deja în 2010 are deja un MITSUBISHI performant de câmp şi castel de 5 nivele,3 deasupra pămîntului şi doua subterane in zona Gradinei Zoologice,de unde????Iată dragi demnitari FMI unde-s paralele!!!!!Vreţi adresa precisă????Cred ca Procuratura şi CCCECul o are dacă doreşte!

  3. un om

    Pentru a stirpi evaziunea si alte maltapazicuri de la vamile tarii,se impune aplicarea principiului Bulgariei.Guvernul acestei tari si-a luat inima in dinti si au angajat personal strain( parimi-se englezi),unde pe parcurs s-a vazut reverimentul stringerii de bani peste masura.Efectul a fost peste masura si foarte eficient.Altfel nu poti stirpi hotia ,intrucit cine vine ,are foame de bani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *